Vaskapu-szikla

Pilisszentkereszt, Vaskapu-szikla 315.jpgUgye azt hinnénk, hogy ismerjük a környék hegyeit, meg a turista útvonalait.
Hát persze, hogy nem vannak még meglepetések.

Pilisszentkereszt közelében a Pilis lábainál egy igen érdekes helyet találunk.
A Vaskapu szurdokhoz és a Vaskapu sziklához jelzett turista út nem vezet, ám a látvány elragadó.

Pilisszentkereszt, Vaskapu-szikla 172.jpgA Pilis-tetõ meredeken leszakadó keleti oldalának közepén két egymás felett emelkedõ, messzire ellátszó, diadalívszerû sziklakapu, a Vaskapu látható.
A legnagyobb nyílású sziklakapu szélessége 15 méter, magassága 8 méter. A két sziklakapu egy lepusztult, talán hévizes eredetû barlang maradványa lehet. Messziről is jól kivehető a Pilisszentkeresztről északra vezető turistaútról.

Pilisszentkereszt, Vaskapu-szikla 290.jpgA nagyobbik kapu feletti tábla Zsigmondy Emil (Bécs, 1861. augusztus 11. – Meije, Dauphiné-Alpok, 1885. augusztus 6.) emlékét őrzi, aki száznál több háromezer méter feletti csúcsot mászott meg az Alpokban és kötélszakadás miatti balesetben lelte halálát. Emlékének őrzését az 1925-ben alakult MTE Zsigmondy Társasága vállalta. A Pilisben a Vaskapun 1929-ben elhelyezett emléktábláját minden évben kegyeleti túra keretében koszorúzzák meg a magyar hegymászók.

Klastromkert

Pilisszentkereszt, Klastromkert 349.jpgA községtől délre fekvő Klastrom-kertben Gerece Péter 1913-ban kezdte meg az ásatásokat, melyek során kiderült hogy valóban ezen a helyen állt a 800 éve alapított cisztercita templom és kolostor.

Később Gerevich László újabb kutatások eredményeképpen megtalálta Gertrudis királyné síremlékének darabjait.

Pilisszentkereszt, Klastromkert 130.jpgA Pilisszentkereszt-Klastromkert lelőhely néven ismert rommező a középkori Magyarország leggazdagabb és legbefolyásosabb, királyi alapítású ciszterci monostorának maradványait rejti.

Különleges fontosságát már korai keletkezésének körülményei is jelzik: III. Béla és felesége, Châtillon-i Anna alapította 1184. V. 27-én, egy korábbi templom és – nagy valószínűséggel – királyi udvarház helyén.

Pilisszentkereszt, Klastromkert 346.jpgAz új monostort az uralkodó a burgundiai Acey francia szerzeteseivel népesítette be, így a 13. század eleji, igen jelentős építkezéseknél francia mesterek közvetlen részvételével is számolni kell.

A királyi központok közelében fekvő pilisi monostor alapítása után sem veszítette el kapcsolatát az uralkodókkal: talán erődített voltának és az akkor még álló királyi udvarháznak köszönhetően itt őrizték Imre király pénzét a Szentföldre tervezett keresztes hadjárat céljára; 1213-ban a közelben gyilkolták meg Gertrúd királynét, akit a monostorban temettek el.

A monostor apátjai pápai felkérésre többször láttak el fontos diplomáciai feladatot, illetve vezettek egyházi vizsgálatot. A monostor 1526-ban megsérült, végleges pusztulására az 1540-es években került sor.

Megközelítése:

A falu központjából a Pataksor utcán a zold_sav.jpeg sávon haladva érhetjük el a Klastromkertet, innen utunkat szintén a zold_sav.jpeg sávon folytathatjuk. A Vaskapu-sziklához jelzett túristaút nem vezet, a Klastrom kertől kb.1,5 km kell sétálni a zold_sav.jpeg sáv mentén, majd balra az erdőn keresztűl vezet fel a sziklához egy meredek erdei gyalogösvény a szurdokvölgyön át.

Geocaching adatok

Pilisszentkereszt-Klastromkert (GCPSZK)
Szélesség N 47° 41,530′
Hosszúság E 18° 53,385′
Magasság: 372 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=219

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!