Országos sikerű kerékpártúrához csatlakozik a Bereg és annak szíve Vásárosnamény

Kerekpar

Illusztráció

Vásárosnamény, Gergelyiugornya – A bringázás élmény – vándortáborozz kerékpáron! A tavalyi év sikeres gyalogos és vízi vándortáborai után 2018 nyarán már kerékpárossal is bővül a Vándortábor Program.

A Vándortábor Program kerékpározni, túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma. Az országot megismertetni, kalandokra lehetőséget adni minden felnőtt célja. A 2017-ben elindult Vándortábor Program keretén belül 2018-ban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával Vízi Vándortáborban, Erdei Vándortáborban és Kerékpáros Vándortáborban lehet részt venni. A program célja a sport és a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében, továbbá az ismeretátadáshoz szükséges, elkötelezett pedagógiai munka képzésekkel történő megalapozása és elismerése.

A kerékpáros vándortáborokról

A Kerékpáros Vándortábor Programot koordináló Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) céljául tűzte ki a diákok számára a hazai tájakon történő kerékpározás népszerűsítését, a hazai tájak világának megismertetését, felfedezését.
A Kerékpáros Vándortábor Program négy területen, az Őrségben, a Palócföldtől a Dunakanyarig, a Felső-Tisza vidéken és a Körösök völgyében kínál kerékpáros – a Körösök völgyében vízi vándortáborral együtt – táborozási lehetőséget 2018. június 18. – augusztus 20. között.
A diákok előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpározhatnak (az egyik útvonalon vízitúrázhatnak is) saját pedagógusaik kíséretében. 6 éjszakát tölthetnek kiépített táborhelyeken, jellemzően kétnaponkénti táborváltással, emellett szervezett és ajánlott kulturális és természetismereti, valamint élményprogramokon vehetnek részt.

Jelentkezők köre

Jelentkezhetnek: 12. életévüket a tábor kezdetéig betöltő, felső tagozatos és középiskolás diákok (5-12. évfolyam) 15-26 fős csoportjai a következő intézmények szervezésében:

alapfokú közoktatási intézmények, beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is;
középfokú oktatási intézmények, beleértve az egyházi, önkormányzati és alapítványi fenntartású intézményeket is;
civil szervezetek (pl. szövetségek, egyesületek, alapítványok);
egyházak és egyházi jogi személyek;
azaz minden olyan intézmény, amely gyermek vagy ifjúsági közösségeket fog össze, és fontos szempontként kezeli a környezet megismerését, megvédését, a sportot, és a közösségüket építő program hasznos megvalósítását tervezi Magyarország kerékpáros túraútvonalain

Az is jelentkezhet a táborba, akinek nincs kerékpárja, vagy annak állapota nem megfelelő. A kerékpáros vándortáborban mindenki számára jó minőségű kerékpárt, sisakot, láthatósági mellényt, hazavihető kulacsot és szervizt, pótalkatrészeket biztosítunk, hogy az élményt ne gátolja technikai akadály.

Kerékpáros vándortábor megyei helyszíne:

Felső-Tisza-vidék: Fehérgyarmat, Penyige, Tivadar, Vásárosnamény, Tuzsér, Kisvárda

A Kerékpáros Vándortábor Program kínálata

A kerékpáros vándortáborok kerékpárral teljesíthető, egyhetes táborok. A csoportok egy hét alatt 150-250 kilométert tesznek meg, és egy-két naponta váltanak táborhelyet. Útközben nagyon sok lehetőség van látványosságok megtekintésére, programok igénybe vételére, fürdésre, pihenésre.
Egy nap alatt lehetőség van nagyobb terület bejárására is, és a bringázással a napi mozgás is biztosított. A táborokban megélhetik a természet és a vidék közelségét, a közös programok élményét, a csapatban való tevékenykedést, a fiatalok látóköre szélesedik. Tudatosan „zöld” tábor, ahol nagy figyelmet fordítunk arra, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyomunk.
A vándortáboroknak mindemellett fontos a közösségépítő szerepe, hiszen a gyerekek szembesülhetnek azzal, hogy mi mindenre képesek, például nagy távolságokat legyőzni, rossz időjárási körülményeket is átvészelni, nagyobb emelkedőkön feltekerni.

