Közzétette - Kategória - Előétel, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Főzés

Nyári zöldborsókrémleves mentával


Nyári zöldborsókrémleves mentával

HOZZÁVALÓK

  • 60 dkg zsenge zöldborsó
  • 15 dkg hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olaj
  • 6 dl zöldségleves-alaplé
  • 10 szál menta
  • 3 ek citromlé
  • 3 ek tejszín vagy tejföl
  • 1 csipet só
  • Cayenne-bors

ELKÉSZÍTÉS

    1. A zöldborsót kifejtjük, a megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk. Fazékban felhevítjük az olajat. Üvegesre pároljuk rajta a kétféle hagymát, majd felöntjük az alaplével, és felforraljuk. Közben a megmosott, lerázott menta leveleit lecsipkedjük.
    2. A borsót a forrásban levő alaplébe szórjuk. Hozzáadjuk a citromlét, és néhány levél kivételével beleszórjuk a mentát. Fedő alatt, lassú tűzön főzzük kb. 7 percig, majd félrehúzzuk, és szűrőkanállal kiveszünk 2 ek borsót a díszítéshez. A többit botmixerrel pürésítjük a fazékban, és sóval, Cayenne-borssal ízesítjük. Végül a tejszínnel vagy a tejföllel dúsítva felmelegítjük, de már nem forraljuk. A félretett mentalevelekkel és a kiszedett borsóval díszítve tálaljuk.

MEGJEGYZÉS

Laktatóbb lesz a levesed, ha betétet készítesz hozzá égetett tésztából. Forralj fel 1 dl vizet 2 dkg vajjal és 1/2 tk sóval, szórj bele 7 dkg lisztet, majd verd a tűzön fakanállal, amíg elválik az edénytől. Húzd félre, dolgozz bele 1 db tojást és 8 dkg reszelt sajtot, majd két bevizezett evőkanállal szaggass belőle kb. 20 db galuskát és nedves kézzel formázd golyókká. Sütőpapírral kibélelt tepsiben toldd a 220 fokos sütő középső részébe, és süsd 13-15 percig.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük