fejlesztesek Vasarosnameny

karacsonyi-tuz

Az ünnepi időszak egyik legjellemzőbb veszélyforrása az otthonokban keletkezett tűz, erre hívja fel a figyelmet a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A karácsonyi ünnepek alatt folyamatosan üzemelnek a tüzelő-fűtő berendezések, megjelennek a háztartásokban az éghető anyagokból készített dekorációs elemek. Ráadásul gyertyákat, csillagszórókat gyújtunk és a sütés-főzés is gyakoribb programmá válik. A lakástüzek megelőzése érdekében ezért fokozottabb óvatosságra intenek a szakemberek.

Lángra kap a szék, az asztal, majd a tűz elborítja a szobát. Így néz ki egy lakástűz közelről. Szerencsére ez csak egy tűzoltósági bemutató képei. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra hívja fel a figyelmet, hogy az évnek ebben az időszakában fokozottan kell ügyelni a lakástűzek megelőzésre. Ilyenkor ugyanis szinte egész nap üzemelnek a kályhák, kazánok. Az emberek sütnek-főznek a konyhában, az ünnepek miatt pedig számos égehető dekoráció jelenik meg a szobákban. Sokan gyertyát és csillagszórót is gyújtanak. Ezek mind komoly kockázatot jelentenek, és éppen ezért nem árt az óvatosság, nehogy a meghitt ünnep tragédiába torkolljon.

A tűzoltók emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a tűzek megelőzése már a karácsonyfák kiválasztásánál elkezdődik. Lehetőleg frissen vágott fát érdemes hazavinni, aminek a levelei még nem hullanak. Ezek után nagyon kell ügyelni arra is, hogy ne boruljon fel a fa, érdemes alaposan előkészíteni a talpát. A fenyő elhelyezése is fontos, lehetőleg méterekre legyen a hőforrásoktól, kályhától, konvektortól, olajradiátortól. Azt is érdemes megfontolni, hogy fa ne akadályozza a mozgásunkat, nehogy éppen azért okozzon tragédiát, mert eltorlaszolja a menekülési útvonalat. A tűzoltók véleménye szerint kockázatos gyertyával, csillagszóróval díszíteni a fákat, vagy olyan égősorral, amelynek töröttek az izzói, vagy sérült a vezetéke. Jó tanács az is, ha elmegyünk otthonról kapcsoljuk ki a díszfényeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!