Megyénkben is kapható veszélyes süteményre figyelmeztet a Nébih

tn4-laktozintolerancia_tejallergia_n

Az 500 grammos belga Vegan Protein nevű termékben laktoproteint mértek, a termék jelölésén azonban nem szerepel, hogy tejfehérjét tartalmaz, így az arra érzékeny fogyasztóknál panaszt okozhat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A hivatal erről az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesült.
A Nébih azt javasolja, hogy a vaniliás macaron ízű, 2020. júliusi minőségmegőrzési idejű, a Medix Laboratoires (Belgium) által gyártott 500 grammos Vegan Proteint (RASFF referenciaszáma 2018.2351) a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el.

A termék adatai:
Megnevezés: Vegan Protein, vaniliás macaron ízű
Kiszerelés: 500 g
Gyártó: Medix Laboratoires (Belgium)
Tétel (lot) szám: L703972/2
Minőségmegőrzési idő: 07/2020
RASFF referenciaszám: 2018.2351

A Nébih azt javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket a tejfehérjére érzékenyek ne fogyasszák el.

A tejallergia az ételallergia egy fajtája. Ilyenkor a szervezet a tejfehérje alkotóelemeit (béta-laktoglobulin, laktalbumin vagy kazein) idegen anyagként ismeri fel és immunválaszt alakít ki ellenük.
A tejallergia nem azonos a laktóz-intoleranciával. A két kórkép tünetei közötti különbség, hogy a tejallergiában szenvedő ember tünetei bármely kis mennyiségű tej bevitele után megjelennek, míg a laktázhiány esetén a maradék laktázkapacitás kis mennyiségű tejet képes lebontani, így a tünetek nem feltétlenül jelentkeznek.

MTI

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!