
A túl sok B6 vitamin mérgező lehet. Erre jutottak a kutatók a közelmúltban egyre többször felbukkanó, mérgezéses esetek kapcsán. Ráadásul bizonyos esetekben az érintettek nem is tudták, hogy az általuk szedett termék B6-vitamint tartalmaz.
Először azonban érdemes tisztázni hogy mi is az a B6 vitamin: a más néven piridoxin hat vegyületből álló csoport, amelyek kémiai szerkezetükben hasonlóak. Egy esszenciális tápanyagról van szó, vagyis szükségünk van rá a szervezetünk normál működéséhez, de a testünk magától nem tudja előállítani.
Az ajánlott mennyisége:
- a 19–50 éves felnőttek napi B6-vitamin-szükséglete 1,3 mg;
- a serdülőknek és gyermekeknek ennél kevesebbre van szükségük;
- az 51 év feletti férfiaknak 1,7 mg, a nőknek pedig 1,5 mg az ajánlott napi bevitel.
- a terhes és szoptató nők számára ez az érték 1,9 mg.
A legtöbben ezt a mennyiséget az étrendünkből tudjuk bevinni a szervezetünkbe, főként állati eredetű termékekből, például húsból, tejtermékekből és tojásból. A B6 vitamin emellett különféle növényi élelmiszerekben, például spenótban, kelkáposztában, banánban és burgonyában is megtalálható.
Az élelmiszerekben is ott rejlő B6-vitamin inaktív formában van jelen, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja közvetlenül felhasználni. A máj egy aktív formává, úgynevezett piridoxál-5’-foszfáttá (PLP) alakítja. Ezzel a B6-vitamin több mint 140 sejtszintű folyamatban vesz részt, például a fehérjék lebontásában és felépítésében, a vörösvértestek előállításában, a vércukorszint szabályozásában és az agyműködés támogatásában
– mutatott rá Vasso Apostolopoulos, az RMIT Egyetem immunológiai professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.
Kiemelte: a B6-vitamin fontos az általános egészség szempontjából, és összefüggésbe hozták már a rák csökkent kockázatával, illetve a gyulladás csökkentésével is.
Kell aggódnunk a B6-vitamin toxicitása miatt?
Annak ellenére, hogy az étrend segítségével is könnyen pótolható, a B6-vitamint számos étrend-kiegészítő, multivitamin és egyéb termék (például az energiaitalok) is tartalmazza.
A B6-vitamin-mérgezés rendkívül ritka, de megtörténhet. Szinte soha nem fordul elő kizárólag étrendi forrásból, kivéve, ha valamilyen genetikai rendellenesség vagy felszívódási zavar, például cöliákia, áll fenn. Ennek az az oka, hogy a B-vitaminok csoportjának mind a nyolc tagja vízben oldódik, így ha többet fogyasztunk belőle, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, azt a vizelettel könnyen és ártalmatlanul kiürítjük. Bizonyos esetekben a túlzott B6-vitamin azonban felhalmozódhat a vérben, ami perifériás neuropátiát okozhat
– magyarázta Jack Feehan, az RMIT Egyetem immunológiai tudományos főmunkatársa.
Hozzátette: perifériás neuropátia akkor alakul ki, amikor az érző idegek – vagyis azok az idegek, amelyek az információt továbbítják a központi idegrendszernek – károsodnak, és nem tudnak megfelelően működni. Ez számos betegség következménye lehet, de leginkább a 2-es típusú cukorbetegségben figyelhető meg. A leggyakoribb tünetek a zsibbadás és bizsergés, bár egyes esetekben a betegek egyensúlyi vagy járási nehézségeket tapasztalhatnak.
A szakemberek azonban nem tudják pontosan, hogy a túl sok B6 vitamin hogyan okozza ezt, ráadásul a B6-vitamin maradandó idegkárosodást is okozhat.
A kutatások szerint a tünetek javultak, amikor az érintett személy abbahagyta a vitamin szedését, de nem feltétlenül szűntek meg teljesen.
A kockázat egyénenként változó, és sok az ismeretlen tényező. A szakértői áttekintések egyelőre nem tudták meghatározni a minimális adagot, a használat időtartamát vagy a betegek kockázati tényezőit sem.
Mit tegyünk?
A szakemberek szerint a legtöbb embernek nincs szüksége B6-vitamin pótlásra. Azt javasolják, hogy ha mégis ezt tesszük, fontos, hogy mindig ellenőrizzük az étrend-kiegészítők címkéjét, különösen, ha amiket nem orvos írt fel. Különösen óvatosnak kell lenni, ha többféle étrend-kiegészítőt szedünk egyszerre. Például ha egy multivitamin mellé magnéziumot vagy cinket is szedünk, idővel túlzott B6-vitamin-fogyasztás léphet fel. Ha bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat észlelünk a kézben vagy a lábban, érdemes konzultálni egy orvossal, dietetikussal vagy gyógyszerésszel.