40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

oktober-23-csodalatos-56-os-megemlekezes-vasarosnameny

Vásárosnamény – Az 1956-os forradalom Magyarország népének a Sztálinista terror elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákoknak az egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be Csepelen november 11-én. Hagymoányosan erre emlékezik meg az ország számos települése is, így a Bereg szíve, Vásárosnamény is. Október 23-ai nemzeti ünnepünket, méltóságteljesen, igazi városi színvonalú műsorral és koszorúzással tették emlékezetessé a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és diákjai. A szép számmal összegyűlt a megemlékezni vagyók tábora a helyi Művelődési Ház nagytermében.
A városi megemlékezésen a Himnusz dallamait követően Kissné Zán Andrea köszöntötte a jelenlévőket, melyet Filep Sándor, Vásárosnamény város polgármestere nyitott meg, aki azon helyi hősökről emlékezett meg, akik 1956-ban itt a városban és a Beregben is sokat tettek azért, hogy a fővárosban elindult eszme itt is kiteljesedhessen. Szavait Baracsi Endre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés alelnökének szavai követtek, melyet a térség országgyűlési képviselőjének Tilki Attilának szavai zártak. A kortársbeszédeket követően kezdődött meg a párját rikító előadás, mely során Takács Sándor és Bak Róbert tanár úr technikai erőfeszítéseinek hála fantasztikus hang- és látványelemek tarkították a megemlékezést. A fantasztikus fényeffektek mellett az iskola 5.c és 5.d osztályának átéléssel előadott szavalatai és énekei, szívbemarkoló és a kor történéseinek hű felidézésével repítették a forradalom helyszínére a hallgatóságot, mintha ők maguk is ott lettek volna, átérezve a megemlékezés súlyát. Takácsné Homa Éva és Vincze Mónika tanárnők által megálmodott koreográfia és monológok segítségével idézték fel a forradalom történéseit, szellemét a gyerekek. Az előadás színvonalának emelésében a kiváló díszletek mellett Dr. Balogh Zoltánné és énekkara is fokozta az előadás nagyszerűségét. A szokásoknak megfelelően az ünnepi műsor a Szózat dallamaival ért véget, melyet Koncz Csaba Tanár Úrral közösen énekeltek a jelenlévők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!