Már számolnunk kell a kullancsok megjelenésével

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

KullancsveszélyA kullancs terjesztette Lyme-kór ellen nincsen védőoltás, de a szintén a vérszívó rovartól elkapható vírusos agyvelőgyulladás ellen az oltás beadásának időszaka most jött el – hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.
Február vége még optimális arra, hogy a vírusos agyvelőgyulladás elleni oltásokat beadassuk magunknak. Két-három héten belül jön a felmelegedés, akkor lesznek aktívabbak a kullancsok, és mi is akkor töltünk több időt a szabadban.

Erre figyeljünk!
Kiránduláskor fontos figyelni a ruházatunkra.

A rovart könnyebben észrevehetjük világos szerelésben.

A nadrág szárát tűrjük a zokninkba, így nem tud bemászni az öltözékünk alá.

Kullancsriasztó szerrel fújjuk be a bőrünket és ruhánkat.

Jelenik Zsuzsanna infektológus közölte: két oltás kell a védettség kialakulásához. Ha az első oltás után egy hónappal megkapjuk a másodikat, akkor hat hét múlva védetté válunk. Emellett gyorsított oltási lehetőség is létezik, amelynél két hét különbséggel adják be az oltásokat.

A Budai Egészségközpont munkatársa arról is beszélt, ha valaki korábban, akár 8-10 éve már kapott védőoltást, akkor most elég egy emlékeztető oltás a védettséghez, amely néhány nap múlva ki is alakul.

Az oltás a vírusos agyvelőgyulladástól véd, de más betegségeket is terjesztenek a kullancsok, ami ellen nincs vakcina.

Ezek között vannak a kutyákra is veszélyes kórokozók, valamint
a Lyme-kór, aminek szívszövődménye is lehet évek múltán
A legtöbb kullancs az Ausztriához közel eső megyékben, az Északi-középhegységben és Nógrád megyében van. Ezeken a területeken ötszörösére, hatszorosára emelkedett a jelentett esetek száma – hangsúlyozta az infektológus. Jelenik Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra is, hogy az esetek 10 százaléka súlyos, a többség enyhe influenzaszerű tünetekkel átvészeli a betegséget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!