Rekordgyorsasággal növekszik a Nyíregyházi Állatpark indiaiorrszarvú-bébije

sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

© Fotó: Nyíregyházi Állatpark

© Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Rekordgyorsasággal növekszik a Nyíregyházi Állatpark indiaiorrszarvú-bébije: szeptemberben 56 kg-os testsúllyal látta meg a napvilágot, mostanra pedig több mint két mázsát nyom, s a látogatók jó idő esetén 11 és 14 óra között már a külső kifutóban is megtekinthetik.

A ritka orrszarvúborjú napi egy-két kg-ot gyarapszik – köszönhetően a napi 20-30 liter anyatejnek -, de már lédús gyümölcsök és zöldségeket is eszik. A kis bikaborjú 16 hónapnyi vemhesség után, problémamentesen jött a világra 2018 szeptemberében, születését többéves kutatómunka előzte meg.

Az országban csak itt élő, igen ritka indiai orrszarvú három egyede az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében él Nyíregyházán. A legfiatalabb, ivarérett nőstény, a hétéves Aruna 2014-ben érkezett Berlinből, a 14 éves apaállat, Hans 2006-ban Nürnbergből, míg a tízéves anya, Jasmin 2010-ben Planckendael-ből került az ország legnagyobb vastagbőrű-gyűjteményével rendelkező Nyíregyházi Állatparkba.

A kis állat születésére – ami igazi zoológiai szenzáció – már több éve vártak a szakemberek, hiszen már az komoly szakértelmet igényel, hogy természetes módon párzásra bírják ezeket a fogságban nagyon ritkán szaporodó vastagbőrűeket. Mivel a nőstények csak néhány napig fogamzóképesek és egyébként magányos életmódúak, nem volt egyszerű eltalálni a párzásra legoptimálisabb időpontot. Ehhez nemcsak a gondozók tapasztalatára és megfigyeléseire volt szükség, hanem a park állatorvoscsapata is folyamatosan vizsgálta az állatok hormonszintjét. A vemhesség előrehaladtával egy kamerarendszert is felszereltek egy speciálisan kialakított baba-mama bokszban, ekképp a születés pillanatát is sikerült megörökíteni.

Az indiai orrszarvú a Földön élő öt orrszarvúfaj egyike, a legnagyobb méretű ázsiai orrszarvúfaj. Testtömege 1800-2700 kilogramm közötti. Latin neve – Rhinoceros unicornis – elárulja, hogy egyetlen tülke van, amelyet a hím és a nőstény egyaránt visel. A 2-5 centiméter vastag, barnásszürke bőre gazdagon redőzött, megjelenése a középkori lovagok páncélzatára emlékeztet, ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is.

Természetes élőhelyén – Indiában és Nepálban – a fiatal egyedekre a tigrisek jelenthetnek veszélyt, a felnőtt állatok egyetlen ellensége az ember. Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti számukra. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint vágyfokozóként használják.

Mindemellett az népesség növekedésével egyre nagyobb területek kerülnek művelésbe, emiatt az indiai orrszarvúak élőhelyei egyre fogyatkoznak. A népességnövekedés másik következménye az élőhelyek szétdarabolódása, ennek hatására a populációk elszigetelődnek egymástól, így az állományok genetikai változatossága erősen leromlik.

A faj védelme érdekében az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége fajmegőrzési programba kezdett, ennek keretében 73 egyedet tartanak Európában, s a nyíregyházi jövevény a negyedik élő borjú volt, aki nagy örömet szerzett a világ fajmegmentéssel foglalkozó szakembereinek is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!