Közzétette - Kategória - Egészség- és életmód tippek - Házi praktikák

Olcsó ételek, amik fokozzák az agyműködést


Sokszor kívántad már, hogy bárcsak varázsütésre jobban oda tudnál figyelni tanórán? Nos, sajnos a dolog nem megy ilyen könnyen, de ha változtatsz bizonyos dolgokon az étrendeddel kapcsolatban, nagyon sokat segíthetsz magadon.

A jó típusú szénhidrátok szerepe

Az egyik legfontosabb dolog az, hogy az étrendedben a megfelelő mennyiségű szénhidrát szerepeljen. Persze ez nem azt jelenti, hogy rendelj pizzát és egyél hamburgert vagy tésztátminden nap. Vannak úgynevezett jó és rossz szénhidrátok, amik közül csak a jók kerülhetnek a tányérodra. A jó, vagyis az úgynevezett komplex szénhidrátok egyik legfőbb előnyös tulajdonsága, hogy lassan adagolják az energiát a testbe, így az energiaszinted nem hullámzó, hanem egyenletes. Tehát nem jutsz a csúcspontról hirtelen holtpontra. A jó hír, hogy nem kell drasztikusan változatnod az étrendeden, elég néhány apróságra odafigyelned. A tésztaételek maradhatnak, de csak akkor, ha teljes kiőrlésű tésztát választasz. Ugyanez vonatkozik a kenyérre és a rizsre is.

Emellett számos zöldségben is található jelentős mennyiségű komplex szénhidrát, úgyhogy ezeket sem árt beiktatni az étrendedbe. A répa, a paszternák és az édesburgonya csupán néhány a rengeteg zöldség közül, ami lassan, folyamatosan növeli az energiaszintedet, így az agyműködésedre is a lehető legjobb hatással van. Mivel ezek közül az első kettő kifejezetten olcsó zöldség, így az sem jelenthez problémát, hogy az egészséges étkezés többe kerül-e a hétköznapinál vagy sem. Az édesburgonya általában kicsit drágább, mint a többi zöldségféle, azonban alkalmanként beleférhet a keretbe ez is. Az elkészítési módjuk is sokféle lehet: rengeteg ragut készíthetsz belőlük, de jó ötlet a leves készítése, sőt, köretként is kiválóak sovány húsok mellé.

Halételek: barátkozz meg velük, érdemes!

Ma már bizonyára mindenki hallott a halolajnak az agyra gyakorolt jótékony hatásáról. Ha nem rajongsz a tenger gyümölcseiért, de szeretnéd kiélvezni az omega-3 zsírsavak pozitív hatását, akkor vásárolj tejet vagy más tejterméket, amiben elrejtve ugyan, de megtalálhatóak ezek a zsírsavak is.

Persze ez azért nem ugyanaz, mint a valódi halat fogyasztani. Ahhoz, hogy hozzájuthass a heti omega-3 adagodhoz, a legjobbak az olajos halak, mint például a lazac, a makréla vagy a hering. Ha diákként túl alacsony a költségvetésed, és nem engedheted meg magadnak, hogy friss lazacfilét vásárolj a halpiacon, akkor próbáld ki a konzerv lazacot – abból is elsőrangú fogás készíthető és legalább spórolhatsz egy kicsit.

Ha nasira vágysz, válaszd a mogyoróféléket!

A mogyorófélék kitűnő proteinforrások, gyakorlatilag ugyanazt a szerepet töltik be, mint a chips vagy az édességek, csak sokkal egészségesebbek. Ha már annyira kikészültél, hogy sóvárogsz valami zsíros étel után, a mogyorófélék gyors löketet adhatnak az energiaszintednek. A dió (többek között) rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, szóval, ha nem vagy oda a halételekért, a diónak mindenféleképpen szerepelnie kell a bevásárló listádon. Tulajdonképpen a legtöbb mogyoróféle vagy olajos mag (például a tökmag vagy a napraforgómag) pozitív hatással van az agyműködésre, ugyanis nagyon sok létfontosságú tápanyagot tartalmaznak.

Ha egy héten néhányszor be tudod csempészni ezeket az ételeket az étrendedbe, máris sokat tettél az intenzívebb agyműködésért. Hogy izgalmasabbá tedd a dolgot, az oldalunkon is kereshetsz recepteket vagy csak legyél kreatív és kombináld őket ízlés szerint. Nem kell semmi világmegváltó ötletre gondolnod: elég, ha például csinálsz egy uborkás-lazacos szendvicset, esetleg egy marék napraforgómagot szórsz a salátádra.

(B.Zs.)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük