HOZZÁVALÓK
- 2 kg sertésoldalas
- 2 kg krumpli
- 80 dkg sárgarépa
- 20 dkg petrezselyem gyökér
- 1/2 db zeller
- 1/2 fej fokhagyma
- 4 fej hagyma
- 1 db csilipaprika
- 1 kanál mangalica zsír
- néhány rozmaringág
- kevés curry levél
- kakukkfű
- só
- frissen őrölt bors
-
ELKÉSZÍTÉS
- Az oldalast minden részén bedörzsöljük kevés olvasztott mangalicazsírral, zúzott fokhagymával, sóval, őrölt borssal.
- Ezután megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk a krumplit, a sárgarépát, a petrezselyem gyökeret, és a zellert. Tepsi aljára terítjük a zöldségeket, rászórjuk az ízlés szerint felvágott vöröshagymát is.
- A tetejére tesszük a befűszerezett oldalast egyben, mellé rozmaringot, és más hozzá illő zöld fűszereket teszünk, amiket a sütés után kiemelünk (illik hozzá még a zöld curry fűszernövény, de nem az őrölt curry, valamint a kakukkfű is). Csak enyhén sózom meg, mert a hús fűszeres szaftja is le fog csorogni sütés közben a köretre.
- Lefóliázva, nem a legmagasabb hőfokon 90 percig sütöm (Igen! Valóban másfél óráig, mert ezalatt a zöldségfélék a kisült hús levével megszívják magukat, fűszerekben gazdagok lesznek, elegendő levet gyűjtenek maguk alá ahhoz, hogy párolódjanak).
- A legvégén, a fólia levételét követően, a hús is kap egy kis ropogós kérget, valamint az addig csak párolódott zöldségfélék is veszítenek bőséges levükből is. A csilipaprikát is megvághatjuk, de ha csak az egyedi aromájára tartunk igényt, nyugodtan hagyjuk egészben a tepsiben.