Nyírbátori Zenei Napok: Folytatódik a megye legrangosabb komolyzenei találkozója

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

Nyírbátori Zenei Napok 2016

Nyírbátor – A nyírbátori Református templom ősi falai között 1967 nyarán csendült fel először Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, amely megalapozta a Nyírbátori Zenei Napokat. Jeles évfordulóhoz érkezett a jó minősítéssel fémjelzett komolyzenei programsorozat. Az elmúlt 50 esztendő során megannyi jeles művész, zenekar, ismert és elismert zenei tehetség fordult meg a történelmi örökséget őrző kisvárosban.

caramel

„A fél évszázados jubileum alkalmából méltó módon tisztelgünk elődeink előtt. Őrizzük a Zenei Napok gazdag hagyományait, de új értékekkel is gyarapítjuk azokat” – hangsúlyozta Máté Antal polgármester.

A város és a térség kulturális életének legfontosabb eseménye az idén is nagyszerű produkciókkal várja a muzsika kedvelőit. A programok között szerepel többek között a Nyírbátori Koncertfúvószenekar, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Caramel és a Debreceni Kodály Filharmonikusok, a Miskolci Szimfonikusok Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Gál Tamás Liszt-díjas karmester, érdemes művész vezényletével. De lesz swing, jazz, francia sanzonok a szlovák Golddies Zenekar és a Budapest Jazz Orchestra előadásában, bor-, vacsora-, és barokkesttel egybekötve. Ismét fellép az ExperiDance társulata, a magyar tánckultúra utazó nagykövetei.

Az 50. Nyírbátori Zenei Napok július 30-án 14 órától Kozma Lászlóné kiállításának megnyitójával indult 50 év képekben és plakettekben címmel. Az értékes gyűjteményt Dr. Báthori Gábor hadtörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum – Báthori István Múzeumának igazgatója méltatta. Majd ezt követte egy Zenetörténeti bélyegkiállítás, amelyet Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója ismertett. A kísérő programok mellett szintén ezen az ünnepen adjták át Dr. Kesztyűs Ferencfestőművész remek alkotását, egy tűzzománc-képet, amely 1988-ban készült Nyírbátori tartózkodása idején és a művész most a városnak adományozott.

budapestjazzorcherstra

Újra felcsendül a nyírbátori toronyzene a városháza erkélyéről. A kétszeres Kossuth-, Liszt Ferenc-, Erkel Ferenc-díjas magyar zeneszerző, érdemes és kiváló művész, Farkas Ferenc külön Nyírbátornak írt alkotását három trombita, négy kürt, három harsona és tuba kíséretében a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának tizenegy fúvósa adja elő. A Kulturális Központ lépcsőpiramisán a nyírbátori Koncertfúvószenekar és a Bátor Mazsorettek remek produkciójával kezdődik a VIII. Fúvószenei találkozó, ahol Máté Antal polgármester is köszönti az egybegyűlteket. Fellép még többek mellett a BrassEleven, a Fourtissimo Együttes és a GroupandSwing zenekar is.

Akik szeretik az ínyenc, egyedi desszerteket, azok megkóstolhatták Györki Emesekülön erre az alkalomra készült különleges kézműves bonbonjait. De itt még nem ért véget az ízek kavalkádja, hiszen a város neves cukrászai szintén erre a nem mindennapi eseményre alkottak meg egy könnyed.

Az 50. Nyírbátori Zenei Napok részletes programkínálata a www.kulturaliskozpont.comvagy a Facebook közösségi portál Nyírbátori Programok oldalon található.

zenei_napok_programfuzet
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!