Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rohamos, sosem látott áremelkedés várható a Balatonon: 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani


Az alapanyagok ára folyamatosan emelkedik, legalább 25-30 százalékkal kell majd többet fizetni idén a büfékben.

Fotó: borsod24.hu

Már a nyitásra készülnek a balatoni büfések, elkezdték a karbantartásokat, és az alapanyagok beszerzése is folyamatban van – írja a Sonline, hozzátéve: az árak aligha maradnak a tavalyi szinten erre a szezonra.

„Aki naponta vásárol, az látja, hogy egyik napról a másikra mennek fel az árak, a vendéglátás ezeket a változásokat már nem tudja követni” – mondta a portálnak Makkos Péter fonyódi étterem-tulajdonos, a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Országos Érdekképviseleti Szövetsége fonyódi térségének elnöke. Szerinte ellátási problémákra is fel kell készülni.

A fővárosban 30–40 százalékos drágulás tapasztalható, a balatoni éttermekben 25–30 százalékos emelkedésre kell számítani, az 1500 forintos napi menüt el kell felejteni

– jegyezte meg Makkos Péter, külön kiemelve, hogy ha az árstop megszűnik, akkor az étolaj ára legalább duplájára emelkedik majd, és ezt be kell építeni például a lángos árába is.

Az alapanyagok mellett az üdítők és az alkoholos italok árai is emelkedtek, ahogy a közüzemi díjak drágulása, a szakmunkás minimálbér emelése és a munkaerőhiány sem kedvez a balatoni vendéglátásnak. Bizakodásra legfeljebb az ad okot, hogy talán több diákmunkásra számíthatnak, mint a korábbi években, a 25 év alattiakra vonatkozó szja-mentesség miatt ugyanis 15 százalékkal többet kereshetnek a fiatalok.