A vándortáborok útvonala

A bringás vándortáborokat úgy terveztük meg, hogy biztonságos és kiépített kerékpárutakon lehessen haladni, vagy, ahol ez nincs, ott kifejezetten kis forgalmú utakon vagy kerékpározható földutakon, töltéseken lehet tekerni. A MAKETUSZ által biztosított kerékpáros túrakísérő az útvonalat jól ismeri. A megtett út hossza naponta változik, 20-70 km közötti. A túraútvonalakat úgy állítottuk össze, hogy 12-18 éves korosztály számára is teljesíthető távolságok legyenek, a tábor egésze fizikailag ne legyen megerőltető.

A jelentkezés ideje és módja

Jelentkezni 2018. február 1. – május 31.között a www.bringasvandor.hu honlapon az egyes útvonalak alatti „Jelentkezés” linken elérhető jelentkezési felületen lehet. A jelentkezést a későbbi táborvezető végzi, a gyerekcsoport összegyűjtése után.

A kerékpáros vándortábor részvételi díja és szolgáltatásai

Részvételi díj 21.000.- Ft/fő, ami tartalmazza:

napi háromszori étkezési ellátást a táborozás ideje alatt (első nap ebéd és vacsora, utolsó nap reggeli);
a szállás díját 6 éjszakára, kiépített sátortáborban vagy gyermek- és ifjúsági táborban (sátor fekhellyel, közösségi és étkező helyiség, hideg-meleg vizes zuhany, WC), ifjúsági szállásokon, kollégiumban;
a csomagok szállítását a táborhelyek között;
a kulturális, természetismereti és élményprogramok díját;
kerékpár, sisak, láthatósági mellény és kulacs (Körösök vándortábornál vízhatlan hordó is) biztosítását;
orvosi ügyeletet;
és egy kerékpáros túrakísérőt, amelyet a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség biztosít.
Részvételi díj 21.000.- Ft/fő, ami tartalmazza

A táborvezetőknek nem kell részvételi díjat fizetniük, kerékpáros vándortábor-vezető képesítéssel rendelkező pedagógusok bruttó 100.000 forint táborvezetési díjban részesülnek.

A részvételi díj nem tartalmazza a vándortábor kiinduló pontjára történő odautazás, és a záró pontról történő hazautazás költségét.

A részvételi díj nem tartalmazza az idegenforgalmi adó (IFA) összegének megfizetését, amely a 18 éven felüli személyek után a táborozás helyszínén, készpénzben fizetendő, és mértékére az illetékes települési önkormányzat rendelete az irányadó.

A kerékpáros vándortábor turnusai

Az első egyhetes turnus 2018. június 18-án, hétfőn indul. Ezt követően a négy helyszínen a jelentkezési naptárban található napokon lehet indulni augusztus 20-ig, jellemzően kétnaponta.

A részvételi díj befizetése

A részvételi díj csoportos befizetéséről a jelentkezőnek – a táborszervező pedagógusnak vagy intézményének – kell gondoskodnia, átutalással. A visszaigazolt jelentkezéstől számított 15 napon belül, 15.000 Ft-ot kell befizetni foglalási díjként, míg a fennmaradó összeget legkésőbb a vándortábor kezdődátumát megelőzően 14 nappal, a jelentkezés visszaigazolásakor kapott azonosító szám feltüntetésével átutalni a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség jelentkezési felületen jelzett bankszámlaszámára.

Tudnivalók a jelentkezésről

A jelentkezési felület 2018. február 1-én nyílik és a táborhelyek megtelte után, vagy 2018. május 31-én zárul le.
Jelentkezni a honlapon található elektronikus jelentkezési adatlap kitöltésével és a szükséges dokumentumok beküldésével lehet. A jelentkezési lap kötelező mellékleteit kizárólag a koordinátor által meghatározott, a www.bringasvandor.hu honlapról letölthető formanyomtatványon lehet benyújtani. A meghatározott mellékleteket aláírt, digitalizált formában kell feltölteni PDF/JPEG/PNG formátumban dokumentumonként.
Jelen felhívás feltételei a létszámkeret kimerüléséig, de legfeljebb 2018. május 31. napjáig állnak fent.
Egy jelentkező csoport létszáma nem lehet kevesebb, mint 17 fő (15 diák + 2 kísérő), és nem lehet több mint 29 fő (26 diák + 3 kísérő). E felhívás keretében egy adatlapon legfeljebb egy turnusra/csoportra nyújtható be jelentkezés, de egy intézmény több jelentkezést is beadhat.
A hibásan, hiányosan vagy nem feldolgozható adatokkal kitöltött és benyújtott jelentkezésnél egyszeri hiánypótlására van lehetőség, azonban a határidő után beérkezett jelentkezések érvénytelennek minősülnek.
Az adatok valóságtartalmát a koordináló szervezet ellenőrizheti.
A jelentkezéseket a koordináló szervezet folyamatosan, a beérkezés sorrendjében kezeli.
Az esetleges személyi változásokról Kiegészítő pályázati adatlapot kell kitöltenie a vezető pedagógusnak, és azt a táborkezdéskor át kell adnia a túravezetőnek.
A csoportok kísérői, táborvezetők és táborkísérők

Minden csoport mellett 10 gyerekenként egy fő táborvezetőnek kell jelentkeznie, akiből legalább egynek a Bringakultúra Egyesület által szervezett és akkreditált „Kerékpáros vándortábor-vezető” továbbképzésén sikeresen végzett személynek kell lennie. A többi kötelező táborvezető lehet a képzést nem elvégző felnőtt személy is, az ő számára a táborvezetési díj nem, csak a térítésmentes részvétel biztosított.
A csoportok mellett az előírtnál nagyobb létszámban is jelentkezhetnek felnőtt kísérők, de számuk nem haladhatja meg a résztvevő gyermekek számát, és számukra a részvétel önköltséges.
A képzett pedagógusok számára kínált kedvezmények és a táborvezetési díj (bruttó 100.000 Ft) csak a csoport résztvevői létszáma alapján megállapított kísérői számban (minden megkezdett 10 gyermek után 1 fő részére) biztosított.

A Kerékpáros Vándortábor Program kínálata pedagógusoknak

A képzett „kerékpáros vándortábor-vezető” pedagógusoknak a Program több kedvezményt is kínál:

nem kell részvételi díjat fizetniük, bruttó 100.000 forint táborvezetési díjra jogosultak
A pedagógusok számára kedvezményesen, 10.000 forintos tanfolyami díj mellett érhető el a Bringakultúra Egyesület által vezetett akkreditált, 30 kreditpontot érő „Kerékpáros vándortábor-vezető” továbbképzés. Erre a képzésre jelentkezhetnek nem pedagógusok is, ha igazolják, hogy rendelkeznek olyan végzettséggel, amely alapján gyerekekkel foglalkozhatnak. A pedagógus-táborvezetői díj őket is megilleti, a részvételi díjat nem kell megfizetniük.
A Kerékpáros Vándortábor Program egyben a legtöbb szervezési feladatot is átvállalja a csoportvezető és kísérő pedagógusoktól, hiszen kialakított útvonalat, szállást és teljes ellátást, kerékpárokat, túrakísérő személyt, kerékpárszervizt, valamint szervezett programlehetőségeket is biztosít a táborozás során.

A kerékpáros vándortábor-vezető (pedagőgus)képzés

A kerékpáros vándortábor-vezető képzést a Bringakultúra Egyesület hirdeti meg. A 30 kreditpontos akkreditált pedagógus továbbképzés legközelebbi turnusa 2018. tavaszán indul, jelentkezni a hivatalos meghirdetést követően lehet a http://www.bringasvandor.hu/kepzes oldalon.
A továbbképzés 30 órás, 1+2 napot vesz igénybe. A továbbképzés költsége 10.000 forint/fő. A résztvevők számára a szervezők szállást és étkezést biztosítanak a kétnapos gyakorlati képzések idejére. A képzésre elsősorban pedagógusok jelentkezését várjuk, de olyan személyek is jelentkezhetnek, akik rendelkeznek olyan végzettséggel vagy képesítéssel, amely alapján ők gyerekekkel foglalkozhatnak (pl. óvodapedagógus, edző, rekreáció szak, stb.). Utóbbiak részvételéről a képzésen a MAKETUSZ minden esetben egyedi döntést hoz.
További információ a kepzes oldalon.

