Közzétette - Kategória - Desszertek, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Sütés

Omlós karácsonyi bejgli és pozsonyi kifli


omlos-karacsonyi-bejgli-es-pozsonyi-kifli

ELKÉSZÍTÉS

    1. A hozzávalókat kimérjük, a lisztet átszitáljuk. Ezután begyúrjuk a tésztát: az élesztőt kevés hideg tejben csomómentesen elkeverjük. A maradék tejbe beleütjük a tojássárgákat és a sót is. A lisztet, a margarint, a porcukrot és az élesztős tejet egy nagy tálba tesszük, és jól begyúrjuk.
    2. A töltelékhez a cukrot felforraljuk a vízzel, majd leforrázzuk vele a darált diót vagy mákot. Ízlés szerint ízesítjük reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral, mazsolával vagy mézzel.
    3. A bejgli formázásához 30 dkg-os darabokat mérünk ki a tésztából, majd a töltlékből 25 dkg-ot. 5 db tésztacipót formázunk belőle, amit egyenként 22 x 28 cm-es téglalappá nyújtunk. A megmaradt tésztából kifliket sütünk ki.
    4. Megformázzunk a pozsonyi kifliket. Egy kiflihez 4 dkg-os tésztát és 3 dkg-os tölteléket kell kimérni, ezért kimérünk 40 dkg tésztát, azt 10 egyenlő darabra daraboljuk és formázzuk, majd megtöltjük őket, végül pedig tojássárgájával lekenjük.
    5. A készre formázott bejglit vagy pozsonyi kiflit tojássárgájával vékonyan lekenjük, és hűvös helyre rakjuk, hogy ne kezdjen el megkelni. Miután megszáradt a felületén a tojás, és már nem ragad, lekenhetjük tojásfehérjével, és hagyhatjuk melegebb helyen a kelesztéshez. 10-20 perces kelesztés után már láthatók a repedések a felületén, és készen áll a sütésre.
    6. Mielőtt megsütnénk a kifliket és a bejglit, kissé megszurkáljuk a tészta felületét. Végül 160 fokon aranybarnára sütjük őket.

HOZZÁVALÓK

  • 1 kg finomliszt
  • 45 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg só
  • 3 dkg friss élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 27 dkg tej (pontosan kimérni)
  • A töltelékhez:
  • 60 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 1 kg darált mák vagy dió
  • 1 db citrom héja
  • vaníliás cukor
  • mazsola
  • méz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük