Neked sem jött meg a csomagod? Hatalmas a fejetlenség a postán

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

posta-1

Komoly terhelés alatt áll a Magyar Posta. Az év végi megnövekedett forgalom miatt már a vezérigazgatósági dolgozók is részt vesznek a küldemények feldogozásában, de sokan jelentkeztek önkéntes munkára is – írja a Napi.hu

Az átlagoshoz képest 5-6-szoros forgalom okozta terhelés miatt már az irodai dolgozók is segítenek a szállításban, de van, aki saját kocsijával járja az utcákat pluszdíjazásért – tájékoztatott a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége elnöke.

Ádám István szerint azonban szervezési problémák hátráltatják a kézbesítést. A más küldeményekkel szemben prioritást élvező Erzsébet-utalványokat például nem egyszerre kapták meg a kézbesítők, így sok postás csak a napokban kapta meg, ami megnehezíti a határidő betartását. A nagyobb városokban már többnyire sikerült eljuttatni az utalványokat, de sok vidéki körzetben még fennakadások vannak.

Még mindig nem állapodtak meg

Az elvándorlás miatt a posta is súlyos munkaerőhiánnyal küzd. Bár a szakszervezetek által kiharcolt 65 ezer forintos utalvány némiképp megnyugtatta a dolgozókat az ünnepek előtt, január 5-től folytatódnak a bértárgyalások.

Tovább súlyosítja a helyzetet a bérek összetorlódása. A minimálbér 15 százalékos és a szakmai bérminimum 25 százalékos emelését meghatározó kormányrendelet következményeként gyakorlatilag nem lesz különbség a friss munkatársak és a vállalat oszlopos tagjainak bérei között. Éppen ezért a kötelező bér feletti bérkategóriákban is két számjegyű fizetésemelés kellene, ha meg akarják tartani a dolgozókat.

Sokan egyenlőre megvárják a bérmegállapodás eredményét. Sokan úgy gondolják, hogy hacsak nem kapnak minimum 10-15 százalékos béremelést, felmondanak. Ehhez képest a tárgylások elején még csak 3 százalékot kínált a posta.

Mennyit is visznek haza?

A postai bértábla üzleti titok, a Bérbarométer adatai szerint azonban az általános postai kézbesítők mindössze bruttó 150 ezer forint körül keresnek, ezt egészítik ki a túlóradíjak és a jutalmak. Az adatok szerint azonban még ezzel együtt is a postások  átlagfizetése jóval elmarad a magyar átlagtól, holott a munka kifejezetten kemény.

Ilyen számok mellett nem meglepő az elégedetlenség, főként, hogy a cégvezetők még felsővezetői viszonylatban is jól keresnek. A legjobban fizetett Illés Zoltán vezérigazgató havi 5 milliós bére mellett még 650 ezer forintos tiszteletdíjat is hazavisz igazgatósági elnöki posztja után, emellett 20 százalékos prémiumra jogosult a vezetők keresetét összefoglaló idei táblázat szerint – hívta fel a figyelmet korábban az Index.hu.

Hiába szóltak, nem figyeltek

Ádám István szerint a szakmai vezetés nem készült fel kellően a mostani helyzetre, annak ellenére, hogy levelekben rendszeresen figyelmeztették őket az év végi torlódás kockázatáról.

Apáti Tóth Kata, a Magyar Posta Zrt. szóvivője korábbi nyilatkozatában cáfolta, hogy zavar lenne a csomaglogisztikában vagy a levélkézbesítésben, a Magyar Nemzet egyik forrása szerint azonban a mostani túlterheltségben a kormány politikája is közrejátszik, mivel mostanra már többségében pénzügyi szakemberek vezetik az alapvetően logisztikai céget, és a cég hatfős igazgatóságában jelenleg senki sincs, aki logisztikával foglalkozott volna korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!