Egyéb tudnivalók és feltételek

A vándortáborban résztvevő gyermekek TAJ kártyájának másolatát, valamint a szülő/törvényes képviselő által aláírt, a táborozó egészségi állapotáról szóló nyilatkozatokat – amely a táborozás megkezdését megelőző négy napnál nem lehet régebbi – a tábort szervező pedagógus köteles összegyűjteni, és a táborozás során magánál tartani.

Felső-Tisza-vidék kerékpáros vándortábor

A túra útvonalának bemutatása
A Felső-Tisza-vidék vízitúra útvonalai, fövenyes szabadstrandjai igen népszerűek, de kevesen tudják, hogy ez a térség büszkélkedhet Magyarország egyik leghosszabb kerékpárút-hálózatával, amely bár árvízvédelmi célokból épült, a kerékpáros vándorok számára óriási élményt nyújt. A folyók mentén több száz kilométer hosszan tekeregnek a töltéseken az aszfaltozott töltéskoronák, amelyek kitűnően, és ami fontos, távol az autós forgalomtól, biztonságosan bringázhatóak. Ezen a vidéken nem kell tartanod a fárasztó hegymenetektől vagy meredek lejtőktől. A Felső-Tisza-vidék legmagasabb pontja a Tarpa-Nagyhegy, mindössze 150 méter magas, de gyönyörű panoráma nyílik róla a Kárpátok irányába. Egymástól karnyújtásra lévő, hangulatos, csendes kis falvak között, az illatos Szatmár-beregi alma és szilva ültetvényeken keresztül, csodálatos természeti környezetben vezet útunk arra a vidékre, amely a középkori templomok földje, ahol megismerkedhetünk a mosolygó szentek templomával Csarodán, vagy a mezítlábas Notre Dame-al Tákoson. Ezeket az ékszerdobozhoz hasonló parányi kis templomokat a Középkori templomok útja fűz fel egy útvonalra, amely 2017-ben elnyerte Magyarország legjobb kulturális úticélja címet. Ez az a vidék, amely a magyar irodalom kultikus zarándokhelye, ahol alkotott Kölcsey Ferenc, ahol megszületett a magyar himnusz, ez a táj ihlette Petőfi Sándort vagy a gyermekéveit itt töltő Móricz Zsigmondot. Az Öreg-Túr partján áll az ország egyik utolsó működő vízimalma, Tarpán pedig a Tiszántúl egyik leghíresebb ipartörténeti műemléke Tarpai szárazmalom, amelyet csak lónyúzó malomnak hívtak. Egy dicső kor világát idézi Kisvárda vára, amely az Alföld egyik legnagyobb erőssége és a Felső-Tisza-vidék kisnemesi kúriái, melyből a legszebbeket mutatjuk be a vándortábor útvonalon. Ha a Felső-Tisza-vidéket választod egy történelmi, kulturális időutazásnak leszel a részese, felfedezője lehetsz egy izgalmas, kevéssé ismert vidéknek, amely ezernyi meglepetést tartogat számodra. Lépj be Tündérmező kapuján és légy részese egy olyan élménynek, amelyre egész életen át emlékezni fogsz.
Az útvonal:
Fehérgyarmat-Cégénydányád-Gyügye-Szamosújlak-Csenger-Szamostatárfalva-Csegöld-Jánkmajtis-Fehérgyarmat-Penyige-Kömörő-Túristvándi-Tiszakóród-Tiszacsécse-Szatmárcseke-Nagyar-Kisar-Tivadar-Tarpa-Márokpapi-Csaroda-Tákos-Vásárosnamény-Tiszaszalka-Tiszavid-Tiszaadony-Tiszakerecseny-Lónya-Tiszamogyorós-Mándok-Tuzsér-Zemplénagárd-Dámóc-Lácacséke-Semjén-Kisrozvágy-Nagyrozvágy-Pácin-Cigánd-Kékcse-Kisvárda

1. nap: Fehérgyarmat
Érkezés Fehérgyarmatra vonattal. A vasútállomáson már a kijelölt túravezető várni fogja a csoportot, ahol át is vehetitek a bringákat, amelyeket ingyenesen biztosítunk a résztvevőknek. Ez a nap az érkezésről, a bringák teszteléséről, beállításáról és a csapat összekovácsolódásáról szól. Délután vagy este még sétálhattok egyet Fehérgyarmaton, ezt követően pedig elfoglalhatjátok a szállásotokat, amelyet a városi kollégiumban jelöltünk ki. Erre a napra ebédet és vacsorát is biztosítunk.
Szállás: Fehérgyarmat, kollégium

