A lepedékes torokgyulladás jelei

40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

betegseg

Tízből egy beteg torokgyulladás miatt keresi fel a háziorvosát, és az antibiotikumok felét erre a betegségre írják fel. Lepedékes változata nyelési nehézséget és fájdalmat okozhat.A garatnyálkahártya változatos eredetű gyulladását hívjuk torokgyulladásnak. Átlagosan a betegek 10 százaléka emiatt jelentkezik az elsődleges ellátásban dolgozó orvosokhoz, és az ambulánsan felírt antibiotikumok felét is a torokgyulladás kezelésére szánják, noha az esetek harmadában a kórokozó nem tisztázott. A torok olykor enyhe, máskor súlyos panaszokat előidéző fertőzései általában a belélegzett kórokozóknak köszönhetőek. A betegség nyelési nehézséggel és gyulladásos tünetekkel jelentkezik, és az antibiotikumos kezelés hatására 2-3 nap alatt megszűnik. Fontos az ágynyugalom
Afertőzésegyik kísérő tüneteként fehér színű, lepedékes réteg képződhet, amely a garatra, illetve azon túl is kiterjedhet. Ezek a különálló lepedékfoltok idővel egységes lepedékréteggé állnak össze. A torok ilyenkor vörös színűvé válik, a nyirokcsomók pedig megduzzadnak, emiatt először szárazságérzet, majd nyelési nehézség alakul ki. A gyulladás mélyen a torokba is továbbterjedhet, ami köhögésre ingerli a beteget, a gége gyulladása pedig rekedtséggel jár. Torokgyulladás esetén elsősorban a tünetek enyhítésére kell nagy hangsúlyt fektetni. A betegség könnyen, maradványtünetek nélkül gyógyul, de gyakoriak a visszaesések és a szövődmények a lábadozási időszakban: felléphet például heveny ízületi gyulladás vagy vesegyulladás. Láz- és fájdalomcsillapításra többféle gyógyszer áll rendelkezésre, fontos emellett az ágynyugalom és a bőséges folyadékfogyasztás.

Vírusfertőzés esetén nem, bakteriális fertőzésben azonban a szövődmények megelőzése miatt antibiotikumos kezelést is alkalmaznak. Gyógyszerek, illetve kellő pihenés mellett a tünetek gyorsan enyhülnek, és a beteg néhány nap alatt meggyógyul. Általános tendencia ugyanakkor, hogy többször írnak fel az orvosok antibiotikumot a szükségesnél, ami hosszú távon komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A tömegével szedett antibiotikumok ugyanis fokozzák a kórokozók rezisztenciáját, ezért a torokgyulladás előfordulása világszerte egyre magasabb.

hazipatika.com

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!