fejlesztesek Vasarosnameny

Plazmacentrum nyílt Nyíregyházán

Plazmaadással segíthetnek embertársaikon a 18 és 60 év közöttiek, az egyik nyíregyházi bevásárlóközpontban megnyílt Plazmacentrumban. A vérkészítményekből gyógyszert gyártanak, amit főleg vérzékenységben szenvedőknél és immunhiányos állapotok gyógyításában használnak fel.

A plazma jelentőségét ismertették annak a Plazmacentrumnak a megnyitóján, ahol a nyíregyházi segítő szándékú emberek adhatják vérüket embertársaikért. A világon mindössze 41 országban gyűjtik a gyógyszerkészítmények elkészítéséhez elengedhetetlen sárgás színű folyadékot, a többi nemzet importálja azt. Az új nyíregyházi egészségügyi centrum célja a donorok teljes körű, magas szintű kiszolgálása és a minőségi plazma továbbítása. A plazma segítségével több ezer embernek nő az esélye egy egészségesebb életre.

A plazmára nagy szükség van, hiszen Magyarországon közel 4 ezer krónikus beteget plazmakészítményekkel kezelnek. A veleszületett immunhiányban szenvedőknek például egy havi gyógyszeradagjukhoz akár 10 plazmaadóra is szükség lehet. A vérzékeny betegek is részben emberi vérplazmából előállított készítményeket kapnak, egyéb más súlyos betegséget is gyógyítanak vele. A vérplazmából oltóanyagok is készülnek, így segíthet az égési sérülteknek, a csontvelő- és szervátültetetteknek is. Az új centrum mindezek mellett 13 embernek munkát is biztosított.

Plazmát kizárólag 18 és 60 közötti, egészséges emberek adhatnak, akik a fájdalommentes művelet előtt orvosi vizsgálaton mennek keresztül. Egy ember évente 33 alkalommal adhat plazmát.
A vállalkozás azzal kezdte meg nyíregyházi működését, hogy egy hibrid gépjárművet adományozott a Nyíregyházi Sportcentrumnak, így társadalmi szerepvállalásukat már az első belépő alkalmával bizonyították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!