2. nap (57 km), Fehérgyarmat – Penyige
A nap célja a Szamos-mente meghódítása, a dél-szatmári táj felfedezése. Az út a Szamos-menti töltésen halad végig Fehérgyarmat és Csenger között, végig a forgalomtól elzárt területen. A nap második felében Csengertől Penyigéig alacsony forgalmú mellékutakon érjük el a szállásunkat. Útunkat mindvégig a Szamos kíséri. Az első megálló Cégénydányád, ahol a Kölcsey-Kende kúria megtekintése kihagyhatatlan. A 18. században épült, nemrégiben felújított klasszicista stílusú kúriát egy varázslatos angolpark veszi körbe, ahol különleges és hatalmas növények sorakoznak. A kastélyban a Hortobágyi Nemzeti Park felkészült tárlatvezetői ismertetik meg a látogatókkal a Felső-Tisza-vidék természeti értékeit és magát a kúriát. Cégénydányádot elhagyva két igazán különleges templommal a Gyügyei és a Szamosújlaki református templommal ismerkedhettek meg, amelyek attól váltak nemzetközi hírűvé, hogy műemléki felújításukat Európa Nostra díjban részesítették, amely a műemlékvédelem Oscar-díjának tekinthető. Utána egy hosszabb tekerés vár rátok, irány Csenger Szatmár ékszerdoboza, ahogy az útikönyvek oly gyakran nevezik. Csengerben a Felső-Tisza-vidék legnagyobb gótikus templomának árnyékában fogyaszthatjátok el az ebédeteket. A város épületeit egységes, úgynevezett Makovecz stílusban épültek, amelyek igazán különleges hangulatot árasztanak. Szánjatok pár percet a városközpontra, ahol fagylaltozót is találtok. Útban a szállás felé még egy parányi kis árpád-kori templomnál tankoljátok fel a kulacsotokat, pihenjetek meg a Szamostatárfalvai református templom tövében, amelynek falain ugyanazok a díszítések futnak végig, amelyet Csengerben is láthattatok. Izgalmas felfedezés lesz meglátjátok! Az 52 km-es táv végén jól fog esni Penyigén a szálláshely elfoglalása a Szenke-patak partján, amelynek tragikus legendájáról mindenképpen kérdezzétek meg a falubelieket vagy szálláshely adótokat. A vacsora előtt, ha még kedvetek szottyan hozzá, pecázhattok a Szenke partján a szállásaitok mellett.
Szállás: Penyige, a Horgásztanya faházaiban

