Közzétette - Kategória - Vásárosnamény hírei

Mérgező lehet a túl nagy mennyiség ebből a népszerű vitaminból


Az elmúlt hetekben több olyan jelentés látott napvilágot, amelyek súlyos reakciókról számolnak be azoknál az embereknél, akik vény nélkül kapható B6-vitamin-kiegészítőket szedtek. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, a B6-vitamin mérgezés károsíthatja az idegeket, és olyan tüneteket okozhat, mint a zsibbadás, bizsergés, valamint a járás és a mozgás nehézségei.

A túl sok B6 vitamin mérgező lehet. Erre jutottak a kutatók a közelmúltban egyre többször felbukkanó, mérgezéses esetek kapcsán. Ráadásul bizonyos esetekben az érintettek nem is tudták, hogy az általuk szedett termék B6-vitamint tartalmaz.

Először azonban érdemes tisztázni hogy mi is az a B6 vitamin: a más néven piridoxin hat vegyületből álló csoport, amelyek kémiai szerkezetükben hasonlóak. Egy esszenciális tápanyagról van szó, vagyis szükségünk van rá a szervezetünk normál működéséhez, de a testünk magától nem tudja előállítani.

Az ajánlott mennyisége:

  • a 19–50 éves felnőttek napi B6-vitamin-szükséglete 1,3 mg;
  • a serdülőknek és gyermekeknek ennél kevesebbre van szükségük;
  • az 51 év feletti férfiaknak 1,7 mg, a nőknek pedig 1,5 mg az ajánlott napi bevitel.
  • a terhes és szoptató nők számára ez az érték 1,9 mg.

A legtöbben ezt a mennyiséget az étrendünkből tudjuk bevinni a szervezetünkbe, főként állati eredetű termékekből, például húsból, tejtermékekből és tojásból. A B6 vitamin emellett különféle növényi élelmiszerekben, például spenótban, kelkáposztában, banánban és burgonyában is megtalálható.

Az élelmiszerekben is ott rejlő B6-vitamin inaktív formában van jelen, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja közvetlenül felhasználni. A máj egy aktív formává, úgynevezett piridoxál-5’-foszfáttá (PLP) alakítja. Ezzel a B6-vitamin több mint 140 sejtszintű folyamatban vesz részt, például a fehérjék lebontásában és felépítésében, a vörösvértestek előállításában, a vércukorszint szabályozásában és az agyműködés támogatásában

– mutatott rá Vasso Apostolopoulos, az RMIT Egyetem immunológiai professzora a ScienceAlert online tudományos portálnak.

Kiemelte: a B6-vitamin fontos az általános egészség szempontjából, és összefüggésbe hozták már a rák csökkent kockázatával, illetve a gyulladás csökkentésével is.

Kell aggódnunk a B6-vitamin toxicitása miatt?

Annak ellenére, hogy az étrend segítségével is könnyen pótolható, a B6-vitamint számos étrend-kiegészítő, multivitamin és egyéb termék (például az energiaitalok) is tartalmazza.

A B6-vitamin-mérgezés rendkívül ritka, de megtörténhet. Szinte soha nem fordul elő kizárólag étrendi forrásból, kivéve, ha valamilyen genetikai rendellenesség vagy felszívódási zavar, például cöliákia, áll fenn. Ennek az az oka, hogy a B-vitaminok csoportjának mind a nyolc tagja vízben oldódik, így ha többet fogyasztunk belőle, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van, azt a vizelettel könnyen és ártalmatlanul kiürítjük. Bizonyos esetekben a túlzott B6-vitamin azonban felhalmozódhat a vérben, ami perifériás neuropátiát okozhat

– magyarázta Jack Feehan, az RMIT Egyetem immunológiai tudományos főmunkatársa.

Hozzátette: perifériás neuropátia akkor alakul ki, amikor az érző idegek – vagyis azok az idegek, amelyek az információt továbbítják a központi idegrendszernek – károsodnak, és nem tudnak megfelelően működni. Ez számos betegség következménye lehet, de leginkább a 2-es típusú cukorbetegségben figyelhető meg. A leggyakoribb tünetek a zsibbadás és bizsergés, bár egyes esetekben a betegek egyensúlyi vagy járási nehézségeket tapasztalhatnak.

 A szakemberek azonban nem tudják pontosan, hogy a túl sok B6 vitamin hogyan okozza ezt, ráadásul a B6-vitamin maradandó idegkárosodást is okozhat.

A kutatások szerint a tünetek javultak, amikor az érintett személy abbahagyta a vitamin szedését, de nem feltétlenül szűntek meg teljesen.

Mit tegyünk?

A szakemberek szerint a legtöbb embernek nincs szüksége B6-vitamin pótlásra. Azt javasolják, hogy ha mégis ezt tesszük, fontos, hogy mindig ellenőrizzük az étrend-kiegészítők címkéjét, különösen, ha amiket nem orvos írt fel. Különösen óvatosnak kell lenni, ha többféle étrend-kiegészítőt szedünk egyszerre. Például ha egy multivitamin mellé magnéziumot vagy cinket is szedünk, idővel túlzott B6-vitamin-fogyasztás léphet fel. Ha bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat észlelünk a kézben vagy a lábban, érdemes konzultálni egy orvossal, dietetikussal vagy gyógyszerésszel.

A kockázat egyénenként változó, és sok az ismeretlen tényező. A szakértői áttekintések egyelőre nem tudták meghatározni a minimális adagot, a használat időtartamát vagy a betegek kockázati tényezőit sem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük