HOZZÁVALÓK
- 60 dkg zsenge zöldborsó
- 15 dkg hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj
- 6 dl zöldségleves-alaplé
- 10 szál menta
- 3 ek citromlé
- 3 ek tejszín vagy tejföl
- 1 csipet só
- Cayenne-bors
ELKÉSZÍTÉS
- A zöldborsót kifejtjük, a megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk. Fazékban felhevítjük az olajat. Üvegesre pároljuk rajta a kétféle hagymát, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Közben a megmosott, lerázott menta leveleit lecsipkedjük.
- A borsót a forrásban levő alaplébe szórjuk. Hozzáadjuk a citromlét, és néhány levél kivételével beleszórjuk a mentát. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük kb. 7 percig, majd félrehúzzuk, és szűrőkanállal kiveszünk 2 ek borsót a díszítéshez. A többit botmixerrel pürésítjük a fazékban, és sóval, Cayenne-borssal ízesítjük. Végül a tejszínnel vagy a tejföllel dúsítva felmelegítjük, de már nem forraljuk. A félretett mentalevelekkel és a kiszedett borsóval díszítve tálaljuk.
MEGJEGYZÉS
Laktatóbb lesz a levesed, ha betétet készítesz hozzá égetett tésztából. Forralj fel 1 dl vizet 2 dkg vajjal és 1/2 tk sóval, szórj bele 7 dkg lisztet, majd verd a tűzön fakanállal, amíg elválik az edénytől. Húzd félre, dolgozz bele 1 db tojást és 8 dkg reszelt sajtot, majd két bevizezett evőkanállal szaggass belőle kb. 20 db galuskát és nedves kézzel formázd golyókká. Sütőpapírral kibélelt tepsiben toldd a 220 fokos sütő középső részébe, és süsd 13-15 percig.