Országos hírű kerékpáros vándortábor állomása volt a Bereg szíve, Vásárosnamény

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

Országos hírű kerékpáros vándortábor állomása volt a Bereg szíve, Vásárosnamény

Vásárosnamény – Újabb országszerte neve túra egyik kiemelt állomása volt a Bereg és annak szíve, Vásárosnamény. Kerékpározni, túrázni, vizeken evezni minden gyerek álma. A 2017-ben elindult Vándortábor Program keretén belül 2018-ban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával Vízi Vándortáborban, Erdei Vándortáborban és Kerékpáros Vándortáborban lehetett részt venni. A program célja a sport és a természetjárás, valamint az azon keresztül megvalósuló egészség- és környezettudatos életmód támogatása a felső tagozatos és középiskolás fiatalok körében, továbbá az ismeretátadáshoz szükséges, elkötelezett pedagógiai munka képzésekkel történő megalapozása és elismerése. A Kerékpáros Vándortábor Programot koordináló Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) céljául tűzte ki a diákok számára a hazai tájakon történő kerékpározás népszerűsítését, így a most Éden desztinációval bíró Felső-Tisza vidékének megismertetését, felfedezését is.

A program egyik kerékpáros állomása volt idén első alkalommal a Felső-Tisza vidéke, azon belül pedig a Bereg és annak szíve, Vásárosnamény. A vándortábor résztvevői fehérgyarmati kezdőpontjuktól fogva, egész útjuk során előre megtervezett és biztonságos útvonalakon kerékpároztak Konczné Sukta Lívia és Liptákné Juhász Anikó kíséretében. A diákok Tivadarról érkeztek először a gergelyiugornyai Tisza-partra, ahol a Bereg szíve Üdülőközpontban töltötték az éjszakát. A reggeli után első útjuk a település legújabb imázseleméhez, a Kraszna hídon lévő Vásárosnamény felirathoz vezetett. A festő szépségű felirat mellett a túra egyik vezetője, Liptákné Juhász Anikó kalauzolta végig a gyerekeket a város legendáin, történetén, nevezettességein. A gyerekek az egy hét alatt szervezett és ajánlott kulturális és természetismereti, valamint élmény-programokon vehettek részt, így a Bereg szívében megtekinthették egyebek mellett, messze földön neves Beregi Múzeum értékeit is. A Múzeum időszaki- és állandó kiállításain Tóthné File Dóra, az intézmény tárlatvezetője kalauzolta végig a gyerekeket. A most ide érkező vándortábor tagjai egy hét alatt 150-250 kilométert tettek meg, egy-két naponta váltva táborhelyüket. Útközben nagyon sok lehetőség volt a Felső-Tisza vidék látványosságainak megtekintésére. A gyerekek Penyige, Tivadar, Vásárosnamény után, Lónyára indultak, majd ellátogattak Tuzsér városába és végül Kisvárdán fejezték be hosszú útjukat. A bringások biztonságos és kiépített kerékpárutakon, vagy kifejezetten kis forgalmú utakon tekertek ez idő alatt. A megtett út hossza naponta változott, melynek távja 20-70 km között volt, ahol a túra-útvonalakat úgy állították össze, hogy 12-18 éves korosztály számára is teljesíthető távolságok legyenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!