Olcsó táblagépek párosával állt elő a Lenovo

fejlesztesek Vasarosnameny

Lenovo tab 7

A táblagépek piaca folyamatosan zsugorodott az elmúlt években, de már kezd stabilizálódni a helyzet, és vannak olyan vállalatok, akik egyre nagyobb forgalommal számolhatnak. Az IDC értékesítési adatai alapján a Lenovo is ilyen, és éppen ezért nem hanyagolja el a kínálatát, időről időre bemutat néhány friss terméket. Ezúttal kettő kedvező árfekvésű szerkezettel ismerkedhetünk meg, a Tab 7-tel és a Tab 7 Essentiallal. Először nézzük, hogy milyen lehetőségeket nyújt a Tab 7, ami a komolyabb szereplő a párosból.

Lenovo Tab 7

A Lenovo Tab 7 a nevének megfelelően 7 hüvelykes megjelenítővel van ellátva, az eszköz panelje 1280 x 720 képpontos felbontású, így elfogadható képminőséget tud nyújtani. Szerencsére IPS technológiás a kijelző, így széles betekintési szögeket és magas fényerőt tud biztosítani. A tableten a bekapcsolást követően az Android 7.0 operációs rendszer fogadja a vásárlókat, a Nougat pedig még némi extra lehetőséggel is szolgál. A készülék képes például arra, hogy a szülők külön felhasználói fiókot hozzanak létre a gyermekeiknek, akik ezen belül különleges felületet kaphatnak korlátozott funkcionalitással. A MediaTek négymagos MT8161 központi chipje dolgozik a Tab 7-ben a színfalak mögött. Ez a megoldás Cortex-A53 egységeket vonultat fel egy Mali-T720 MP2 grafikus feldolgozó egység mellett. A rendszer számára 1 GB-nyi memória biztosított, a háttértár kapacitása pedig már 16 gigás – ezt lehet bővíteni, ha kevésnek bizonyulna. Sajnos a RAM-ot eléggé szűkösre vette a Lenovo, pedig az eddigiek alapján még jónak ígérkezett a Tab 7.

A tábla kettő kamerával lett ellátva, előre egy fixált fókuszpontú 2 megapixeles képalkotó került, ezzel lehet majd a videocsevegéseket lebonyolítani. A főkamera már 5 MPixeles szenzorra épül, és ez képes automatikusan állítani az élességet, viszont a LED-es villanó már nem fért bele a büdzsébe, így romló fényviszonyok mellett hamar elvérezhet. Előre tekint a szerkezet hangszórója, így kifejezetten erőteljes hangzást nyújthat, és megkapta a Dolby Atmos szoftvert, ez még némi virtuális tárhangzást is próbál majd létrehozni fej- és fülhallgatón, valamint az integrált hangkeltőn keresztül egyaránt. A tablet kapcsolati lehetőségei kimerülnek a Wi-Fi-ben (802.11 b/g/n) és a Bluetooth 4.0 modulban. A fekete, plasztik burkolatos gép 193 x 98,7 x 8,4 milliméteres vonalakkal határolt, a tömege pedig 260 gramm. Az akkumulátor kapacitására nem derült fény, pedig meglehetősen izmos lehet a hátlap mögött lapuló telep, ugyanis a gyári adat szerint vegyes használattal 15 órán át is képes üzemelni a masina egyetlen feltöltést követően. Ha valóban így van, akkor ezért mindenképpen jár az elismerés a Lenovónak.

A Lenovo Tab 7 már elérhető, nem várat magára, azonban egyelőre csak az Egyesült Államokban bukkant fel. A szerkezetért a vásárlóknak 100 dolláros összeget kell leszurkolniuk.

Lenovo Tab 7 Essential

A Tab 7 sem tette túl magasra a lécet, a Tab 7 Essential esetében pedig még szerényebb képességekre kell számítani. A különbség rögtön a megjelenítőnél meglátszik majd, mert bár ez is 7 colos kijelzővel lett ellátva, sajnos itt már csak 1024 x 600-as felbontással számolhatnak az érdeklődők. (Itt már arról sem esik szó, hogy IPS technológiával dolgozna a panel, de reméljük a legjobbakat.) Ezt a készüléket is a Nougáttal küldi bevetésre a Lenovo, de ebben az esetben már szinte csak a legszükségesebb szolgáltatások vannak meg, szinte a gyári Android 7.0 fogadja az embereket. Ez nem feltétlenül hátrány, felfogható pozitívumként is, itt már főként a felhasználói igények döntenek. A kamerarendszer maradt kétfős, ám a Tab 7 Essential fedélzetén már ugyanolyan egységek tekintenek előre és hátra is. A vállalat 2 megapixeles, fixfókuszos egységeket alkalmaz.

A MediaTek egy egészen új központi chipjével került bevetésre a termék, de az újdonság itt nem feltétlenül megy pozitívum száma. Az MT8167D-ről beszélhetünk, amelyben négy ARM Cortex-A35 egység teljesít szolgálatot 1,3 GHz-es frekvencián – ez a feldolgozó rendkívül jó hatékonysággal teszi a dolgát, ám még a Cortex-A53-nál is alacsonyabb a teljesítménye. A grafikus vezérlő szerepkörét a PowerVR GE8300 tölti be, amitől szintén nem érdemes túl nagy teljesítményt várni, ám legalább a multimédiás képességei jók, támogatja például a H.265/HEVC lejátszást. A RAM és a tárhely ugyanúgy alakul, mint a Tab 7 esetében, tehát az előbbi 1, az utóbbi pedig 16 GB-os, és adott a bővítési lehetőség. Ezúttal is be kell érni a WLAN-nal és a Bluetooth modullal a kapcsolati opciók tekintetében. És ennek a gépnek is előre figyelnek a hangszórói, ami viszont már örömteli. A tablet miden irányból nagyobb, mint a fenti társa, 194,8 x 102 x 8,8 milliméteres a térfogata, viszont csak 254 grammot nyom. Az üzemidő már a Tab 7 esetében is kiválónak ígérkezik a specifikáció szerint, a Tab 7 Essential pedig még kiválóbban szerepelhet, itt ugyanis már a Lenovo 20 órás futási eredményt vetít előre átlagos igénybevétel mellett.

A Lenovo Tab 7 Essential is az Egyesült Államokban kezdi a karrierjét – idővel talán Európába is eljuthat. Ennek a masinának az ajánlott fogyasztói ára 80 dollárban lett meghatározva, ami egészen alacsony összeg, de ennél többet nehéz is lenne elkérni ezért a konfigurációiért.

ipon.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!