3. nap (53 km), Penyige – Tivadar
A reggeli után nekivágunk a szatmári vidék leghíresebb úticéljainak, irodalomtörténeti emlékhelyeinek felkereséséhez. Ezen a napon végig alacsony forgalmú mellékutakon haladunk Penyige-Kömörő-Túristvándi-Tiszakóród-Tiszacsécse-Szatmárcseke-Nagyar-Kisar-Tivadar útvonalon. Az első úticél Túristvándi híres vízimalma, amely ott áll az Öreg-Túr partján. Ahogy odaértek úgy fogjátok érezni magatokat, mintha egy mesében lennétek és ha megkéritek Karcsi bácsit, még be is indítja nektek a lapátokat és láthatjátok hogyan is működtek egykor a vízimalmok. Túristvándi után Tiszacsécse felé vesszük az irányt, abba a faluba, ahol Móricz Zsigmond született. A Móricz-emlékház megtekintése után eltekerünk Tiszakóródra a Túr-bukó gátjáig, a Túr és a Tisza összefolyásához, arra a helyre, amely Petőfi Sándort is megihlette. Ebben a varászlatos környezetben, a bukógát vízesése mellett érdemes megebédelni és ha nagyon melegre fordul az idő lehűthetitek magatokat a Túr vagy a Tisza vizében. A rövid délutáni szieszta után egy misztikus helyet keresünk fel, a Szatmárcsekei csónakfejfás temetőt. Az emberarchoz, mások szerint csónakhoz hasonló fejfák keletkezéséről számos teória született, amelyről a helyi református lelkészt érdemes megkérdezni. Ebben a temetőben nyugszik Kölcsey Ferenc, aki Szatmárcsekén írta a Himnuszt, ezért a falut gyakran nevezik a Himnusz bölcsőjének. A következő falu Nagyar, Szatmár kincses szigete. A település határában áll a Petőfi fa, amely arról híresült el, hogy a legenda szerint Petőfi Sándor ennek a Kocsányos-tölgynek az árnyékában írta Tisza című versét. Ha az időtök engedi, térjetek be a Luby-kúriába, ahol a nemrégiben felújított épületben izgalmas szabaduló szobát alakítottak ki, illetve irodalmi és történelmi vetélkedőben mérettethetitek meg magatokat. A kúria igazán impozáns látványt nyújt, hiszen több száz különleges rózsatő veszi körbe. Innen már csak egy karnyújtásra található a tiszai híd, amely összeköti Szatmárt, Bereggel, Kisart, Tivadarral. Tivadar az egyik leghangulatosabb falu a Felső-Tisza-vidéken. A szálláshely elfoglalása után mindenképpen keressétek fel a híd lábánál lévő szabadstrandot, ahol a lemenő nap fényénél, a folyó kanyarulatában mártózhattok meg a Tisza vizében. A strandolás mellett, a homokos Tisza parton strand röplabdázni, strand focizni is tudtok. A hosszú nap után vacsora a szálláson.
Szállás: Tivadar, a református egyház ifjúsági szálláshelye

4. nap (37 km), Tivadar – Vásárosnamény

Egy gyors reggeli és nekivágunk a beregi vidéknek. Talán ez a nap a vándortúra fénypontja, takaros kis falvakon át, a Felső-Tisza-vidék legszebb középkori templomai között, csodás természeti környezetben, fent a gátakon vezet az út. Egész nap biztonságosan, a forgalomtól elzárt területen a gátak tetején tekerünk Tivadar-Tarpa-Márokpapi-Csaroda-Tákos-Vásárosnamény között. A gát egyik oldalán a Tisza zúg, a másik oldalon alma és szilvaföldek lenyűgöző látványa tárul a szemünk elé. A Tivadar és Tarpa közötti gát tetejéről már messze látszik a Tarpai református temploma, hatalmas fehér tornya, amely a Bereg legnagyobb gótikus eredetű temploma. Kövessétek a tornyot! A Tarpai templomban több igazán izgalmas dologgal ismerkedhettek meg, mint például a Szent György legendával vagy az egykori kegyúri Báthory család ősi, sárkánylegendájával. A templom kapuja szintén figyelemre méltó, amely még a középkorban készült, Magyarországon mindössze néhány ilyen régi asztalos mestermű maradt fent. Tarpa tartogat még látnivalókat bőven. A tarpai szárazmalom a Tiszántúl egyik legpatinásabb ipartörténeti műemléke, amelyet a népi köznyelv csak lónyúzó malomnak hívott. Márokpapi felé haladva Tarpa határában áll a Tarpai-Nagyhegy, amely egy 154 méter magas vulkáni kúp. Mindenképpen sétáljatok vagy tekerjetek fel a hegy tetejére, hiszen csodálatos panoráma tárul a Kárpátok hegyeire, amely ideális helyszíne lesz ebédetek elfogyasztásának. Tarpa után Márokpapi felé vesszük az irányt, melynek középkori temploma a beregi térség egyik legszebb műemléke. Ami ezután vár rátok, az valóban a vándortúra legnagyobb kuriózuma. Csarodán található a mosolygó szentek temploma, amely Magyarország egyik leghíresebb árpád-kori temploma. A templom a Csaronda-patak partján fekszik. Miután letámasztottátok a bringákat és szétnéztek, olyan érzésetek lesz, mintha csak egy meséskönyv lapjai elevenednének meg előttetek. Csaroda mellett található egy másik híres beregi falu, Tákos. Tákos a református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek erre felé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is illetik ezzel a névvel? Ehhez el kell jönnötök Tákosra, hogy megismerjétek ezt az igazán különleges történetet. Az út végére érve Vásárosnaményba, a Bereg szívébe érkezünk meg, ahol a leghíresebb a Felső-Tisza-vidéki szabadstrand vár titeket egy kiadós tiszai fürdőzésre. Képzeljétek el, itt olyan homokos part, mintha a tengerparton lennétek. A szálláshelyeteket a Vásárosnaményhoz tartozó gergelyiugornyai strand partján foglalhatjátok el, ahol egy kiadós vacsora után álomra hajthatjátok a fejeteket. Persze nem árt, ha tudjátok, hogy a gergelyiugornyai part éjjel él csak igazán, hiszen rengeteg fiatal keresi fel.

