Magyarország a negyedik legbiztonságosabb hely Európában a járvány kezelése szempontjából

Fotó: Getty Images

Magyarország a negyedik legbiztonságosabb európai ország a koronavírus-járvány tekintetében, ez kétségtelenül elismerés. Újraindult a győri Audi-gyár, a járványgörbét pedig továbbra is sikerül laposan tartani. Ahogy az Operatív Törzs tájékoztatóján is elhangzott, továbbra is nagyon fegyelmezetten kell betartani a kijárás korlátozásokat. A hétvégén sok embert, aki nem tartotta be a járványügyi előírásokat, megbírságoltak.

Kedden is folytatódott a koronavírus-járvány elleni küzdelem Magyarországon és világszerte. Itthon az igazolt fertőzöttek száma 1512 főre nőtt, és meghalt újabb 13 beteg, mindannyian valamilyen krónikus megbetegedésben szenvedtek. Ezzel 122 főre emelkedett a meghaltak száma. Müller Cecília arról is tájékoztatott, hogy 122-en meggyógyultak a betegségből, 9 ember a lélegeztetőgépről lekerülhetett. Az is kiderült, hogyelrendelték az ország valamennyi idősotthonának ellenőrzését.Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta, ez nem lesz könnyű, mert 1035 ilyen otthont tartanak nyilván. A magas lakószámú intézményekkel kezdik az ellenőrzést.

A hosszú hétvégén 4692 esetben intézkedtek a rendőrök, és továbbra is a figyelmeztetések voltak többségben. A hétvégére a polgármesterek külön szabályokat állapíthattak meg a kijárási korlátozással kapcsolatban, ezek betartását a rendőrség, a polgárőrség, az önkormányzati rendészeti szervek és más, rendészeti feladatot ellátó szervezetek ellenőrizték. Ezeket a korlátozásokat az emberek többsége nem szegte meg, néhány helyen azonban semmibe vették őket,például a Balaton déli partján, ahol több tíz emberből álló csoportok alakultak ki, amelyek a figyelmeztetések után egyik településről a másikra utaztak.A rendőrség 69 embert jelentett fel emiatt Somogy megyében.

Koronavírus: Magyarország a negyedik legbiztonságosabb hely Európában

Kedden látott napvilágot az a hír is, hogy nagyon előkelő helyen végzett Magyarország azon a listán,ami az alapján rangsorolta az egyes országokat, hogy mikor vezették be az első korlátozó intézkedéseket, milyen szigorúak az utazási korlátozások, a polgárok milyen mértékben tartják be a szabályokat, rendelkezésre áll-e elegendő teszt, illetve milyen a kórházak felszereltsége. Magyarországot csak Németország, Ausztria és Svájc előzi meg Európában. Magyarország viszont olyan országokat előzött meg, mint Dánia, Hollandia vagy Norvégia. A listán egyébként nagyon rossz helyen áll, azaz feltűnően rosszul kezelték a járványt a következő országok: Olaszország, Spanyolország és Franciaország.

Újrainduló hazai autógyártás

Kedden egyre több hír szólt Magyarországon újrainduló gyárakról, a termelést fenntartó intézkedésekről, illetve termékekről és szolgáltatásokról, amelyek a járvány idejére, de akár azt követően is használhatók lesznek. Az autóipar fokozatosan próbál visszaállni a termelésre.A győri Audinál kedden már részlegesen újraindult a munka a motorgyárban,egy összeszerelő soron, a termelést lépcsőzetesen futtatják fel. A járműgyárban ezen a héten még nem dolgoznak.

A termelést újraindító cégek közé kedden a Bridgeston is beállt. A nemzetközi gumiabroncsgyártó közölte: folyamatosan újraindítja gyárai működését a termékei iránti kereslet alapján az EMIA (Európa, Oroszország, Közel-Kelet, India és Afrika) régióban.öttek és a halálesetek száma.Olaszországban egy nap alatt kevesebb mint a felére csökkent az igazolt fertőzöttek száma, a hétfői 1363 helyett 675 volt a növekedés. A napi új halálesetek száma 600 fölött volt, és keddre túllépte a 21 ezret. A jelenleg pozitív több mint 104 ezer betegből valamivel több mint 28 ezret kezelnek kórházban,tizenegy napja csökken a kórházban és az intenzív osztályokon levők száma.A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma túllépte a 162 ezret.

Javuló helyzet Spanyolországban

Spanyolországban egyre kevesebb a napi regisztrált új koronavírus-fertőzött.A vizsgálatok 3045 fertőzést igazoltak az elmúlt egy napban, hétfőn ez a szám 3477, vasárnap 4167 volt. Az összes fertőzött száma meghaladta a 170 ezret. A fertőzésbe 567-en haltak bele az elmúlt 24 órában. Hétfőn 510, vasárnap 619 ember veszítette életét, míg összesen 18 056-an.

Nagy-Britanniában keddre átlépte a halálos áldozatok száma a 12 ezret, az igazolt fertőzöttek száma egy nap alatt 5252-vel emelkedett, és elérte meghaladta a 93 ezret.

Franciaországban csökken az intenzíven ápoltak száma

Franciaországban az elmúlt 24 órában 762-vel 15 729-re emelkedett a koronavírus-fertőzés halálos áldozatainak a száma, több mint 500-an kórházban, 206-an idősotthonokban vesztették életüket – közölte Jérome Salomon, a francia egészségügyi tárca járványügyi igazgatója.A halálozások napi száma még soha nem volt ilyen magas a minisztérium összesítése szerint a járvány kezdete óta.A korábbi halálozási rekordot árpilis 6-án regisztrálták, 605 meghalt beteggel. Az illetékes ugyanakkor ismételten kiemelte, hogy az egymás utáni hatodik nap csökkent az intenzív osztályon ápolt betegek száma, 91-gyel 6730-ra.

Belgiumban meghaladta a négyezret a meghaltak száma, a fertőzötteké pedig a 31 ezret. A kedden jelentett 262 új haláleset közül 171-en idősek otthonában haltak meg. Belgium valamennyi idősotthonának összes, mintegy 210 ezer lakóján elvégzik a koronavírus-tesztet.Hollandiában valamelyest lassult a járvány terjedése,a halálesetek száma 2823, a fertőzötteké 26 712.

Már több mint ezren haltak meg Svédországban

Svédországban ezer fölé emelkedett a Covid-19 betegségben meghaltak száma, az azonosított fertőzöttek száma 11 450. A baloldali svéd kormány a legtöbb európai államtól eltérő stratégiát követ a járvány elleni küzdelemben: nincsenek kijárási korlátozások, az iskolák, az éttermek és a sportlétesítmények nyitva tartanak. Emellett az 50 főnél kisebb rendezvényeket is meg lehet tartani.

Romániában újabb harminc napra meghosszabbították az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében március közepén bevezetett rendkívüli állapotot.Iohannis köszönetet mondott a koronavírus-járvány ellen “az első vonalban harcoló” egészségügyi alkalmazottaknak, ugyanakkor felhívást intézett a román állampolgárokhoz, hogy tartsák be a kijárási korlátozásokat, mert betartásuk életeket ment, kijátszásuk viszont a családot és ismerősöket is veszélybe sodorja.

Szlovákiában, ahol 835 fertőzöttet tartanak nyilván, gyorsuló tendenciát mutat a járvány, a hétfői új fertőzések többségét egy bazini idősotthonban diagnosztizálták. A kór miatt jelenleg 121 személyt kezelnek kórházban, négyen vannak intenzív osztályon.Csehországban viszont húsvétkor jelentősen lelassult az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése,kedden 6059 fertőzöttet és 147 halálesetet tartanak nyilván. Április 20-tól kezdve fokozatosan újra megnyílnak az új koronavírus-járvány miatt március közepén bezárt üzletek, szolgáltatások, piacok és az iskolák. A kormány öt szakaszra bontott tervét a keddi kormányülés után ismertették Prágában.

Srí Lankán már mintegy 26 ezer embert tartóztattak le, amiért megszegte a koronavírus-járvány terjedése ellen hozott szabályokat. Litvániában 15 ezer autóst fordított vissza a rendőrség húsvétkor ugyanezért.

Hosszabbítanak Indiában

A Független Államok Közösségéhez (FÁK) tartozó Fehéroroszországban 2919-ről 3281-re nőtt a koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma, a betegségnek eddig 33 halálos kimenetele volt. Kirgizisztánban Szooronbaj Dzsejenbekov elnök egy sor városban és régióban április 30-áig meghosszabbította a koronavírus miatt korábban bevezetett rendkívüli állapotot,

Iránban az elmúlt 24 órában 1574 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 98-an haltak meg a Covid-19 betegségben, ez utóbbi szám egy hónap óta először maradt 100 alatt. Az országban a regisztrált fertőzöttek száma 74 877, a halottaké pedig 4683.

Az új típusú koronavírus-járvány elleni összehangolt fellépésről egyeztettek keddi virtuális csúcstalálkozójukon a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tagországai,Indiában meghosszabbítják a kijárási tilalmat, nőtt a fertőzöttek száma a délkelet-ázsiai térségben.

A brazil kormány kitiltotta a nem őslakosokat a törzsi területekről a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében, és védőfelszerelést, illetve élelmet oszt ki a bennszülötteknek. Mexikóban – ahol 853 újabb esettel meghaladta az ötezret az igazoltan fertőzöttek száma – egészségügyi dolgozók tiltakoztak a felszereléshiány miatt.

A vesztegzár feloldása óta Vuhanból Pekingbe utazók között eddig egyetlen koronavírus-fertőzött sem volt – közölte a kínai főváros egészségügyi bizottsága.

New York is nehéz helyzetben 

New York városán kívül az államban nem nő az újonnan diagnosztizált fertőzések száma – jelentette ki Andrew Cuomo, New York állam demokrata kormányzója . Elmondta azonban, hogy változatlanul növekszik a halálozások és a kórházba szállított új betegek száma. Vasárnap 671, hétfőn pedig 778 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségbe, és hétfőn 1600 új beteg került kórházba az állam területén. New York államban a kormányzó adatai szerint a járvány kedd reggelig 10 834 halálos áldozatot követelt.

“Az embereknek muszáj visszatérniük a munkába, az államnak szüksége van a gazdaság működésére. A jelenlegi állapot nem tartható fenn sokáig, s ebben mindenki egyetért” – hangoztatta a politikus. Majd hozzátette, hogy rendkívül fontos a gazdaság újraindításának időpontja és módja. Megerősítette a hétfői sajtóértekezletén elmondottakat, miszerint szükség van a tagállamok regionális együttműködésére, mert – mint mondta – “a vírus nem ismer határokat”.

Mindenesetre, az amerikai adatok egyáltalán nem igazolják, hogy bármilyen korlátozás feloldása időszerű lenne.

/origo.hu/