Lassan kezdődik az iskola: még nincs tantervük a szakiskoláknak

40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny
Teacher pointing to raised hands in classroom

Teacher pointing to raised hands in classroom

A szakképzést nyújtó iskolák átalakítása miatt a tanárok nem tudnak tervezni, mert még nem jelentek meg a szakmai és közismereti tantervek – mondta el Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az ATV Start című reggeli műsorában.

Galló Istvánné szerint a kormány munkaerőpiac feltöltésére vonatkozó érve azért fals, mert nem igaz, hogy a szakmunkásoknak nem kell általános műveltséggel rendelkezniük, és az iskolák eddig sem adtak ki kész szakembereket.

A vezető azt is elárulta, hogy két héttel az iskolakezdés előtt még azt sem tudják az igazgatók, hány szaktanárra és hány közismereti tanárra lesz szükségük. Úgy látja, hogy elsősorban a természettudományi tantárgyak csökkentése miatt, munkaerő felesleg lesz, ezért el kell küldeni tanárokat, míg a szakmai tárgyakat tanítókból viszont hiány lehet.

Gallóné szerint a változtatással tovább csökken az átjárhatóság a gimnáziumok és a szakközépiskolák között, így a diákok arra kényszerülnek, hogy már 14 évesen szakmát válasszanak, ami a PSZ elnöke szerint sokaknak még 18 évesen sem szokott sikerülni.

Az érdekképviseleti vezető tájékoztatása szerint a szakközépiskolákból szakgimnáziumok, a szakiskolákból szakközépiskolák lettek. Mint a műsorban elmondta: korábban a szakközépiskolákban a közismereti tárgyak oktatási szintje megegyezett a gimnáziumokéval, így biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége, de mivel szakmát is adtak, más irányba is mehetett a frissen érettségizett diák.

Most azonban a kormány jelentősen csökkenti a közismereti tantárgyak óraszámát a szakgimnáziumokban, amely által korlátozza a továbbtanulás lehetőségét.

penzcentrum.hu

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!