Kiderült, hogy a szukralóz egy rendkívül ellenálló molekula, így sem az ember, sem a mikroorganizmusok nem tudják lebontani. Emiatt rengeteg kérdés merül fel azzal kapcsolatban, hogy a szukralóz hogyan hat a környezetre, és befolyásolja-e a mikrobiális közösségeket
– idézi a Science Alert tudományos portál Tracey Schafert, a Floridai Egyetem munkatársát.
A vízi tápláléklánc összeomlását is előidézheti a mesterséges édesítőszer
A kutatócsoport a floridai Marinelandban édesvízből és brakkvízből (vagyis félsós vízből) gyűjtött mintákat, és laboratóriumi körülmények között különböző szukralóz-koncentrációknak tették ki őket. A cianobaktériumok és kovamoszatok mintáit öt napon keresztül elemezték, és kiderült, hogy a mesterséges édesítőszer egyértelműen hatással volt ezekre az élőlényekre.
A kontrollcsoportokhoz képest a cianobaktérium-koncentrációk az édesvízben megnőttek, amikor szukralóznak tették ki őket, a brakkvízben pedig valósággal kilőtt a számuk, amit aztán drámai összeomlás követett.
Ami a kovamoszatokat illeti, az édes- és a brakkvizekben a szukralóz hozzáadása után a populációk csökkenése volt az általános tendencia. A kutatók szerint ez a káros hatás különösen az édesvizekben volt látványos.
Fennáll a lehetősége annak, hogy az édesvízi mikrobaközösségek a szukralózt összetévesztik egy fontos tápanyaggal, egy olyan cukorral, amely kifejezetten hasznos a számukra
– mondta Amelia Westmoreland kémikus, a Floridai Egyetem munkatársa.
Bár a tanulmány nem részletezi a hosszú távú hatásokat, nyilvánvaló, hogy a természetes ökoszisztémák kényes egyensúlya felborulhat, attól függően, hogy mennyi szukralóz kerül szennyvízzel a környezetbe.
A kovamoszatok esetében fennáll a veszélye annak, hogy a populációk teljesen eltűnnek. A kovamoszatok az óceán legfontosabb elsődleges termelői, és létfontosságú szabályozói a szén- és oxigénkörforgásnak.
Hanyatlásuk jelentős hatással lehet a teljes táplálékláncra.
Tovább kell vizsgálni a mesterséges édesítők környezetre gyakorolt hatását
Egyes tanulmányok szerint a szukralóz zavarhatja a bélbaktériumokat és akár a DNS-t is károsíthatja. A mostani volt az első alkalom, hogy a cukorpótló környezetre gyakorolt hatásait vizsgálták.
Úgy gondolom, hogy ez a kutatás egy jó kezdeti lépés volt annak vizsgálatához, hogy a szukralóz hogyan hathat a vízi életközösségekre, és remélhetőleg további kutatómunkákat indít el”
– mondja Schafer.
Az eredményeket az Environmental Monitoring and Assessment című tudományos folyóiratban ismertették a tudósok.