A medvék szerint is itt a tavasz

fejlesztesek Vasarosnameny

Medve

A hagyomány szerint ugyanis, ha február másodikán a medve kibújva barlangjából meglátja az árnyékát, megijed és visszabújik. Ilyenkor hosszú telet jósolnak. Csütörtökön viszont nem így történt. A Fővárosi Állatkert, a Szegedi Vadaspark és a Pécsi Állatkert mackói sem látták meg árnyékukat.

Óvatosan nézegetett kifelé odújából a Szegedi Vadaspark két medvéje. Ursulát és Micit hallal, hússal és gyümölccsel várták.

A népi hiedelem szerint, ha február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján süt a nap és a medve meglátja árnyékát, akkor hamar visszamegy aludni, a következő hetekben pedig hideg idő lesz. Ha viszont borús az idő és nem bújik vissza a barlangjába, akkor hamarosan beköszönt a tavasz.

A Pécsi Állatkert barna medvéje is felébredt téli álmából. Nyikoláj élvezte az enyhe, 13 fokos időjárást.A gyerekek énekkel és mondókával köszöntötték a tavasz hirnökét.

Csak úgy, mint Budapesten, a Fővárosi Állatkertben is több száz óvodás várta, hogy felébredjen téli álmából Romolusz és Tibor. A budapesti intézményben már évtizedek óta figyelik, hogy milyen időjárást jövendölnek a medvék. Tapasztalataik szerint a jóslat csak az esetek felében válik be.

A tavasz beköszöntére azonban most az M1 meteorológusa szerint sem kell már sokat várni. Tóth Tamás azt mondja: az elmúlt napokhoz képest már most jelentős enyhülés tapasztalható. Tavaszias időjárásban lesz részünk a hétvégén, különösen az ország déli, délkeleti részein élők tapasztalhatnak ebből legtöbbet, ahol még több órás napsütés mellett 10 foknál is enyhébb lehet az időjárás.

A Fővárosi Állatkertben vasárnapig tart a Mackófesztivál. A látogatókat látványetetésekkel, állatbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal és zenés családi programokkla várják. Azok a 14 éven alattiak pedig, akik brummogva érkeznek, ingyenes belépőt kapnak.

MTI

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!