Lovas zarándokok tisztelgése az 1111 éve elhunyt Árpád fejedelem előtt Vásárosnaményban

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

Lovas zarándokok tisztelgése Árpád fejedelem előtt VásárosnaménybanVásárosnamény – Történelmünk egyik legjelesebb eseményének, az Árpád fejedelem vezette első honvédő háborúnak az 1111. éves évfordulója évében, történelmi zarándoklattal emlékeztek ismét a Pozsonyi csata (907.) hőseire, a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Közhasznú Alapítvány tagjai. Akárcsak eleink, ők is a Vereckei-hágótól ereszkedtek alá a Kárpát-medence öblébe. Lóháton, ahogyan azt a honra lelő magyarok is tették. S hogy miért? Árpád fejedelem, honalapító vezérünk 1111 éve halt meg, az ő emléke, páratlan cselekedete előtt tisztelegve hirdettek lovas történelmi zarándoklatot Vereckétől, Vásárosnaményt érintve Feketeerdőig június 7. és július 8. között. A zarándoklat célja, hogy a hitében elszánt, tetteiben határozott, munkájában és harcaiban acélosra edzett magyar nép honteremtő és honvédő akarata előtt tisztelegjen. A Pozsonyi csata dicsőséges lezárása volt ez Álmos vezér és fia Árpád fejedelem honalapító művének. Erős alapja nemzetünknek, szellemi, erkölcsi és fizikai fundamentuma a mai Magyarországnak is. A hősies helytállás, a csata győztes megvívása egyben üzenet a jövő nemzedékeknek. Másrészről a zarándokok az út teljesítése során meg akarják érteni az abban a hitben, értékrendben rejlő szellemi, gondolati, fizikai erőt, mely akkor oly sok örömre, sikerre, nem csak a csatákban, hanem a haza építésének mindennapjaiban is győzelemre segítette a magyar népet. Hitvallásuk szerint ugyanis, csak így tudják a ma élő nemzedék számára érthetően megfogalmazni a magyar nép helyét, feladatát, földi életútjának értelmét. A nagyszerű vállalkozás kezdeményezője a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Közhasznú Alapítvány.

A lovasok a szervező Petraskó Tamás vezetésével ezúttal a Bereg szívébe, Vásárosnaményba érkeztek. A korhű ruhába öltözött lovas zarándokokat jelképesen, a Zoárd-napi Sokadalom helyszínén a város első embere, Filep Sándor köszöntötte. A hosszú utat megtett vándorokat a polgármester frissítővel és nassolni valóval várta. A hagyományőrző lovasok ezt követően Filep Sándor tolmácsolásában megismerhették a település legendájának, Zoárd-kapitánynak történet, majd ünnepélyes kereteken belül emlékszalagot kötött zászlajukra, melynek felirata:

,,A POZSONYI CSATA HŐSEINEK EMLÉKÉRE 907.-2018″

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!