Mire számíthatnak a civilek 2019-ben? Országos tájékoztató rendezvény Vásárosnaményban

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny
„CIVIL INFO – NEA 2019” orszagos rendezvenysorozat Vasarosnameny
Vásárosnamény – Jövőre a kisebb civil szervezeteknek kétszázezer forintos egyszerűsített támogatást vezet be a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA), a nagyobbaknál pedig összevonják a korábbi működési és szakmai célú támogatást – hangzott el kedden a Bereg szívében, az Alap 2019-es változásait bemutató országos előadássorozat negyedik állomásán. A Hierotheosz Egyesület szervezésében lebonyolított tájékoztatónapnak a Városháza díszterme adott otthont, ahol a civil területet érintő célokról és változásokról esett szó.

Az országos „CIVIL INFO – NEA 2019” elnevezésű rendezvénysorozat kezdetén Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum operatív igazgatója köszöntötte a jelenlévőket.

A köszöntő beszéde után Filep Sándor, Vásárosnamény város polgármestere vette át a szót, aki beszédében kiemelte, hogy az önkormányzat évek óta kiemelten figyel oda a civilekre. Kiemelte továbbá azt is, hogy ezen szervezeteknek igen fontos szerepe van, hiszen nélkülük a térség nem tudna ilyen szintű előrehaladottságot mutatni.

A polgármester szavait követően Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kiemelte, hogy a megyei önkormányzat kiemelten figyel a civilekre, illetve nagy büszkeséggel tölti el a megyében tapasztalható aktív civil élet.

A megyei közjogi méltóságok köszöntőjét követően dr. Kecskés Péter, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának főosztályvezetője tartott szakmai előadást. Előadásában a civil szervezetek előnyeiről, az általuk gyakran jelzett problémákról, majd a területet érintő célokról és jogszabály változásokról is szót ejtett. Megtudhattuk továbbá, hogy a kisebb szervezetek, a közösségekért helyi szinten tenni akaró egyesületek, alapítványok pályázatai a feltételeknek megfelelve a keret kimerüléséig gyakorlatilag automatikusan évi kétszázezer forint támogatást nyerhetnek el. Az előadó tájékoztatása szerint az egyszerűsített támogatásra csak nem országos hatókörű szervezetek pályázhatnak, amelyek két évre visszamenőleg rendelkeznek számviteli beszámolóval, és éves bevételük nem éri el az ötmillió forintot. Továbbá azt is, hogy a nagyobb civil kezdeményezések számára korábban szakmai és működési célú pályázat létezett két külön kiírással. Jövőre a két támogatási formát egyesítik, és a korábbi gyakorlatnak megfelelően kollégium dönt a pályázat sikeréről. Kihangsúlyozta továbbá, hogy a Nemzeti Együttműködési Alapban kiosztható keretösszeg a személyi jövedelemadóból származó bevételek egy százalékának máshová fel nem ajánlott része. Az összeg 2018-ban 5,3 milliárd forint volt, amelyre 17 ezer civil szervezet pályázott, és közel hétezer kapott támogatást. A keret 2019-ben megközelíti a hatmilliárd forintot.

A főosztályvezető teljes körű tájékoztattatását követően Furka Ágnes, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályának döntéstámogatási referense vette át a szót, aki előadásában az EPER, azaz az Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszer gyakorlati változásairól beszélt.

A fórum zárásaként a megjelent civil szervezetek, polgármesterek és egyéb érdeklődők tehettek fel kérdéseket a két szakpolitikusnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!