fejlesztesek Vasarosnameny

Múzeumok Éjszakája Beregi Múzeum Vásárosnamény (1)[srizonfbalbum id=232]

Vásárosnamény  – Immár 13 esztendeje, hogy elindult a Múzeumok Éjszakája elnevezésű országos múzeumi programsorozat, melynek talán legfőbb célja a tanítva szórakozás és a szórakozva tanítás. A   kezdeményezéshez immár hagyományosan, idén is csatlakozott a vásárosnaményi Beregi Múzeum, ahol ismét tartalmas és érdekfeszítő kiállításokkal tarkított programokat sikerült összeállítani a nézőközönség számára.

Sokan talán azt gondolják és azt hiszik, aki a múzeumokat bújja, a múltban él. Pedig épp ellenkezőleg! A Beregi Múzeum és munkatársai, az ország ilyen intézményeihez hasonlóan,inkább nyitnak a jelenre és a jövőre, bevonva és bevonzva ezzel a fiatalokat és időseket egyaránt. Persze ez nem ,,nehéz,, feladat, hiszen a Beregi Múzeum tele van olyan alkotásokkal, tárgyakkal és emlékekkel amelyeknek hatására észrevétlenül megfogalmazódik bennünk a szépség, a múlt és üknagyapáink és nagyanyáink által hagyott, féltve őrzött ereklyék sokasága és az általuk végzett munka tisztelete. Ráébredve, hogy milyen fontos is a múzeum munkája, a bennük rejlő momentumok által érezhetjük a Beregi Múzeum falain belül, hogy milyen csodálatos is ez a világ!

A múzeum munkatársainak munkája természetesen nem csak erre ez egy napra korlátozódik, hiszen egész éves áldozatos munkájuknak köszönhetően nap, mint nap megcsodálhatjuk a beregi történelem egy-egy figyelemreméltó darabját. Múzeumok Éjszakája Beregi Múzeum Vásárosnamény (26)A múzeum így képes megmutatni, hogy a Bereg történelme kimondhatatlanul sokszínű és gazdag, és a világban az ember tartogatja a legtöbb meglepetést, amit érdemes megismerni, megélni! Ez nem a múlt, ez a jelen és a jövő. S a múlt darabjai a múzeum munkatársaival egyetemben is arra inspirálhatnak, hogy tegyük legalább olyan széppé és hasznossá az életünket, mint azt elődeink tették. A délután hat órától kezdődő programok során számos kulturális és szórakoztató program illetve időszaki kiállítás várta az érdeklődőket. A rendezvényt az intézmény igazgatója, Varga János nyitotta meg, ahol a jelenlevők köszöntését követően ismertette az est során látható és megtekinthető programok sokaságát.
A kulturális programok sokaságát elsőként Filéné Huszti Zsuzsanna citeramuzsikája nyitotta. A magyar citerát, régebben és ma is, a rendkívül nagy formai változatosság jellemezte. A régebbi citerák diatónikusak voltak, az újabbak egy második érintősorral kiegészülve kromatikussá váltak.Múzeumok Éjszakája Beregi Múzeum Vásárosnamény (12) Hagyományosan a citerajátékos, ahogy Filéné Huszti Zsuzsanna  egymagában játszott, ugyanúgy, mint a tekerős vagy a dudás.

Az előadás során olyan dalokat hallhattunk, melyre elődjeink oly sokszor énekeltek, táncoltak vagy éppen mulattak. Az, hogy ma a citera ismét nagyon népszerű lett a Beregben, érdekes, szép hangja mellett, jelen előadónak is köszönhető. Koncertje során számos beregi- és szatmári dallam illetve népdal került terítékre, melyet elsősorban a megjelent látogatók idős tagjai, az előadóval közösen énekeltek és dúdoltak.

A Múzeumok Éjszakáján (ahogy azt teszik az év más időszakában is) a Beregi Múzeum munkatársai különféle előadásokkal és időszaki kiállításokkal tarkították a rendezvényt. A tárlatvezetés mellett az intézmény számos helyiségeiben, múltat idéző előadásokra került sor. Múzeumok Éjszakája Beregi Múzeum Vásárosnamény (31)Elsőként került bemutatásra az ,,Üvegdiák a régi idők iskolájából,, című előadás, melyen Kissné Gráf Éva szemléltette a múzeum kézzel festett üvegdiáit, a modern technika segítségével. A most nyílt időszaki kiállításban, a múzeum történeti gyűjteményét gyarapító, közel 440 darab üvegdia került közszemlére, amelyeket a régi iskolában szemléltetőeszközként használtak a tanítók.  A kis üveglapocskát vetítőgépbe kellett helyezni, és természetes fényforrással megvilágítani, mely lehetett petróleum vagy gyertya. A sorozat darabjai különféle témában és tantárgyban nyújtottak ismereteket, melyből az előadó, Kissné Gráf Éva digitalizált formában, projektor segítségével szemezgetett a nagyérdeműnek.

