orszagos-programsorozat-allomasa-volt-a-vasarosnamenyi-beregi-muzeum

Vásárosnamény – Immár jubileumi 10. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2016. szeptember 26. és november 13. között az ország 82 településén közel 1700 programmal várja a nagyközönséget. Az idén is a hagyományokhoz híven a Bereg szívében található Beregi Múzeum is csatlakozott az országos programsorozathoz. A tizedik Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével – folytatja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot.

 

muzeumok-oszi-fesztivalja-beregi-muzeum-vasarosnameny-2

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat megvalósításának célja, hogy a múzeumok iránti figyelmet az év meghatározott időszakában megerősítsék, az új fejlesztésekre, a múzeum-oktatásban, tudásátadásban és az élményszerzésben betölthető szerepét fokozzák a szervezők. A Beregi Múzeum az országos programsorozat egyik állomásaként idén az elfeledett mesterségek nyomában jár, ahol egyebek mellett a járomfaragó, kosárfonó, teknővájó vagy épp a vékakészítő régi hagyományaival ismertették meg a gyerekeket.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának vásárosnaményi programsorozata során, a hét folyamán Varga Jánossal az intézmény igazgatójával, Kissné Gráf  Éva történésszel, Szász Csaba múzeumpedagógussal és Tóthné File Dóra tárlatvezetővel barangolhattak egy héten át az ősi mesterségek nyomán, a Lónyay Menyhért Baptista Szakközépiskola és Szakiskola, a  II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola illetve a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Kölcsey Ferenc Tagintézménye tanulói. A diákok négy csoportra bontva egyenként ismerhették meg a mesterségeket az előkészítésen át a végkifejletig. Varga János előadása a járomkészítésről szólt. Az előadás során interaktív vetítés segítségével tudhatták meg a járom fogalmát, felépítését és használatának okát.

muzeumok-oszi-fesztivalja-beregi-muzeum-vasarosnameny

Diavetítés segítségével tekinthettek meg különböző falvakban elterjedt és használt díszes jármokat. A múzeum tulajdonában lévő régi eszközök segítségével közelről is megtekinthették azt, melyet 3D-puzzle követett, ahol a gyerekek összerakhatták a gyakorlatban is a darabokra bontott jármokat. A vállalkozó szellemű gyerekek fel is próbálhatták a jármokat, mellyel fotót is készíthettek. A programsorozat második állomásán Kissné Gráf Éva a kosárfonó ősi mesterségével ismertette meg a gyerekeket. Bár a kosárfonás még mai is élő tevékenység, de hagyományai mégis több ezer évre vezethetőek vissza – kezdte bevezetőjében a múzeum történésze. A kosárfonás tudományát a gyerekek különféle, a múzeum birtokában lévő tárgyak, régi fényképek és mozgókép segítségével tanulmányozhatták. Az előadás során többek között fény derül arra, hogy mi a jó kosarak titka, kik, miért és miből készítették illetve mire használták.

muzeumok-oszi-fesztivalja-beregi-muzeum-vasarosnameny-3

A bemutató során élőben is megtekinthették a múzeum kosárgyűjteményéből a szalonnás kosarat, a csíkkast, a mustszűrőt vagy éppen az aszalókast is. A harmadik foglalkozáson Szász Csaba múzeumpedagógus segítségével a vékakészítés tudományát tekinthették meg a diákok. Előadása során megtudhatták, hogy mire és hogyan használták, milyen részekből állt és hogyan készítették el a komplex tárgyként működő vékát. Archív fotókon, videó előadáson, és a múzeum tárgyai segítségével aprólékosan megtanulhatták készítésének lépésit és a hozzá használt szerszámok nevét is.

muzeumok-oszi-fesztivalja-vasarosnamenyban

A negyedik előadáson Tóthné File Dóra a teknővájó mesterségét ismertette a diákokkal. Bemutatója során szemléltette a teknővájás folyamatát, melyet a Beregi Múzeum képtárából szemezgetett fotók segítségével illusztrált. Megismerhették a régi korban használt teknők fajtáit, mint a dagasztóteknőt vagy a pulyafirisztőt. Bemutatásra került a teknővájásra használt tárgyak összessége is, mint a kétnyelű kés vagy a kanálvájó kés. A foglalkozás végén különböző, ma is használatos tárgyakat kellett párosítani a régi teknők fajtáival, mint a liszt, kalács vagy épp a játék-baba. A gyerekek csillogó szemekkel és kérdések áradatával vonultak ki a foglalkozások után, melyen ismét bebizonyosodott, hogy a Beregi Múzeum ismét értéket teremtett.

Minden vélemény számít!