Őszi kavalkád egy héten át a beregi hagyományok mentén, a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában

Advent Vásárosnaményban AdventiProgramok_Vasarosnameny2018kicsi Advent Vasarosnamenyban 2018 (2) Advent Vasarosnamenyban 2018 (3)

Őszi kavalkád egy héten át a beregi hagyományok mentén, a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában

Vásárosnamény – A Bereg szívében tevékenykedő Hétszínvirág Óvodában zajló helyi pedagógiai programjának célja a gyerekek népszokások, néphagyományok iránti érdeklődés felkeltése, valamint a népi kultúra átörökösítése a népművészet eszközeivel. Az óvoda a hagyományőrző programok rendszeres és tudatos beépítésével az ott nevelkedő gyerekek fokozott szülőföld iránti szeretét valósítja meg, melyhez hozzájárul az intézmény életébe beépített számos ünnep, melyet a hétköznapjainkban is tudatosan alkalmaznak. Tagadhatatlan, hogy a Vezséné Oszlár Ildikó által vezetett intézmény a térségben élen jár a már kiskorban elsajátítható hagyományok őrzésében és ápolásában. A foglalkozások során ugyanis a néphagyományhoz kapcsolódóan átélt tevékenységek a közös élmény erejével hatnak az intézményben lévő gyermekre, erősítve a közösséghez tartozás érzését, melynek közösségformáló ereje is óriási.
Az óvoda munkatársainak közös célja, hogy ennek megvalósítása érdekében az óvodapedagógusok és a nevelő-oktató munkát segítő alkalmazottak közösen munkálkodjanak azon, hogy az óvodások már kisgyermekként megismerkedjenek a Beregi vidékre jellemző kézműves mesterségekkel, népi játékokkal, a jeles napokhoz kötődő hagyományokkal. Kiemelt feladatuknak tekintik továbbá népünk szokásainak, hagyományainak felelevenítését, a népi kultúra iránti tisztelet felkeltését, ezért minden évben megrendezik az őszi-kavalkádot, ahol színes programok keretében kerülhetnek közelebb a gyerekek a népzene, a néptánc, a népies ételek világához. Az egy héten át tartó színes programsorozat berkein belül számos olyan program kapott most is szerepet, mely által a fenti célok megvalósítása kivitelezhető.

Ételszobrászat mesterfokon –zöldség-, és gyümölcsfaragás

Szemet kápráztató gyümölcsfaragások a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában
Világszerte virágzik az élelmiszer szobrászat, illetve annak legelterjedtebb műfaja, a gyümölcsfaragás vagy gyümölcsszobrászat. E különleges alkotásoknak illetve művelőiknek immár hagyományuk van a Beregben is. A látványos és szemet kápráztató művészet teret hódított a Bereg szívében is, ahol ezen alkotások készítéséről és annak gyakorlati kivitelezéséről tartottak őszi foglalkoztatást. Az intézményben bemutatót tartó ételszobrász remekei között akadt egyszerűbb és bonyolultabb, a lényeg azonban mindegyiknél ugyanaz volt, mégpedig, hogy a gyönyörűen megfaragott, igényesen elkészített kompozíciók által megszerettessék, illetve sarkallják a gyerekeket, hogy a foglalkozáson, majd családjuk körében is művelje ezen művészeti ágat, mely tökéletes közösségi programot alkot kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A foglalkozáson először a gyerekek megismerkedhettek a gyümölcsfaragás eszközeivel és általános tudnivalóiról, majd maguk is készíthettek almából és magvakból különféle kompozíciókat. A gyerekek széles mosollyal, hangos nevetéssel és őszi dalokat nótázva láthatóan élvezték a különleges foglalkozást.

elvalaszto 2

Táncszínház

Népi hagyományok és táncszínház a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában

A tánc, táncelőadás hagyományosan magában hordozta a színházi elemeket: az emberi érzelmek, a személyiség kifejezését, a drámát, valaminek az ábrázolását. Ezt tapasztalhatták meg az növendékei, óvónői és dajkái is, akik Tihor Krisztián tánctanár kíséretében hagyományőrző magyar táncokba kóstólhattak bele. A tartalmas szabadtéri program során először közös dal, majd tánckoreográfia megtanulására került sor, melyet aztán zene kíséretében is kipróbálhatott az intézmény apraja és nagyja.

elvalaszto 2

Rendkívül látványos őszi beregi dekorációk

Rendkívül látványos őszi beregi dekorációk a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodában
Családi vagy éppen óvodai programként a Bereg szívét, Vásárosnaményt, illetve az azt övező festői szépségű természetet járva számos természeti kincs kerülhet begyűjtésre. Az őszi terméseket, színes faleveleket további izgalmas színekkel és gyümölcsökkel gazdagítva, a természet utánozhatatlan szépségeivel töltik meg a beregi ősz beköszöntével az intézmények falait, asztalait és a családok otthonait. Az ősz kincsei, mint a szezonális zöldségek, gyümölcsök egy szép tálba helyezve önmagukban is dekorációként szolgálnak, melyet az óvoda gyermekei és óvónői most szabadjára engedett fantáziájukkal, különleges és igen látványos alkotásokat készítettek. A hagyományos megoldásokkal tarkított, egyedülálló kompozíciókban káposztából, tökből, burgonyából, gesztenyéből, almából készített kreatív költemények sorakoznak fel az intézmény csoportszobáinak bejáratai és folyosói mentén. Az ősz minden színében pompázó műremekek, így méltán emelik az óvoda és a Bereg szívének fényét. A megformált alkotások között számos életképet, mesefigurát természeti jelenetet formáztak meg a gyerekek.
elvalaszto 2

