Régi vásári hangulattal idézték fel Vásárosnamény 600 éve nyert vásártartási jogát

Régi vásári hangulattal idézték fel Vásárosnamény 600 éve nyert vásártartási jogát

Vásárosnamény – Piacra járni jó! A Bereg szívében, Vásárosnaményban működő Városi Piacon minden nap igazi vásári hangulat várja a kilátogatókat. A vásár maga hosszú évszázadok óta jelentős szerepet tölt be a város életében, hiszen több, mint 600 éve nyert Vásárosnamény vásártartási jogot. Történt ugyanis 1418 június 18.-án, hogy  Zs. Lonya-i Ferenc fiának: Györgynek a neki és a szentkoronának tett szolgálataiért Bereg megyei Nomeen nevű birtokán úrnapján és Mihály-napon (szeptember 29.-én) a királyi városokban szokásos módon évi vásár tartását engedélyezett, a kereskedőknek és vásárosoknak szabad jövést-menést biztosítva ezzel. Ezen kerek évforduló okán a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület főszervezésében, Vásárosnamény Város Önkormányzata és annak „Beregi Szociális Boltja, a helyi termelők, üzleti partnereik és a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre segítségével, piaci akciónapot szervezett Vásárosnamény piacterén. A nap célja, hogy az egészséges, helyi élelmiszerek népszerűsítsék, amelyre számos a térségből és helyből érkező termelő, gazdálkodó tette tiszteletét.

Az évforduló mellett nemzetközi akciót tartottak a helyi gazdákért. A Good food good farming – Egészséges étel helyi gazdáktól elnevezésű nemzetközi akciónap célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a tudatos vásárlási szokások kialakításának fontosságára és a járókelőket a helyi, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztására buzdítsák. Az akciónap egy nemzetközi kampány része volt, amelyben 7 európai ország civil szervezetei működnek együtt a környezetkímélő gazdálkodás, helyi élelmiszerek népszerűsítése érdekében. A kampány hazai tevékenységeit a Magyar Természetvédők Szövetsége koordinálta tagszervezeteivel, így csatlakozott ehhez a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület is. Európa több országához hasonlóan, Vásárosnaményban is az EU agrárpolitikáját, az intenzív, nagyüzemi gazdálkodás helyett, a kistermelőket és a vidéki megélhetést támogatva szervezték rendezvényüket.Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (1)

A ködös, beregi időben megrendezett vásárnapon több száz ember gyülekezett, a korábban már felújításra kerülő Városi Piaccsarnokban, ahol a jelenlevőket Toldi Zoltán főszervező, a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnöke köszöntötte.
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (2)
Köszöntője után a II. Rákóczi Ferenc diákjainak, számos produktumból álló, színvonalas műsora alapozta meg a vásár hangulatát. Az ünnepi műsor során „VÁSÁROS – NAMÉNY = VÁSÁROSNAMÉNY” mottóval több néptánc, szavalat és énekelőadás is színesítette a programot. A műsor kezdetén elsőként Balogh Boglárka, a térségről íródott, gyönyörű szavalata hangzott el. Szavalatában Dér István: Jövőbeni nemzedék című verse hangzott el.
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (3) A folytatásban a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium ifjú tehetségeiből álló négyes lépett a képzeletbeli színpadra. A Mile Dóra, Fekete Zita, Kenderesi Dániel és Koncz András alkotta Bereg Szíve Néptánccsoport. A tehetséges négyes, ezúttal fergeteges Szatmári táncokat bemutató táncprodukciójával kényeztette el, a szép számmal megjelent közönséget.
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (5) A folytatásban a beregi énekes tehetség, Balázsi Anna káprázatos hangja lepte a zsúfolásig megtelt piaccsarnok egészét. Előadásában a méltán neves Republic együttes: Ezt a Földet választottam című száma hangzott el.
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (6) A káprázatos produkciók sorát, Kenderesi Dániel és Koncz András közös tánca zárta, melyben Kalotaszegi legényest adtak elő.
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (4) Az ünnepi műsor végeztével a rendezvény hivatalos megnyitó ceremóniájára került sor, melyet Filep Sándor a város polgármestere nyitott meg.
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (7) A megnyitó beszéd után Toldi Zoltán, a rendezvény főszervezője köszönetnyilvánítását hallhatták a jelenlévők, ahol minden a szervezésben résztvevő személynek, támogatónak és segítőnek megköszönte az együttműködést.
elvalaszto2
Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat VasarosnamenyEzt követően megkezdődőzhetett a vásár, melynek során helyi és környékbeli termelők és kézművesek kínálták termékeiket, melyeket meg is kóstolhatnak az érdeklődők. A Beregben élő kistermelők, friss, hazai, kímélő gazdálkodással előállított, jó beltartalmú élelmiszereket, zöldség-gyümölcsöket, füstölt sajtokat, joghurtokat, szörpöket, lekvárokat, mézeket, tojásokat, tésztafélékét és különféle gasztronómiai ínyencségeket tálaltak a standjuk asztalára. A szép számmal megtalálható gyerekeknek is élmény volt a nyüzsgés, az ízek, illatok, színek kavalkádja, ahol nézelődni, válogatni is tudtak. Örömmel fogyasztva mindazon bemutatásra kerülő terméket, melyet sok-sok odaadó figyelemmel és szeretettel készítettek a termelők.

A rendezvényen a hasznos kiadványok mellett számos játékkal, ételkóstolóval, ökológiai gazdálkodáshoz kapcsolódó tanácsadással és kérdésekkel várták a szervezők az érdeklődőket. Az igazi  békebeli, családi hangulatot hozó napon, a termelők és a vásárlók hosszasan beszélgettek az élelmiszerek termeléséről, recepteket, befőzési tanácsokat cseréltek közvetlen, személyes kapcsolat alakítva ki egymással, azaz valódi közösségi tér alakult ki a rendezvény folyamán.elvalaszto2

Számos információt tudhatott meg a tudatos vásárlásról és a beregi gazdák helyzetének jobbá tételéről. Az akció során az akció résztvevői az utca emberét is meginterjúvolta ahol három, a jövő helyi gazdálkodását szervesen meghatározó kérdésről mondhatták el véleményüket. Így került megszólításra Csobolya Attila képviselő-testületi tag, Heteiné Balázsi Margit főkertész, Insticei Zoltán a BIKSZE vezetője, Liptákné Juhász Anikó Tourinform Iroda vezető és Kósa László mesterszakács is.

A velük készített interjúkat itt tekinthetik meg:

Interjú Kósa László mesterszakáccsal:

Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (10) elvalaszto2

Interjú Csobolya Attila képviselő-testületi taggal:Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (1)

elvalaszto2

Interjú Heteiné Balázs Margit főkertésszel:Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (12)

elvalaszto2

Interjú Insticei Zoltán BIKSZE:

Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (13)

elvalaszto2

Interjú Liptákné Juhász Anikó Tourinform iroda vezetővel:Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (8)
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (2)

Az akció végén elsőként a kitelepülés magját adó Természetbarát Diákkör vezetőjét, Balogh Boglárkát kértük értékelje és összegezze a napot.

elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (9)

A délelőtti kampány főszervezőjét, a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület elnökét, Toldi Zoltánt is megkértük, hogy összegezze a nap tapasztalatait.
elvalaszto2Helyi Termelők Napja a Bereg sziveben. 600 eve kapta meg vasarvaros jogat Vasarosnameny (11) Végül a város polgármestere, Filep Sándor beszélt eme remekbe szabott akció mibenlétéről és annak lehetséges folytatásáról.

 

Vélemény, hozzászólás?