fejlesztesek Vasarosnameny

Milliárdos beruházás indul a tájgazdálkodás jegyében a Beregben

Vásárosnamény – 1,2 milliárd forintból fejlesztik a tájgazdálkodást a Beregben.Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közös projektjében többek között 3 vízpótló csatornát építenek és 73 műtárgyat újítanak fel. A cél a megfelelő belvízelvezetés. Erről és a kivitelezésről tartottak fórumot a Bereg szívében, Vásárosnaményban. A megjelenteket az Országos Vízügyi Főigazgatóság képviseltében Klimó Erzsébet, prejektvezető köszöntötte. Ezt követően Csizmazia Tamás a FETIVIZIG Vízrendezési és Öntözési Osztály osztályvezető-helyettese ismertette a kiveitelezés során építésre kerülő elemeket.

Előadásából megtudhattuk, hogy a most kiépítésre kerülő projekt, a tájgazdálkodási infrastruktúra fejlesztésére épít a Beregben, mely a Beregi árvízszint-csökkentő tározó területén kerül kivitelezésre. A pályázatot eredetileg az Új Beregi Vízgazdálkodási Társulat nyújtotta be 2013. február 15-én, a korábban megvalósított, KEOP-7.2.1./10-11-2011-0003 kódszámú előkészítő pályázat folytatásaként. A projekt átvételét követően nyilvánvalóvá vált, hogy a 2014-2015 évben történő megvalósítást több tényező is akadályozza. A pályázat műszakilag szorosan kapcsolódik a „Beregi komplex Árapasztási és Ártér-revitalizációs fejlesztés” megnevezésű, akkor még megvalósítás alatt lévő projekthez, a benne foglalt feladatok annak teljes megvalósítása nélkül maradéktalanul nem voltak teljesíthetőek. Mivel a tározó projekt befejezése 2015 év végére lett kész, kívánatossá vált a tájgazdálkodási projekt megvalósítási idejét is annak megfelelően módosítani, hiszen a két projektek megvalósítása – műszaki összefüggéseik miatt nem szétválasztható. Emiatt az OVF-el folytatott egyeztetések eredményeként a teljes előkészítettséggel bíró projekttel kapcsolatban az a döntés született, hogy megvalósítására csak későbbiek során, az akadályozó tényezők elhárítását követően kerül sor. A Tájgazdálkodási infrastruktúra fejlesztése során a Beregi árvízszint-csökkentő tározó területén a Szipa- és Makócsa-főcsatorna környezetében lévő holtmedrek, erdők, mélyfekvésű területek vízpótlását, vízvisszatartását kívánjuk megoldani. A tervezett beavatkozások 25 db beregi belvízcsatornát, valamint a Tisza folyót érintik. A kivitelezés során közel 56,9 km hosszon csatorna rekonstrukció történik. Depónia magasítás épül három csatorna mentén, összesen 332 m hosszban. A belvízkormányzás hatékonyabbá tétele érdekében 26 db új vízvisszatartó, vízkormányzó műtárgy épül, valamint 73 db műtárgyat újítanak fel. A tájgazdálkodási rendszer keretében lehetőség nyílik vízpótlásra három új vízpótló csatorna (tarpai, gelénesi, A6 jelű anyagnyerő hely vízellátását biztosító) megépítésével, 3184 m hosszban és két szivattyúzási hely kialakításával (Tisza jp. 706,94 és 715,45 fkm szelvényeiben). A projekt részét képezi a monitoring és üzemirányítási rendszer kialakítása, melyben vízszintérzékelők és tartozékainak beszerzése és beépítése, a Tiszaszalkai szivattyútelep és SZIVAFER fejlesztése valósul meg, továbbá a szivattyútelep beintegrálása a FETIVIZIG adattovábbító rendszerébe._1_15079778670490-327A

 

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!