sarkanyhajo roadshow gergelyiugornya

Megemlékezés az 1948-49-es forradalom és szabadságharcról Vásárosnaményban

Vásárosnamény – Március 15-i ünnep kapcsán két szó jut eszünkbe: szabadság és hazaszeretet. Legújabb kori történelmünk során mindig kiemelkedő jelentőséggel bírt 1848. március 15. megünneplése, így a Bereg szívében is.

Fontos volt, mert a magyar szívekben mindig magában hordozott egy sajátos szimbolikus jelentéstartalmat a szabadság, a fejlődés, a modernizáció és a nemzeti tudat érzését. Amit sokan nem tudnak, hogy számtalan jelképet köszönhetünk ezen korszaknak, mint a gyönyörű himnuszunk keletkezését, zászlónk piros-fehér-zöld színeinek hivatalossá válását, illetve azt, hogy országunk fővárosa Pozsony helyett Budapest, hivatalos nyelve pedig a latin helyett a magyar lett. Büszkének kell lennünk tehát erre a napra. Ennek a napnak az emléke nagyon fontos tanulságokkal tölti fel ünneplésünket. Ezek a tanulságok pedig az összefogás, a kitartás és a tenni akarás hegyeket megmozgató erejének és egymásnak a megbecsülése. Ezen forradalmi eseményekről emlékezett meg Vásárosnamény Város Önkormányzata is. A város központi ünnepsége ezúttal a Petőfi Sándor Tagintézmény aulájában került megrendezésre. A forradalmi megemlékezésen ismét népes ünnepelni vágyó gyűlt össze, ahol Garamvölgyi Kiss-Bernadett köszöntőjét követően, a Himnusz fenséges hangjai csendültek fel a teremben. A közös nemzeti imádságot követően a város polgármestere, Filep Sándor köszöntötte, majd osztotta meg ünnepi gondolatait a megjelentekkel.

A városvezető ünnepi beszédét követően a térség országgyűlési képviselőjének, dr. Tilki Attilának ünnepi gondolatai hangzottak el.

A hagyományokhoz híven, idén is a város oktatási intézményeinek egyike adott ünnepi műsort. Ezúttal a Petőfi Sándor Tagintézmény diákjai elevenítették fel, az 1848. március 15-i forradalmi eseményeket. Műsorukban korhű táncokkal, szavalatokkal és a kor szellemiségét hűen tükröző dallamokkal idézték meg a szabadságharc eseményeit.

Az előadást követően Filep Sándor zárszavában megköszönte az iskola színvonalas műsorát

Az ünneplő közönség átvonult az iskola udvarán található Petőfi Sándor szobrához, ahol több intézmény és szervezet is elhelyezte a megemlékezés koszorúit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!