Megnézték az ékszereinket: mérgező pénztárcát és karkötőket találtak

Advent Vásárosnaményban AdventiProgramok_Vasarosnameny2018kicsi Advent Vasarosnamenyban 2018 (2) Advent Vasarosnamenyban 2018 (3)

Egyes vegyi anyagok az emberi bőrrel gyakran érintkezve elég károsak tudnak lenni, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) megvizsgált néhány nyakláncot, pénztárcát, medált vagy fülbevalót.

Untitled-1

A piacon kapható termékek töredékét mondjuk, csak összesen 39 terméket, de így is akadt köztük  3, ami súlyos egészségkárosító veszélyt hordozott. A Cserépváros és a Monster Cars  egy-egy karkötőjében, illetve az S. Belmonte egyik pénztárcájában olyan sok króm volt, ami már gyakran tapogatva emberre veszélyes lehet.

Vizsgáltak még nikkel és azoszínezék tartalmat is, de ezek mindenhol rendben voltak. A címkézés szempontjából viszont szinte mindenki nagyon hanyag volt, csak 2 ékszeren tüntették fel rendesen a gyártót, az importőrt és az egyéb kötelező kellékeket.

A króm a krómcserzéskor kerülhet a bőrékszerre, a nikkel a fémötvözet zárakból oldódhat bele az emberbe,  és mindkettő komolyabb bőrelváltozásokat okozhat. Az azoszínezékek színezéshez kellenek és túlzott mértékben rákkeltőek lehetnek.

A részletes listát itt találja.

Index.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!