Szállás: Vásárosnamény-Gergelyiugornya, a nemrégiben felújított Garabonciás tábor faházaiban

5. nap (50 km), Vásárosnamény – Tuzsér
Másnap a reggelit követően, egy rövid városnéző séta keretében megismerkedhettek Vásárosnaménnyal. A város büszkesége a Tomcsányi-kastély, amely a régió legszebb kastélyai közé tartozik, falai a Bereg Múzeumnak adnak otthont. Ez egy tekerős nap, az eddigiekhez képest kevés látnivalóval, ezért egy jó nap arra, hogy végiggondoljátok mindazt, amit eddig átéltetek a vándortábor alatt, beszélgessetek egymással, gyönyörködjetek a tájban, egy kicsit elmélyedjetek. Vásárosnamény-Tiszaszalka-Tiszavid-Tiszaadony-Tiszakerecseny-Lónya között végig a forgalomtól elzárt kerékpározható töltéskoronán fogjátok a beregi Tiszahátat keresztülszelni. Legalább egyszer, kétszer álljatok meg egy-egy hosszabb pihenőre és ne feledkezzetek meg feltölteni a kulacsokat. Lónyára érve valami olyannak lehettek szemtanúi, amelytől eláll a lélegzetetek. Belépve a Lónyai református templomba ugyanis egy olyan templomot láthattok, amelyről csak nemrégiben, a 2000-es árvíz alkalmával derült ki hogy a padlótól a plafonig freskók borítják falait. Javasoljuk, hogy a Lónyai templom kecses haranglábánál fogyasszátok el az ebédet. Lónya a Bereg határa, Magyarország legkeletibb szeglete, ahonnan egy komp segítségével tudtuk átkelni a Tiszán, amely már Felső-Szabolcs földje. A kompozás mindig nagy élmény a kerékpártúrákon, imádni fogjátok. Átkelve a Tiszán, Tiszamogyoróst és Mándokot elhagyva megérkeztek Tuzsérra, ahol elfoglalhatjátok a szállásotokat. Tuzséron álló Lónyay-kastély, a Tiszántúl egyetlen barokk kastélya, melynek impozáns mennyezeti freskói rendkívül híresek. A kastély és a kastélyt építtető Lónyay család története igen magával ragadó. Ami különösen izgalmas, hogy ti ebben a kastélyban fogtok megszállni, így vissza fogtok repülni néhány száz évet az időben. Sajnos van néhány hét amikor más táborozók lakják ezt a szállást, ezeken az időpontokon a Tisza partján lévő szálláshelyek várnak benneteket. Vacsora és alvás, mert másnap vár rátok a leghosszabb táv.
Szállás: Tuzséron a Lónyay-kastély melléképületében kialakított ifjúsági szállón és a Tisza partján található szálláshelyeken

