40 eves vasarosnameny logo fejlesztesek Vasarosnameny

kulonleges-botanikai-ritkasagok-a-nyiregyhazi-allatparkban

A Nyíregyházi Állatpark a különleges állatok tartása mellett igen nagy hangsúlyt fektet a botanikai ritkaságok bemutatásra is.
A napokban igen kellemes illat fogadja vendégeinket a Trópusi házból nyíló Citrus Kertben, ahol most virágzik többek között a Gardénia /Gardenia auguszta/. Ez az örökzöld, fehér virágú cserje hazája Délkelet-Kína és Dél-Japán. A mediterrán kertek igazi dísze.
A virágát tea illatosítására, a virágából kinyert olajat, pedig parfümök készítésére használják.
A gardeniák alatt közönséges tarkaverbénák virítanak / Lantana camara/. A Dél- Amerikából származó növény népies neve, sétányrózsa. Érdekessége, hogy a virágok kinyílásukkor általában narancsszínűek, majd sárgába és karminvörösbe váltanak át. A parkban a több száz különböző színben pompázó leander mellett a ritka
sárga leander vagy perui leander/ Thevetia peruviana/is látható. Erős lombú örökzöld fácskát sokfelé ültetik narancs és sárga, tölcséres pártájú, illatos virágjáért.
Szintén sárgán virít a Bauhin-cserje /Bauhinia tomentosa/ is. Afrika délkeleti részéből és Ázsia trópusi tájairól származik.
A virágok nagyok harang alakúak, s az 5 szirom közül a felső belső oldalának tövén sötét folt látható. Mellette Enciánfa – Kék burgonya cserje/Solanum rantonnetii/ bontotta ki szirmait. Kis virágjai gyakran kissé gyűrött felületűek, melyek középen sárga csillag látható.
Szintén Dél-Amerikában őshonos a tövises murvafürt /Bouganvillea spectabilis/ Hazájában fásodó szárú magasra kapaszkodó lián, nálunk cserje. A murvalevelek színesek, bugákban fejlődnek. Két hibridje látható itt, bíbor és kárminpiros színű. Nevét a Bougainvilleát Louis Antoine Comta de Bougainville francia admirálisról kapta, akinek hajóján a növény felfedezője Brazíliába utazott.
Igazi különlegesség a papája /Carica papaya/ vagy más néven dinnyefa. A növény a 1O méter magasságot is elérheti. A levelek 1 m hosszúak is lehetnek.. A törzs csúcsán zsúfoltan helyezkednek el. A virágok krémfehérek, a termés éretlenül zöld, majd éretten narancssárga körte vagy dinnye alakú. Nagyon finom gyümölcs.

Nyíregyházi Állatpark

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!