A program további részében külföldi előadók léptek a múzeum kertjének rögtönzött színpadára, ahol a Kárpátaljáról érkező Sodró Együttes személyében. A formáció hagyományos hangszerek segítségével, mint a bőgő, hegedű vagy a tangóharmonika, népi viseletben tündöklő táncosaival illetve népi hangzást idéző énekesükkel idézték meg a múlt kor zenei kultúráját. Múzeumok Éjszakája Beregi Múzeum Vásárosnamény (45)Az együttes nem titkolt célja, hogy hogy Kárpátalján is tovább ápolják az autentikus magyar népi kultúrát és táncházmozgalmat. Az együttes célja nemes, hiszen olyan időket élünk, olyan érzelmi állapotban léteznek a körülöttünk élő emberi közösségek, amelyek hosszú ideig már nem képesek elviselni a környezetünkből érkező zajt és a lelkekben támadt zavart. A népművészet formanyelvén megszólaló Sodró együttes erre keresi a megoldást. A múzeum kertjében ezen az estén is a lélekmegtartó és lélekemelő zenéjük által igazi élményeket nyújtottak a megjelenteknek, melyek természetesen beregi és szatmári „tiszta forrásból” származtak.

Az ünnepi éjszaka második kiállítása a ,,Biztos hatásért a pénz visszafizetése mellett kezeskedtetik!,, címet viselte. A kiállításmegnyitó során a Beregi Múzeum igazgatója, Varga János kalauzolta el a jelenlevőket a régi kalendáriumok és az abban megjelent válogatott hirdetések világában. A régi nyomtatott kalendáriumok nagyon értékes ritkaságnak számítanak, hiszen kevés maradt fenn belőlük. Valamikor a családok elmaradhatatlan feljegyzése a kalendárium volt. Magyarországon a 16. század óta megjelenő kalendáriumok a legszélesebb néprétegek közkedvelt, olykor egyedüli olvasmányai voltak, mely a 19. század hozta meg a kalendárium-irodalom virágkorát: már az első évtizedben több, mint 150.000 példány kelt el hazánkban. A korabeli kalendáriumok többsége még mindig a régiek formáját és beosztását követte. „A tartalomnak kb. felét-egyharmadát a naptári rész alkotta, amely babonás asztrológiai magyarázatokat, idő- és csillagjóslást, de értékes népi megfigyeléseket is tartalmazott. A naptári részt évente ismétlődő, közhasznú tudnivalókat (vásárok jegyzéke, postajáratok rendje, az ország történetének áttekintése vagy éppen a mostani kiállítás alapjául szolgáló hirdetések is) tartalmazó állandó rovatok követték, majd ezek után következett az évenként változó, vegyes tartalmú toldalék: ismeretterjesztő és szórakoztató, szépirodalmi írásokkal, amelyek a naptárak nagy többségében bárgyú történeteket, igénytelen anekdotákat jelentettek.” A múzeum tulajdonában álló magyar vonatkozású írott kulturális örökség válogatásiból kiderült, hogy milyen központi témák ihlették az akkori hirdetők és vásárlók mindennapjait. Az előadás során a múzeum igazgatójának tolmácsolásában megtudhattuk, hogy betegségekre, szolgáltatásokra vagy éppen női vagy férfi bájak növelésére milyen módszereket ajánlottak az akkori hirdetők. Múzeumok Éjszakája Beregi Múzeum Vásárosnamény (2)

Az ünnepi est során természetesen ,,Éjszakai tárlatvezetés a Bereg Kincsei kiállításában,, elnevezéssel a múzeum kiállításai darabjaiban gyönyörködhettek a látogatók, melyben a múzeum munkatársai kalauzolták őket. Kísérőprogramok is tarkították a rendezvényt, ahol pónilovaglás mellett, népi gyerekjátékokkal  is ismerkedhettek a gyerekek. A kultúra mellet a gasztrónómia, mint ízélmény sem maradhatott el, hiszen ,,Húst az üstbe, ne hajolj a füstbe,, címmel látványkonyha várta az ízek szerelmeseit. Baráthné Juditka látványkonyhájában ízletes népi gasztronómiai hagyományokat idéző, beregi ételeket és süteményeket kóstolhattak a programsorozatban résztvevők. Emellett különleges interaktív esemény is várta az érdeklődőket, hiszen ,,Segítsen a múzeumnak!,, elnevezéssel a múzeum több, mint húszezer  archív fotóiból válogattak, melyen személyeket és ismerősöket jelölhettek meg, segítve az intézményben dolgozók munkáját. Az est a KNE táncházmozgalom tagjaival, a Sodró Együttessel és az általuk életre hívott táncházával majd tűzugrással ért véget.

Fotók: Pál Karolina

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!