Ölik a Tiszát a szomszédok – a szemét az árterek magyarországi szakaszán rakódik le

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Ölik a Tiszát a szomszédok - a szemét az árterek magyarországi szakaszán rakódik le

Legalább 15-ször annyi mikroműanyag van a Tiszában az Ukrajnához közeli szakaszon, mint Bécsnél a Dunában – derült ki a Tisza megtisztítására indított PET-Kupa ötletgazdájának összefoglalójából, amely a közelmúltban a kárpátaljai Visken tartott Tiszai Kerekasztalról készült, írja az Index.

A Természetfilm.hu kisfilmjéből az is kiderül, hogy most még meg lehetne előzni a folyó szemétbe fullasztását, ha sikerül Kárpátalján és egész Ukrajnában megfelelő hulladékkezelési programot beindítani.

A 2000-es évek elején indult meg látványosan a szemétzajlás a Tisza felső szakaszán, egyre több műanyag került a folyóba – akár az ártereken kialakult illegális hulladéklerakókból, akár közvetlenül a háztartásokból – ami aztán az árterek magyarországi szakaszán rakódik le.

Magyarország már vizsgálja a lehetőségét annak, hogy milyen jogi lehetőségek vannak a kártalanítási igények érvényesítésére Ukrajnával és Romániával szemben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!