Ötből egy magyarnak nehézséget okoz, hogy otthonát felfűtse télen

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny
fütés tél
Magyarországon sokat lehet hallani a lakhatási szegénységről, azonban sokkal többen élhetnek egészségtelen otthonban, mint azt elsőre gondolnánk.

Ötből egy magyarnak nehézséget okoz, hogy otthonát felfűtse télen, és minden negyedik egészségtelen épületben él – derül ki a VELUX Cégcsoport kutatásából.

Az épületek állapota és a bennük élők egészsége között szoros az összefüggés, leggyakrabban a beltéri hőség vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, a sötétség és a levegő nyirkossága okoz problémát.

Mindez számos betegség okozója lehet a krónikus fejfájástól, alvászavaron és a szemgyulladáson át az allergiáig. Magyarországon a rossz egészségügyi állapotúak közül 14 százalék él nyirkos, 15 százalék sötét otthonokban. A felmérés szerint a nyirkos, penészes környezetben 40 százalékkal nagyobb például az asztmás megbetegedések esélye is.

Márpedig a magyar épületek kétharmada 1979 előtt épült, ötből egy 1980-1999 között, és csupán tízből egy a kétezres évek után. Az eredmények tanúsága szerint főként a családi házak állapota aggasztó, melyeket egymást követő generációk sokasága birtokol, és ahol az esztétikai átalakításon felüli korszerűsítés jellemzően elmarad. A külvárosban, elővárosban élő magyarok 65 százaléka, a vidéken élők 96 százaléka él családi házban.

Otthonainkban nem jutunk elegendő természetes fényhez és friss levegőhöz sem.

Ez azért komoly probléma, mert a beltéri levegő akár ötször szennyezettebb is lehet a kintinél

– mondta Őz Beáta, a VELUX Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

Az épületek helyiségei között is nagy különbségek lehetnek. A Model Home 2020 kísérleti projekt során mért szén-dioxid-értékek általában magasabbak voltak a kisebb szobákban, amelyeket csak egy oldalról, kézzel működtetett ablakokon át lehetett szellőztetni. Ezek jellemzően a gyerekszobák és a hálóhelyiségek voltak. Egy átlagos otthonban a hálószoba az egyetlen helyiség, amelyben akár 8 órán át megszakítás nélkül tartózkodnak. A hálószobai helyzet súlyosbítja, hogy a természetes szellőztetés a téli hidegben problémát jelenthet.

Ha minden évben az európai otthonok csupán 2 százalékát felújítanák az egészségi szempontok figyelembevételével, 2050-ig a felére csökkenne a nyirkos és egészségtelen otthonban élő európai lakosok száma, ami jelenleg 84 millió fő közös problémája

Ennek a problémának az orvoslására született meg a a VELUX Cégcsoport és a Netatmo együttműködéséből, a VELUX Active, ami egy okos otthonba integrálható megoldás. Ez a beltéri érzékelők mért adatai és az időjárás-előrejelzés alapján az optimális beltéri körülményeket képes beállítani a tetőtéri ablakok, felülvilágítók és árnyékolók összehangolt vezérlésével. A felhasználók egyébként táv- és hangvezérléssel is beavatkozhatnak a rendszer működésébe.

napi.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!