Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola

fejlesztesek Vasarosnameny

Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola (1)Vásárosnamény – Az elmúlt hónapokban már számos nívós megyei rendezvénynek adott otthont a Bereg szíve, Vásárosnamény. Ezúttal a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének világnapi ünnepségén adott otthont a város. A Nemzetközi Vöröskereszt a pártatlanság, semlegesség, emberiesség, egyetemesség és önkéntesség egység elvei alapján működő nemzetközi segélyszervezet. A vöröskeresztes mozgalom ötlete Jean Henry Dunant svájci üzletembertől származik, aki 1859-ben megszervezte a solferinói csatatérről, a környező lakosság segítségével, a csatatéren maradt sebesültek ellátását. A Nemzetközi Vöröskereszt napját annak emlékére tartjuk, hogy 1828. május 8-án született Henri Dunant, a Nemzetközi Vöröskereszt megalapítója.

A Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ nagytermében megrendezendő megyei ünnepség a Május 8-án tartandó Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold Mozgalom világnapjáról emlékeztek meg. A Beregben megtartott világnap alkalmat adott ismét arra, hogy köszönetet mondjanak azoknak, akik a megyében e nagy múltú, fontos és tiszteletre méltó szervezetek tagjai, önkéntesei.elvalaszto 2Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola (2)

Az emberiség ünnepének kezdetén Szabóné Kokas Judit, a Vásárosnaményi Területi Szervezet vezetőségének tagja köszöntötte a jelenlévőket, majd mutatta be a rendezvényen tiszteletét tevő közjogi méltóságok egész sorát.
elvalaszto 2Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola (3)A köszöntő beszédet követően a jeles alkalmat a város alpolgármestere Dr. Balázsy Erzsébet nyitotta meg, aki az emléknap fontossága mellett, a szervezet önzetlen tevékenységét és tagjaik által végzett áldozatos munkát is kiemelte.
elvalaszto 2Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola (4)A megnyitó beszéd után a kultúra vette át a főszerepet, ahol a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Néptánc-csoportjának fergeteges előadását csodálhatta meg a nagyérdemű.
elvalaszto 2Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola (5)A táncbemutatót követően Dr. Pataki Piroska a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének elnöke mondta el ünnepi köszöntőjét. Az elnökasszony beszédéből számos tényt megtudhattunk a szervezet alakulásáról és az alapító Henry Dunant életéről. Előadásában megtudhattuk, hogy 190 évvel ezelőtt, 1828. május 8-án született Henry Dunant svájci üzletember és író, a Nemzetközi Vöröskereszt megalapítója. Kezdeményezésére a solferinói csata után alakult meg a Sebesült Katonáknak Nyújtandó Segély Nemzetközi Bizottsága, amely 1880-ban felvette a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága nevet. Az 1859-es a solferinói ütközet során – amely az osztrák és az egyesített francia-szárd haderők között zajlott – több mint negyvenezer sérült vagy halott katonát hagytak a csatamezőn. Henry Dunant üzleti útját megszakítva önkéntes segélycsapatokat szervezett, majd a helyi asszonyok és a szomszédos falu lakosai segítségével ápolta a sebesülteket. A svájci állampolgár ekkor kezdeményezte – a háborúk áldozatainak és sebesültjeinek védelmének és gyógyításának, valamint az elesett tisztek eltemetésének rendszerezésére – a nemzetközi segélyszervezet létrehozását. Továbbá azt is, hogy a Vöröskereszt megalapításáért Dunant 1901-ben Nobel Békedíjat kapott. A Nemzetközi Vöröskereszt 1949-ben nyilvánította május 8-át világnappá.
elvalaszto 2Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola (6)A folytatásban ismét a helyi általános iskola diákjai léptek a világot jelenő deszkákra. Ezúttal szavalatot mondott az intézmény két diákja, Bíró Dalma és Szabó Rebeka Amina.
elvalaszto 2Nívós megyei kitüntetésben részesült a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola (7)Az ünnepség kettős volt, hiszen a szolidaritás ünnepén a nemzetközi humanitárius segélyszervezet önkénteseinek és az azt segítő intézményeinek tevékenységét is elismerték. Több neves elismerés is gazdára talált, így kitüntetésben részesült a Bereg szívének intézménye, a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola is. A beregi intézmény és annak vezetője, Szabó Zoltán a Vöröskereszt érdekében kifejtett tevékenységéért a Magyar Vöröskereszt Elnöki Díszoklevelét vehette át. A díj odaítélésének indoklásaként a szervezők elmondták, hogy a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola közel 25 éve köteleződött el a Vöröskereszt eszméi iránt, amiből 17 éve Bázis iskolaként képviseli a szervezet értékeit és tevékenységeit. Az iskola tanulóinak egyharmada tagja a szervezetnek. Évek óta elsősegélynyújtó szakkört működtetnek, ami kiváló lehetőséget biztosít a versenyekre való felkészülésben. Ez a folyamatos, kitartó munka a versenyzők eredményein minden évben meglátszik. Nagy hangsúlyt fektetnek az egészséges életmód elterjesztésére, ezen túlmenően a véradások szervezésében is részt vesznek.

További díjazott iskola volt még a Nyíregyházi SZC Zay Anna Egészségügyi Informatikai Szakgimnázium Vöröskeresztes versenyeken induló csapatai is.

A díjazott önkéntesek sorát olyan személyek gazdagították, mint Baracsi Endre, Szentmihályi János, Farkas Lászlóné, Bere László, Cserpák András, Safrankauné Balombi Csilla, Csürök Mihályné, Józan Sándor, Nagy Andrea, Nagyné Bégány Veronika, Oláh Béla, Vitál Andrásné, Konyári Virág, Puskás Eszter, Győrfiné Nagyhajú Katalin, Gyurcsánné Balog Judit, Karasz Lajos Gyuláné, Tamás István Gergő, Kondor Bernadett, Szabóné Kokas Judit.elvalaszto 2

A kitüntetések átadását követően ismét az Eötvös Iskola műsora következett, ahol Varga Sárának és tanárának Soós Jánosnak bámulatba ejtő furulyajátékát hallgathatták meg a jelenlévők.

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!