„Okoskukák” – Könnyen lebukhatnak a szeméttel trükközők Vásárosnaményban is

fejlesztesek Vasarosnameny

Filep Sándor - Átfogó fejlesztési program indul több, mint 2 milliárdos forrásból Vásárosnaményban

Vásárosnamény – Magyarországon is egyre több település vezeti be az „okoskukák” használatát: a szemeteseket chippel látják el, ezáltal pedig könnyen kiszűrik azokat, akik nem fizetnek a szállításért, csak kiteszik házuk elé a zsákokat. A szolgáltatás színvonalát célzó fejlesztés immár a Bereg szívében, Vásárosnaményban is megvetette lábát, hiszen egyre több ilyen chippel felszerelt tárolóeszközt láthatunk a városban.  A most térítésmentesen kivitelezésre kerülő rendszerről és a kiküldött matricákról  a város polgármesterét, Filep Sándor kérdeztük:

A chipes kukákkal kiszűrik azokat, akik nincsenek benne a rendszerben. Ha egy másik címre regisztrált szemetessel találkoznak a cég emberei, a bliccelő bírságra számíthat a csipek felszerelése pedig igazságosabbá teszi a rendszer, mert így mindenkinek fizetnie kell, miközben ezt idáig néhányan megpróbálták kikerülni. A hulladékgyűjtő gépjárműveket ugyanis a csipleolvasó mellett kamerával is felszerelik, ami lehetővé teszi, hogy a rendszer azonnal jelezze a zugürítéseket. A hír első hallásra ugyan akár humorosnak tűnhet, de ez elengedhetetlen a hulladék útjának nyomon követéséhez, ellenőrzéséhez. Az RFID rendszernek köszönhetően megszűnhetnek a fekete gyűjtések és ürítések, mérhetővé válik, ezáltal könnyebben egységesíthető és ellenőrizhető a szolgáltatás színvonala. Lehetőség nyílik pontos és egységes adatbázisok, statisztikák létrehozására, ugyanakkor hatékonyabbá válhat az ügyfélpanaszok kezelése is. Az RFID-rendszer egyik eleme egyfajta matrica vagy chip, amelyet érzékel a leolvasó, amikor a háztartási hulladék begyűjtésre kerül. A cél az, hogy 2018-ig a szolgáltatók gyűjtőedényei azonosíthatóvá váljanak. Az RFID rendszerek bevezetésével minden szolgáltatást igénybe vevő beazonosításra kerül, a szolgáltatási színvonal emelésének érdekében. A rendszer ugyanakkor mindenképpen azonosítani fogja az összes edényzetet az ürítés során a beépített chip vagy tag segítségével. Ezen kívül az ürítés pontos helye (GPS koordinátákat) és ideje, a gépjárművek útvonala és haladása is folyamatosan regisztrálásra és rögzítésre kerül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!