Hagyományőrzés a beregi értékek mentén

Hagyományőrzés a beregi értékek mentén a vásárosnamény Hétszínvirág Óvodában

Az óvoda falain belül immár hagyományos módon került népi tánc- és folklór bemutatóra, ahol hagyományőrző táncok és népi dallamok láthattak a szülők és a gyerekek az intézmény tornatermében. A zsúfolásig megtelt teremben a műsort előadó gyerekek láthatóan izgatottan készülődtek a fellépésre, ahol a kedves kis hagyományőrző jelenetet már hetek óta próbálták. A rendezvény a Százszorszép csoport bevonulásával kezdődött, akik óvónőikkel egyetemben népi ruhában, az ,,Érik a szőlő,, című népdalt énekelve foglalták el az őszi kompozícióval dekorált terem közepét. Előadásuk során több, az őszi évszakot idéző népdal és tánc koreográfiát tekinthetett meg az óvoda apraja és nagyja.


A hagyományőrző délelőtt további részében a Hóvirág csoport foglalta el a fellépés helyszínéül szolgáló termet, akik szintén hagyományőrző népviseletben és tájjellegű, népi dallamokat előadva késztették tapsra a jelenlévők népes sokaságát. A bemutatók végén a két csoport és a teremben helyet foglaló óvónők, dajkák és gyerekek közös dallal köszöntötték az őszt és annak minden szépségét.

elvalaszto 2

Hagyományőrző flashmob Vásárosnamény főterén

Hagyományőrző flasmob a vásárosnaményi hetszinvirág ovoda gyerekeivel vasarosnameny foteren (1)

A program zárásaként gyönyörű, színes tánc- és énekkavalkádot láthatott a Bereg szívének, Vásárosnaményak népe. Vásárosnaményban ugyanis közel száz gyerek népesítette be annak főterét, ahol a Hétszínvirág Óvoda gyermekei, óvónői és dajkái egy a világon egyre nagyobb teret hódító és népszerűségében töretlen hagyományőrző flashmobot koreografált. A rögtönzött bemutatót zeneszó nyitotta meg, melyre népes nézősereg gyűlt össze a Szent István Emlékpark és az azt díszítő őszi kompozicíó körül. Az óriási sürgés-forgás közben a kis táncosok hangos mosoly és vidámság közepette, láthatóan izgatottan készülődtek a fellépésre. A lányok fölvették a népviseletet idéző ruháikat, a legények pedig felöltötték a produkciójukhoz illő szűk nadrágot vagy éppenséggel bő gatyát, s hozzá a fehér inget, mellényt, kalapot, megadva a spontán bemutó zamatát. Az előadás során számos népdal és azt kísérő tánclépés színesítette a programot, melyet csak tetézni tudott a gyerekek édeskésen csengő hangja, mely teljes egészében megtöltötte a város főterének környezetét.

Hagyományőrző flasmob a vásárosnaményi hetszinvirág ovoda gyerekeivel vasarosnameny foteren (2)

A fergeteges produkciót megelőzően a Hétszínvirág Óvoda intézményvezetője, Vezséné Oszlár Ildikó köszöntötte az egybegyűlteket, melyben egyebek mellett röviden ismertette az óvodában zajló hagyományőrző tevékenységét és a helyi pedagógiai program mibenlétére és annak fontosságára is kitért.

elvalaszto 2
Hagyományőrző flasmob a vásárosnaményi hetszinvirág ovoda gyerekeivel vasarosnameny foteren (3)
Köszöntőjét követően először a Hóvirág csoport díszes, régi hagyományokat felidéző népi viseletben lépett a festői szépségű Szent István Emlékpark képzeletbeli színpadára, ahol számos népdal és mondóka közepette késztette tapsviharra az egybegyűlteket. A csodálatos elemekkel tarkított előadást Hidvéginé Haklik Éva óvodapedagógus és Drabbant Annamária, óvodapedagógus segítségével adták elő, akik segítségük mellett a gyerekek betanításában is segédkeztek.

elvalaszto 2

Hagyományőrző flasmob a vásárosnaményi hetszinvirág ovoda gyerekeivel vasarosnameny foteren (4)

Előadásuk végén szintén népi viseletet magukra öltve a Hétszínvirág Óvoda Százszorszép csoportjának bámulatos előadása következett, akik szintén népi mondókákkal és hagyományos táncelemekkel tarkított programjukkal csak ugyan osztatlan sikert arattak a város központjában. A frenetikus előadást a gyerekek az azt betanító óvodapedagógusokkal Szenes Bertalannéval és Gráfné Mándi Erzsébettel közösen adták elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!