40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Magyar-ukrán területfejlesztési szervezet alakult Kisvárdán (3)

Kisvárda – Tisza Európai Területi Társulás néven, magyar-ukrán együttműködésű területfejlesztési szervezet alakult, melynek központja Kisvárda.

A szerveződés célja, hogy határon átnyúló együttműködési programokat, infrastrukturális fejlesztési projekteket valósítson meg, az egymással szomszédos Szabolcs megyében és Kárpátalján. A beruházásokat társfinanszírozással, illetve az Európai Unió kohéziós, regionális, szociális, valamint szomszédsági alapjának támogatásával tervezik megvalósítani.

„Megtiszteltetés és öröm számomra, hogy eme nagy jelentőséggel bíró szervezet egyik szereplője Kisvárda. A közös együttműködés célja az országhatáron át nyúló kapcsolatok kiépítése, a közös infrastruktúra fejlesztése. A jövőben együttes erővel és tervekkel lesz lehetőségünk projektek és programok, fejlődést elősegítő lehetőségek megvalósításához. Mert hiszünk és hinnünk kell az összefogás erejében.” – mondta köszöntőjében a házigazda,Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

„Ma, amikor itt a határ mentén, sokan aggódva figyeljük az ukrajnai eseményeket, s közben a konfliktus mielőbbi rendeződésében bízunk, jelzésértékű egy ilyen fejlesztéspolitikai együttműködés megkezdése. Azt jelzi, hogy figyelünk egymásra, felelősséget vállalunk egymás iránt.” – mondta beszédében dr. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter. Térségünk országgyűlési képviselője kiemelte, hogy a megállapodás létrejötte két okból is egyedülálló: „Egyrészt azért, mert ez az első olyan Európai Területi Társulás, amelyet Magyarország és Ukrajna egy-egy térsége hozott létre, másrészt pedig első az Európai Unió történetében is, hiszen ez az első ETT, mely egy EU-s ország és egy az EU-val határos ország között jött létre.” – mondta a miniszter hangsúlyozva, hogy számára külön öröm az, hogy ennek a több szempontból is egyedülálló kezdeményezésnek Kisvárda lett a központja, mely együttműködés sikerességét a maga eszközeivel igyekszik mindenben támogatni.

Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a határon átnyúló uniós támogatások előnyeinek kihasználására hívta fel a figyelmet, hiszen például a magyar, román, szlovák és ukrán gazdasági, környezetvédelmi, idegenforgalmi és közlekedési fejlesztésekhez 2020-ig 75 millió eurós, több mint 23 milliárd forint összegű brüsszeli forrás áll rendelkezésre.

Volodymyr Chubirko, a Kárpátalja Megyei Tanács elnöke reményét fejezte ki arra vonatkozóan, hogy a két ország egyre szorosabbá váló kapcsolata mellett a társulás létrejötte hozzájárul Ukrajna és az EU közötti együttműködés további elmélyítéséhez, illetve “tényleges lépés lesz” Ukrajna uniós integrációjához. Beszédében külön kiemelte a Magyar Állam eddig Kárpátaljáért tett segítőkészségét, hiszen ahogy ő fogalmazott: „Magyarország nem csak beszédben vagy írásban, hanem tettekben is jó szomszédként áll mellettünk, amit nem csak értékelnek, hanem éreznek is a kárpátaljai emberek.”

Az Európai Területi Társulás egy olyan Európai Uniós jogintézmény, amely a szolidaritáson és az együttműködésen alapul. Megadja a közös fejlesztéspolitikai gondolkodás lehetőségét az egymással szomszédos, de más ország területén lévő régióknak. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számára különösen is fontos ez a kötelezettség, hiszen háromhatár-menti megyeként kiemelt felelősségünk van a szomszédos térségekkel való kapcsolattartás terén.

A magyar-ukrán területfejlesztési társuláshoz a két terület települési önkormányzatai, állami intézményei, valamint közcélú vállalatok, vállalkozások is csatlakozhatnak tagként. Az önálló jogi társulás központjának Kisvárda ad helyet, munkaszervezetének feladatait városunk polgármesteri hivatalának dolgozói látják majd el.

kisvarda.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!