6. nap: (58 km), Tuzsér – Kisvárda
Az utolsó tekerős napon a Felső-Tisza-vidék egy különleges szegletébe kalauzolunk el benneteket, a Bodrogközbe. Miután átkeltek Tuzséron a kompon, beléptek a Bodrogközbe, amely Magyarország egyik leginkább természetközeli tájegysége. A Bodrogközben alacsony forgalmú mellékutakon fogunk tekerni egész nap. Ennek a tájnak az életét, a kultúráját évszázadokon keresztül a Bodrog és a Tisza határozta meg. A Bodrogköz, akár egy felfedezetlen paradicsom, számos izgalmas csodát rejt. Képzeljétek el, a honfoglaló őseink elsőként vették birtokba ezt a területet, amelynek stratégiai elhelyezkedése, védhetősége (hiszen minden irányból folyók zárták körbe), a honfoglalás éveiben a Kárpát-medence első hatalmi központjává tette. Karos határában kerültek elő a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglaláskori régészeti leletei. A szomszédos Karcsán egy olyan román korból származó ősi rotunda templom áll, amelyet a legenda szerint Tündérek, valójában a Johannita lovagrend építette. Bárhogy is történt ez a román korból származó ékszerdoboz, tényleg rendkívül különleges. Ha Karos és Karcsa nem is férne bele az időtökbe, energiátokba, Pácin kastélyát semmilyen körülmények között nem szabad kihagyni, ugyanis ez a kastély az egyik leghíresebb és legszebb reneszánsz kastélya Magyarországnak. A kastélypark remek lehetőséget kínál az ebéd elfogyasztásához. Ez a folyók által határolt tájegység nagyon elszigetelt vidék volt, ahol valaha virágzó népi kultúra sarjadzott, a régiót néptánc dialektusai, népi kultúrája tették híressé. Erről magatok is meggyőződhettek Cigándon a Múzeumportán, amely hihetetlen színvonalas és szórakoztató kiállításokkal mutatja Bodrogköz természeti és néprajzi értékeit. A Bodrogközi kalandunkat követően, átkelünk a Rákóczi-hídon, amely Cigándot köti össze Kékcsével. A hídon átkelve a rétközi tájegységre érkezünk, innen már csak néhány kilométer választ el minket a Felső-Tisza-vidéki vándortábor utolsó állomásától Kisvárdától. Nyíregyháza után, Kisvárda a Felső-Tisza-vidék magyarországi területének második legnagyobb városa, a Rétköz szíve. Miután letettétek a bringákat, elfoglaltátok a szállásokat, amelyet a Bessenyei György Gimnázium kollégiumában jelöltünk ki nektek, sétáljatok egyet a város utcáin. Amit mindenképpen keressetek fel, a kisvárdai vár, amely az Alföld egyik legnagyobb erőssége, mérete a gyulai várral vetekszik. Felújítása jelenleg zajlik, így idén nem fogtok tudni bejutni, de kívülről is impozáns látványt nyújt. A történelmi városban található a régió legszebb zsinagógája, amely jelenleg a Rétközi Múzeumnak ad otthont. A városközpont polgári házai a város egykori gazdagságát, kereskedelmi jelentőségét idézik. A városi séta során feltétlenül keressétek fel a Poncsák cukrászdát, amely igen nagy népszerűségnek örvend.
Szállás: Kisvárda, a Bessenyei György Gimnázium kollégiumában

7. nap:
Ez a nap már csak a hazaútról szól. Éppen azért jelöltük ki nektek Kisvárdát a záró szálláshelynek, mert a város remek vasúti kapcsolatokkal rendelkezik és könnyen és gyorsan hazaértek.

Hozz magaddal feltétlenül

baseball sapka vagy bármilyen fejfedő, amely megvéd a naptól,
naptej,
vegyes ruházat egy hétre, amelyet gondosan csomagolj be utazótáskádba. Legyen néhány melegebb ruha is nálad, ha rosszra fordulna az idő.
sportcipő,
esőkabát,
kisebb hátizsák, amelybe az aznapi szendvicsedet, naptejet, esőkabátod szállíthatod a túra alatt,
fürdőruha, mivel sokat leszünk víz közelében,
papucs, a higiénikus zuhanyzáshoz és a Tisza-parti sétákhoz,
tisztasági csomag, amely a legfontosabb tisztálkodási eszközeidet tartalmazza,
zsebkendő, WC papír a biztonság kedvéért,
íróeszköz,
fontosabb gyógyszerek, amelyre esetleg szükséged lehet,
költőpénz.

Amit ne hozz magaddal:

kerékpár, mivel ezt mi adjuk nektek, sisak, láthatósági mellény, ugyanis ez jár a bringa mellé, kulacs, mivel ezt a helyszínen kapsz tőlünk, amelyet utána haza is vihetsz magaddal. Az utazó táskád szállításáról szintén mi gondoskodunk, így kerékpáros táskára, nagyméretű hátizsákra sem lesz szükséged, amely egész nap a hátadat dörzsölné, melegítené. Az utazó táskád már ott fog téged várni minden nap a szálláshelyen, amelyet egy autóval szállítunk utánatok.

Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség