Megérkezett az első nyaralóhajó: Ezeket a hajókat sokan megnézik majd a Tiszán!

sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

Megérkezett az első nyaralóhajó a Tiszára

Megérkezett az első nyaralóhajó a Tiszára! Április 2-án érkezik a következő, május végére együtt lesz a 10 hajós flotta – írja Facebook-oldalán Révész Máriusz. A kormánybiztos hozzáteszi, a szétbontott kikötőfejlesztési közbeszerzések közül az első lezárult. – Jól döntöttünk. Lényegesen olcsóbb ajánlatokat kaptunk, mint a nagy közbeszerzésben! Reméljük a többi kiírásunk is hasonlóan sikeres lesz, s akkor bőven bele fogunk férni a rendelkezésre álló keretbe, és nyár végére elkészülhetnek a kikötők is – fogalmazott és képet is mellékelt.

A közbeszerzési eljárást az egyetlen jelentkező, a francia Nicols hajógyár nyerte meg, a cég 1,51 milliárd forintért szállítja az első tíz hajót. Jövőre újabb tíz jármű érkezik. Az első báziskikötő Kiskörén épülhet, a második Tokajban.

2020 után a Keleti-főcsatornát és a Tisza Dombrád előtti szakaszát is bevonják az útvonalak közé.

hajozas.hu cikke szerint a 10-15 méter hosszú nyaralóhajók 2, 3, 4 kabinosak, merülésük legfeljebb 1 méter, holtvízi sebességük maximálisan 15 km/h. A kormánybiztos a portál kérdésére elmondta, jelenleg is zajlik a törvényi szabályozás kialakítása annak érdekében, hogy az e rendszerben üzemeltetett járműveket hajóvezetői engedély nélkül is lehessen vezetni. – A „kapitányokat” a nyaralóhajózás előtt 30 perces oktatásban részesítik, ami után szabadon tudnak hajózni a Tiszán a baráti társaságok és a családok – jelentette ki Révész Máriusz.

Alain Mousset, a Nicols céget is tulajdonló Nadia-csoport vezérigazgatója a hajozas.hu-val közölte, nem tartanak nagyobb baleset bekövetkezésétől, mivel több országban hasonló rendszerben több száz hajót üzemeltetnek, és az elmúlt 30 évben nem történt halálos baleset. Kisebb balesetek azért előfordulnak – tette hozzá.
 
Szabolcsihir
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!