fejlesztesek Vasarosnameny

muzeumok-oszi-fesztivalja-vasarosnamenyban

Vásárosnamény – Immár jubileumi 10. alkalommal kerül megrendezésre a Múzeumok Őszi Fesztiválja, 2016. szeptember 26. és november 13. között az ország 82 településén közel 1700 programmal várja a nagyközönséget. Az idén is a hagyományokhoz híven a Bereg szívében található Beregi Múzeum is csatlakozott az országos programsorozathoz. A tizedik Múzeumok Őszi Fesztiválja megszervezésével – folytatja a 2006-ban hagyományteremtő céllal elindított, és mára a múzeumok egyik legjelentősebb országos eseményévé vált rendezvénysorozatot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat megvalósításának célja, hogy a múzeumok iránti figyelmet az év meghatározott időszakában megerősítsék, az új fejlesztésekre, a múzeum-oktatásban, tudásátadásban és az élményszerzésben betölthető szerepét fokozzák a szervezők. A Beregi Múzeum az országos programsorozat egyik állomásaként idén az elfeledett mesterségek nyomában jár, ahol egyebek mellett a járomfaragó, kosárfonó, teknővájó vagy épp a vékakészítő régi hagyományaival ismertették meg a gyerekeket. A mai nap folyamán Varga Jánossal az intézmény igazgatójával, Kissné Gráf Éva történésszel, Szász Csaba múzeumpedagógussal és Tóthné File Dóra tárlatvezetővel barangolhattak az ősi mesterségek nyomán a vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 3. és 4. osztályos tanulói.

A diákok négy csoportra bontva egyenként ismerhették meg a mesterségeket az előkészítésen át a végkifejletig. Varga János előadása a járomkészítésről szólt. Az előadás során interaktív vetítés segítségével tudhatták meg a járom fogalmát, felépítését és használatának okát. A diákok a múzeum archív fotóin keresztül illetve Babus Jolán rajzai alapján fennmaradt, a beregi falvakban elterjedt és használt díszes jármokat is megcsodálhattak. A múzeum tulajdonában lévő régi eszközök segítségével közelről is megtekinthették azt, melyet 3D-puzzle követett, ahol a gyerekek összerakhatták a gyakorlatban is a darabokra bontott jármokat. A vállalkozó szellemű gyerekek pedig fel is próbálták a jármokat, mellyel közös fotót is készítettek. De arra is választ kaphattunk, hogy milyen fából készült a járom, hogyan fogták be ebbe a marhákat vagy éppen hogyan faragták ki a célszerszámot. A programsorozat második állomásán Kissné Gráf Éva a kosárfonó ősi mesterségével ismertette meg a gyerekeket. Bár a kosárfonás még mai is élő tevékenység, de hagyományai mégis több ezer évre vezethetőek vissza – kezdte bevezetőjében a múzeum történésze. A kosárfonás tudományát a gyerekek különféle, a múzeum birtokában lévő tárgyak, régi fényképek és mozgókép segítségével tanulmányozhatták. Az előadás során többek között fény derült arra, hogy mi a jó kosarak titka, kik, miért és miből készítették illetve mire használták. A bemutató során élőben is megtekinthették a múzeum kosárgyűjteményéből a csirkenevelő-kosarat, a demizsont, a báli kosarat vagy éppen a merítő-kosarat.

A harmadik foglalkozáson Szász Csaba múzeumpedagógus segítségével a vékakészítés tudományát tekinthették meg a diákok. Előadása során megtudhatták, hogy mire és hogyan használták, milyen részekből állt és hogyan készítették el a komplex tárgyként működő vékát. Archív fotókon, videó előadáson, és a múzeum tárgyai segítségével aprólékosan megtanulhatták készítésének lépésit és a hozzá használt szerszámok nevét is. Itt megismerhették egyebek mellett a dongás- lemez- vagy éppen a puha fából kivájt vékát. Azt is megtudhattuk, hogy négy fajtája van: a véka, félvéka, negyedrészes véka és a nyolcadrészes véka, más néven köpéce. Ezen felül a véka elkészítéshez használt tárgyakat is megismerhették a gyerekek, mint a harcsafűrész, ék vagy a fejsze. A negyedik előadáson Tóthné File Dóra a teknővájó mesterségét ismertette a diákokkal. Bemutatója során szemléltette a teknővájás folyamatát, melyet a Beregi Múzeum képtárából szemezgetett fotók segítségével illusztrált. Megismerhették a régi korban használt teknők fajtáit, mint a kalácsdagasztó vagy a mosogatóteknő. Bemutatásra került a teknővájásra használt tárgyak összessége is, mint a kétnyelű kés vagy a kanálvájó kés. Megtudhattuk továbbá mi az a lisztmérő kanál, szűrőtál vagy a mosóteknő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!