Rengeteg mosószerben találtak káros vegyszereket: magyarok is veszélyben

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

mosószerek-a-polcon

Különösen nagy veszélyben vagy, ha nem válogatod meg, milyen mosószereket használsz. Egy egészségügyi szervezet ugyanis rengeteg egészségkárosító vegyszert talált a különböző termékekben. Még a legnagyobb, legismertebb márkák szereinek is jutott a legrosszabb értékelésből!

Igen, a mosószerekben vannak veszélyes összetevők, talán azokban is, amelyeket te is használsz. Ezek az Environmental Working Group (EWG) vizsgálatain a legrosszabb, F-minősítést kapták! Az egészségügyi szervezet az összetevők alapján pontozza a termékeket, minél alacsonyabb az értékelés, annál több káros anyag van az adott áruban.

Íme néhány különösen veszélyes összetevő, amelyeket a forgalomban lévő mosószerekben találtak:

Nonil-fenolok és nonil-fenol-etoxilátok

Ezek nagyon veszélyesek, mivel a többi között bőr allergiát, légzési problémákat, asztmát, hormonzavarokat is okozhatnak, vagy a legsúlyosabb esetben rákot, és DNS-károsodást.

1,4-dioxán

Ez is egy ismert rákkeltő anyag, amely irritálhatja a bőrt, a szemet, a tüdőt.

Nátrium-lauril-szulfát és nátrium-laureth-szulfát

Ezek az összetevők 1,4-dioxánnal vagy etilén-oxiddal is lehetnek szennyezettek – utóbbi szintén rákkeltő. Idegrendszeri problémákat is okozhatnak, valamint szem-, bőr- és légzőszervi irritációt. Nem mellékesen a környezetre is károsak, ugyanis nem bomlanak le egykönnyen, így az állatokra és az emberekre is veszélyesek.

Illőanyagok

Számos különböző vegyszer segítségével teszik illatossá a mosószereket, ezek legtöbbje az EWG szerint irritálhatja a szemet, bőrgyulladást, nehéz légzést okozhatnak, emellett negatív hatással vannak az emberi test reprodukdív rendszerére.

Fontos, hogy ezek az anyagon nem csak a mosószerekben vannak jelen, hanem számos más, háztartási vegyszerben is a tisztószerektől a kozmetikumokig, így ha nem akarsz nagy bajt, minden ilyesminek ellenőrizd az összetevőit! Az EWB összesen csaknem 400 terméknek adott F-minősítést, olyan nagy neveknek is, mint például Ajax, Dreft, Ultra, OxiClean, Persil, vagy a Tide.

A teljes listát itt találja!

penzcentrum.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!