fejlesztesek Vasarosnameny

Pedagógus Oscar-díjas a kisvárdai tanárnő

Te kinek adnád a pedagógusok Oscar-díját?” ezzel a kérdéssel indított online szavazást év elején közösségi oldalán a neteducatio.hu pedagógusközösség. Az első forduló január 31-én zárult, a legtöbb szavazatot kapó jelöltek közül 3-3 személy jutott a döntőbe két kategóriában, mint iskolai pedagógus és mint óvodapedagógus.

A pedagógusokat magánszemélyek jelölték, a kisvárdai Orosz Erika jelöltje volt NYAKÓNÉ KÁNTOR MÁRIA, a Bessenyei György Gimnázium tanára, igazgatóhelyettese. Jelölője így mutatta be őt:

„Minden jelenség, minden tudás annyit ér, amennyit mi magunk teszünk hozzá a megértés során” – vallja Nyakóné Kántor Mária, akinek rendkívül széles területen vannak pedagógiai eredményei. Szakmai tudása, tapasztalata, állandó önfejlődésre törekvése, módszerei, életfelfogása mintaértékű nem csak iskolájában, városában, hanem minden pedagógus és diák előtt. A Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium földrajz szakos igazgatóhelyettese az elsők között próbál ki és hasznosít új módszereket. Módszertani kultúráját nagyban befolyásolta a LionsQuest módszertani továbbképzés. A módszertani változatosság, a következetes munka szakmai sikereket is eredményezett. Egyik leglátványosabb ezek közül az érettségi vizsgák átlageredménye földrajz tantárgyból, melyet diákjai érnek el; átlageredményük 80 százalék fölötti, de nem ritka a 100%-os eredmény sem. Tanítványai évről évre résztvevői voltak a Less Nándor Országos Földrajzversenynek, tanulói közül többen kerültek OKTV II. fordulóba, és országos döntős diákja is volt a tantárgyából.
Szakmai sikereihez tartozik a számos bemutatóóra, amelyet nem csak iskolánkban, hanem a térség más területein is tartott, kollégái munkáját is segítve ezzel. Szakmai előadásokat tartott Debrecenben, Nyíregyházán és Kisvárdán. Az EDUWEB megbízásából részt vett laborkísérletekhez kapcsolódó tananyagfejlesztésben is. Tanulói munkafüzeteket készített a kisvárdai és a mátészalkai laborhoz, valamint megírta a hozzájuk kapcsolódó tanári kézikönyveket is. A következő feladatra tekint előre, ami a digitális tananyagok elkészítése lesz.
Éveken keresztül tanított az Arany János Tehetséggondozó Programban önismeretet, természetismeretet, földrajzot, s a kollégiumban pszichológiai tanácsadást is tartott (elvégezte a pszichológia szakot is), az AJTP-s tanulóknak egyéni fejlesztési terveket készített, melynek tapasztalatait sikerrel kamatoztatta az Útravaló-Út az érettségihez pályázat során is, melynek keretében több diákot mentorált.
Nyakóné Kántor Mária sportolt is diákkorában, ez az elhivatottsága vezette arra, hogy városában közreműködésével indult el az ovis úszásoktatás, de szertornaedzést is tartott éveken át, kimagasló országos versenyeredményeket elérve. Kitartása, állandó megújulása megkérdőjelezhetetlen.
Mindez még nem tenné teljessé a bemutatását. Személyében olyan embert jelölhetnek, aki példaértékű másokra figyelés, segítés, támogatás szempontjából, mind kollégái, mind diákjai, mind a szülők nagy tisztelettel tekintenek rá, őszinte tisztelet és szeretet övezi személyét.”

Nyakóné Kántor Mária népszerűségét, illetve szakmai ismertségét és elismertségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Bessenyei György Gimnázium és Kollégium jelenlegi és volt közössége, továbbá a szülők, barátok támogatása által, a 3281 szavazattal, elnyerte 2016-ban a Pedagógusok Oscar-díját.

A legfontosabb, amit a győzelemből megtanulhatunk, hogy képesek vagyunk rá.” – Dave Weinbaum szavival köszönte meg mindenkinek a szavazatokat a kisvárdai pedagógus.„Képesek voltunk rá, együtt, besisek, kisvárdaiak, ismerősök, és számomra ismeretlenek! Nagyon sok támogatást kaptam tőletek! Köszönettel tartozom Erika Orosz szülőnek, aki rám gondolt és nevezett erre a versenyre. Köszönöm igazgató úrnak, a kollégáimnak, a diákoknak és az ismerőseimnek, akik összefogásával sikerült elnyernem ezt a díjat.” – mondta meghatottan Nyakóné Kántor Mária, akinek köszönhetően elmondhatjuk, hogy: KISVÁRDÁNAK OSCAR-DÍJAS PEDAGÓGUSA VAN!

kisvarda.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!