Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rengeteg népszerű konyhai eszköz lehet káros az egészségünkre: ezek a tárgyak mérgezhetnek


Talán senki sem gondolná, hogy nem csak a vízből és a műanyag tárolókból mutathatóak ki a mikroműanyagok, amelyek folyamatosan szivárognak be az életünkbe.

Képünk illusztráció

Nem véletlen hallhatunk egyre több alkalommal ezek veszélyeiről, amik a műanyagok lebomlása során keletkeznek.

Csak most döbbenünk rá a káros hatásaira

Az, hogy milyen hatásuk lehet az egészségünkre, még csak most kezdjük el felfedezni. A legújabb tanulmányok összefüggésbe hozták a rák és a szívroham megnövekedett kockázatával, nem beszélve arról, hogy jelentősen csökkenthetik a termékenységet. Ez azért is riasztó tény, mert egy ember évente akár 52 ezer mikroműanyag részecskét fogyaszt el.

A tárgyak is mérgeznek

Nem elég, hogy a mikroműanyagok ott vannak az ételeinkben és a vizeinkben, az Új-Mexikói Egyetem tanulmánya további információkkal szolgált arról, hogy milyen egyéb módon fogyasztjuk el ezeket a mérgező anyagokat. A kutatók 5 olyan tárgyat találtak, amelyek mindenki otthonában ott vannak, pedig érdemes lenne őket elkerülni.

1. Műanyag vágódeszkák

Talán senkit sem lep meg az a tény, hogy a műanyag vágódeszkák használata csak az egészségünket károsítják. Az American Chemical Society (ACS) tanulmánya szerint ezek a tárgyak önmagukban közel 80 millió propilén műanyagrészecskét juttathatnak az emberi szervezetbe évente. Aki tehát ilyet használ, annál jelentősen megnövekszik a mikroműanyagoknak való kitettség.

Mindenképpen érdemes lenne tehát fa vagy edzett üveg vágódeszkákat használni, amiket könnyen lehet tisztítani, nem túl drágák és nem tartalmaznak műanyagot. A fa esetében viszont fontos tudni, hogy az apró résekben a baktériumok könnyedén elszaporodhatnak. Aki ilyet használ, annak érdemes lenne külön vágódeszkát tartani húsoknak, külön zöldségeknek, gyümölcsöknek, valamint külön a péktermékeknek.

2. Papírpohár

Bár azt gondolhatnánk, hogy egy környezetbarát megoldás, a gyártáshoz használt tömítőanyag cseppet sem egészséges, hiszen nagyjából 10 sűrűségű polietilénből áll, amely megakadályozza a folyadék szivárgását. Az újrahasznosításuk sem minden esetben megoldás, hiszen ezt a külön réteget le kellene választani a papírról, ami jelentősen megnehezíti a folyamatot.

Nem beszélve arról, hogy egy pár évvel ezelőtt végzett kutatás szerint a forró italokhoz használt változatokból olyan vegyi anyagok szabadulhatnak fel, mint a nitrát, a szulfát, a klorid, van éppen a fluor.

3. Műanyag tárolók

Szintén nem meglepő, hogy a műanyag dobozok is a listán szerepelnek. A mikrobán is használható változatok rendkívül károsak, hiszen a melegítés során mikroműanyagok szabadulhatnak fel belőle, amik aztán belekerülnek az ételeinkbe. Egy tavalyi kutatásban fedezték fel, hogy négyzetcentiméterenként 4 millió mikroműanyag van néhány mikróban használható, műanyag csomagolású bébiételben.

Akkor megvizsgálták azt is, hogy az érintett részecskék akár a vesesejtek 75 százalékát is elpusztíthatják, ami komoly aggodalomra adhat okot. Érdemes lenne tehát minden műanyag csomagolású terméket elkerülni – írta meg a divany.hu.

4. Filteres teák

Sokan nem tudják, de a teafilter polipropilén műanyagból készül, de még az elvileg papírból előállított változatai is nyomokban műanyag tömítőanyagokat tartalmazhatnak. Nem bomlanak le és a legtöbbjük mikronműanyaggal szennyezettek.

Egy tavalyi kutatás kimutatta, hogy a teafőzéshez használt forró víz mikroműanyagokat oldhat ki a tasakból, így egyetlen csésze finom teával akár 3,5 nanoműanyagot is elfogyaszthatunk. Nem beszélve arról, hogy olyan káros anyagokat tartalmazhatnak, mint a fluorvegyületek, az arzén, a rádiumsó, vagy éppen az alumínium, a réz, az ólom, a higany és a kadmium. Érdemesebb lenne tehát szálas tea formájában fogyasztani őket, amihez mindenképpen fémszűrőket használjunk.

5. Már a jégkockák is veszélyesek?

Bizony, a mikroműanyagok nemcsak a palackozott vizekben vannak jelen, hiszen a műanyag jégkockatartók szintén egészségügyi kockázatot jelenthetnek. Egyelőre csak néhány kutatás foglalkozott ezzel a témával, így azt javasolják, hogy rozsdamentes acélból készült jégkockatartót használjunk, ami nem csak biztonságosabb, de gyorsabb is.

agroinform.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük