A magyar népmese napja – Közismert beregiek osztották meg kedvenc meséiket Vásárosnaményban

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

magyar nepmese napja vasarosnameny 5

Vásárosnamény – A Bereg szívében, Vásárosnaményban tevékenykedő Balázs József Városi Könyvtár az év minden szakában számos lehetőséget kínál az olvasni szerető beregi nagyközönség számára, hogy különféle, színes programok kíséretében őrizzék a műveltség alapját képező olvasás hagyományát. Közösségükben könyvet kézbe fogni, elolvasni, átlapozni még mindig sokaknak – gyermeknek, fiatalnak, idősnek – személyesebb és bensőségesebb élményt ad, mint az internet, vagy az elektronikus könyvek. A könyvtár a Beregben széles körben népszerűsíti havonta megújuló kínálatával, sokrétű tagságának érdeklődését, ahol tagjai között néhány hónapos gyerek is fellelhető már.

A Fejes Csilla által vezetett intézmény tartalmas, széles spektrumot felölelő programjainak sorát ezúttal a Szeptember 30-án, Benedek Elek születésnapjára emlékező Magyar Mese Napja adta. Az író óriási mesekincset hagyott ránk a múltból. Benedek Elek jókora csokrot gyűjtött össze és hagyott ránk ebből a sok színben pompázó világból. A jó 100 esztendő elmúltával is csorbítatlanok érdemei. Ő a népmeséből született gyermekmese igazi megteremtője, és az első színpadi mesemondónk is. A népmesék nem egy eltűnt világ nyomai, hanem elődeink ránk örökített bölcsességének gyöngyszemei. A népmesék kincsestárából tudást és erőt kapunk. 2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség tovább-hagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a magyar népmese napja. Az immár tizenkettedik alkalommal megrendezett országos programsorozathoz csatlakozott beregi könyvtárban közismert beregiek osztották meg kedvenc Benedek Elek meséiket Vásárosnaményban.

magyar nepmese napja vasarosnameny 3

A megemlékező meseolvasás kezdetén Lénárt Tímea, a program szervezője, aki egyben az intézmény gyermekkönyvtárosa is, köszöntötte a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodából érkező gyerekeket. Ezt követően Kozma Nikoletta, a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola növendékének furulyajátéka töltötte be a meseolvasás helyszínéül szolgáló termet.
elvalaszto 4
magyar nepmese napja vasarosnameny
Az első felolvasó a város vezetője, Filep Sándor volt, aki Benedek Elek: Okos leány című meséjét olvasta fel a csendben és fegyelmezetten figyelő a vásárosnaményi Hétszínvirág Óvodából érkező Százszorszép csoport gyermekeinek.
Magyar népmese napja vasarosnameny balazs jozsef varosi konyvtar (2)
A mese végén a polgármester különféle kérdéseket tett fel az apróságoknak a mese tanúlságáról, és annak mondanivalójáról.

elvalaszto 4

magyar nepmese napja vasarosnameny 2
A második előadó a város alpolgármestere, Dr. Balázsy Erzsébet volt, aki a vásárosnaményi Óvodából érkező, Hóvirág csoportnak olvasta fel egyik kedvenc Benedek Elek meséjét, a ,,Király nyúlait”.
Magyar népmese napja vasarosnameny balazs jozsef varosi konyvtar (6)
Az alpolgármester asszony csodálatos felolvasását követően közösen értelmezték azt a jelenlévő óvodásokkal, ahol a jó választ adók ajándék jutalomban részesültek.

elvalaszto 4

magyar nepmese napja vasarosnameny 4
A harmadik és egyben utolsó meseolvasó a város aljegyzője, Feketéné dr. Lázár Emese volt, aki a vásárosnaményi Óvoda Boglárka csoportjának olvasta fel Benedek Elek: Dolgozz, macska című meséjét!
Magyar népmese napja vasarosnameny balazs jozsef varosi konyvtar (8)

elvalaszto 4

magyar nepmese napja vasarosnameny 1
A három előadást követően és annak szüneteiben a gyerekek megtekinthették az évforduló alkalmából a könyvtár előterében most megnyílt és egy hónapig megtekinthető Benedek Elek időszaki kiállítást, illetve igazi kemencében sült pogácsát is majszolhattak a gyerekek. A kedvenc meséiket felolvasók sem maradtak üres kézzel, hiszen a szervező, Lénárt Tímea kézzel festett fakanálbábuval, könyvjelzővel és emléklappal köszönte meg a meseolvasást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!