fejlesztesek Vasarosnameny

dscf8288

[srizonfbalbum id=344]

Vásárosnamény  –  A Beregi Múzeum épülete számtalan régi ,,kincset,, rejt a Bereg szívében, melyet oly sokszor leporolva mutatnak be a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Most ősszel az Aranyosapátiból érkező Napsugár Óvoda legkisebbjei is megismerkedhettek a letűnt korok hagyományaival. A múzeum berkein belül ismét a népi hagyományok felelevenítése kapta a főszerepet. A program hangsúlyát az is növelte, hogy a Beregi Múzeum egy láncszerűen továbbterjedő hagyományápoló mozgalom egyik „állomása” – és mint ilyen, rendezvény keretében vonta be az ifjúságot az elődöktől átörökített értékek megismertetésébe. A múzeum vezetője Varga János és munkatársai évről-évre igyekeznek őrizni és a foglalkozások során megeleveníteni a gyerekeknek a beregi kultúrát, mely aztán átszövi és érzelmekre hatóan színesíti a gyermekek további életét. A múzeum nevelésének célja a gyermek harmonikus fejlődésének hatékony elősegítése a néphagyomány-ápolás gazdag eszköztárának felhasználásával. A múzeum sajátos szemlélete- és előadásmódja érzékelteti a gyerekekkel, hogy a nemzetét éltető hagyományokat megismerje, azokról pozitív élményeket szerezzen. Az előadás és a foglalkozás Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló 2015. évi C. törvény 3. melléklet II. 5. b) pontja szerint meghatározott „Járásszékhely múzeumok szakmai támogatására” vissza nem térítendő pályázat megnyerésével került lebonyolításra.

A programok sorát bábelőadás nyitotta, mely a ,,Mese a falánk tyúkocskáról,, címet viselte, hangulata kellemes alapot biztosított a kisgyerekek számára az elkövetkező programok sorára. Az előadás folytatásaként az „Itt a köcsög, mi van benne?” foglalkozás kezdődött, mely a múzeum kerámia-gyűjteményére fókuszált. A játékos formában zajló előadás során Kissné Gráf Éva és Szász Csaba kalauzolta a gyerekeket a régi népi edények fantasztikus világába. Az ovódások a műtárgymásolatokon keresztül történő bemutató során olyan edényekkel ismeredhettek meg, mint a cserépfazék, szilke, tejes csupor, vizes korsó, melyet a gyerekek megtekinthettek a kerámia látványraktárban is. Vizuális élményként képsorozatot láthattak az agyagedények készítési folyamatáról, valamint a múzeum kiállítás anyagában megtekinthették az edényégető kemencét is. A játékos foglalkozás során a témához kapcsolódóan olyan mondókák is bezengték az intézmény falait, mint az ,,Itt a köcsög mi van benne,, de körjáték is biztosíotta a gyerekek játékos tanulását. A másik program a Fedezd fel a Beregi Múzeumot! címet viselte, itt a Beregi Múzeum állandó kiállításait tekinthették meg a gyerekek. A bejárás során egyebek mellett a Szerelem a Tiszaháton – A beregi vászon, a Bereg régészete és a Bereg patrónusai című kiállítást is ámulattal csodálták. A foglalkozások után a gyerekek fából készült népi eszközös játékokkal játszottak, versenyeztek, mint a medvetalp, mocsárjáró léc, gólyaláb, ugrálózsák, melynek a múzeum parkja adott otthont.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!