Kulcstartó saját készítés Ĺą mozaikokkal

Ha az ember unja már a hagyományos anyagokkal való mozaikozást, lehet újítani és gyártani sajátkezűleg mozaik alapanyagot. Amit most mutatok az az úgynevezett mixed media, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen bármit beletehetünk amit találunk és ami nem romlik meg. :)
Én most egy visszafogottabb verziót készítettem, fő alkotórésze a levegőn száradó modellező anyag.

Szükséges anyagok, eszközök:

– Fa kulcstartótábla kicsi (97 896 398 505 92)
– Levegőn száradó modellező anyag, fehér (34 502 00)
– Szilikon bélyegző, virágos inda (40 030 0700)
– Átlátszó műanyag kocka bélyegzőhöz (28 605 00)
– Multi-kleber ragasztó (33 383 00)
– Decoart Acrylic bastelfarbe akrilfesték lagúna (38 046 390)
– Decoart Acrilyc bastelfarbe akrilfesték tengerészkék (38 046 386)
– Decoart Hobby fémeshatású akrilfesték ezüst (38 001 610)
– Decoart Hobby csillámos akrilfesték ezüst (38 005 610)
– Védőlakk akrilbázisú, selyemfényű (38 022 000)
– Fémkulcs, 4,7 cm, 6 db  (86 968 00)
– 2 fémlakat 4 fémkulcs, 2,5-3,0 cm, 6 db (86 971 00)
– Barkácskés, 14 cm (27 285 00)
– Sablonfestő ecset (37 306 00)
– Sodrófa (61 069 00)
– Szegecs csillag, metallic színek (78 324 49)
– Szaténszalag 7mm, ezüst (55 213 22)
– Üveg félgyöngyök szürke (14 090 25)
– Vitrail kontúrozó arany (31 678 677 300 00)
– Paletta vagy műanyag lap festék keveréséhez
– Konyhai papírtörlő

Elkészítése:

A kulcstartó alapot rajzoljuk körbe egy A4 papíron.

A levegőn száradó modellező anyagból vágjunk le minimum 5 mm vastag szeleteket. Ha nagyobb négyzetet szeretnénk, akkor vastagabb legyen a szelet és a sodrófával ki tudjuk megfelelő méretre nyújtani. Egyébként a vastagság lényegtelen, nem kell egyforma magasnak lenniük a mozaik daraboknak.
Készítsünk oda egy pohár vizet és ha valahol nem teljesen sima a felület, a vágás után azt vizes ujjal el lehet simítani.

A rajzolt mintánkra formára igazítva rakosgassuk ki a leszabott levegőn száradó modellező anyag négyzeteket, hogy teljesen lefedje azt. Lehet rakni jó szorosan, mert száradás közben kicsit összemegy, így a rések meglesznek majd közöttük. Készítsünk még plusz két mozaik darabot, ami a végén lelógatott dísz lesz. Vegyük ki a számunkra legszimpatikusabb szilikonbélyegzőt a csomagból és tapasszuk az akril kockára. Ez nem feltétel, de könnyebb dolgozni vele ha van ilyen fogantyúnk.
Ezután nyomkodjuk a bélyegzőket a levegőn száradó modellező anyagból vágott négyzetekre jó alaposan, hogy belenyomódjanak az indák, időnként váltogatva a mintát.

Ez lehet teljesen ötletszerű, az sem baj ha néhol a minta egy-egy része lemarad. A nagy kulcsok közül egyet szintén nyomjunk bele az egyik mozaik négyzetbe, hogy később bele tudjuk ragasztani. Ha készen vagyunk tegyük félre mindegyik mozaik darabkát száradni. Nyugodtan rátehető a radiátorra is, hogy gyorsabban száradjon, nem árt neki. A levegőn száradó modellező anyag olyan, hogy teljesen repedésmentesen fehérre szárad.

Ha megszáradt, akkor következik a festés, ami a következőképpen történik. A palettára nyomjunk a tengerkék akrilfestékből és először ezzel fessünk le néhány darabot egyenletesen elosztva, hogy sehol ne találkozzanak egymással. A palettára nyomjunk a fémhatású ezüst akrulfestékből, és anélkül, hogy az ecsetből kimostuk volna a kéket, mártsuk bele az ezüst akrilfestékbe és így fessünk tovább. Ennek eredménye egy kékes ezüst árnyalat lesz. Ezt így lehet folytatni egy ideig, ahogy fogy a kék akrilfesték az ecsetből, egyre ezüstösebb árnyalatot kapunk.
Ezután mossuk ki az ecsetet és ugyanezt játsszuk el a világosabb kék akrilfestékkel, csak ott kevesebb ezüstöt használjunk és akkor kékesszürke árnyalatot kapunk. Hagyjuk teljesen megszáradni az egyszínűre festett mozaik négyzeteket, majd kezdődhet a díszítés.

Az ecsetet a papírtörlővel töröljük nagyon szárazra, majd nagyon pici akrilfestéket vegyünk fel vele és még azt is húzogassuk le róla egy papíron. Amikor már éppen csak van benne egy pici festék, akkor dörzsöljük át vele a mintákat, ellenkező színnel, mint amivel az készült. Ismételt száradás után némelyik mozaik négyzetet fessük be a csillámmal úgy, hogy csak a domború részekre kerüljön belőle, a negatív részekre nem.

Következhet az összeállítás. A kulcsakasztót fessük le a tengerkék akrilfestékkel, száradás után ragasszuk fel a levegőn száradó modellező anyagból legyártott mozaikokat. A nagy kulcsot ragasszuk a helyére, a kicsiket és a lakatot ragasszuk a felületre. A kis félgyöngyöket szintén ragasszuk fel. Nyomjunk ezüst és arany szegecs csillagokat a résekbe, alul az akasztók közötti részre pedig húzzuk meg a kontúrozóval az indamintát és szintén gyöngyözzük be.

Végül a szaténszalaggal és ragasztóval rögzítsük a két lelógó díszt és lakkozuk le az egészet.

Kellemes időtöltést a mozaikok készítéséhez!

Készítette:
Puskás Éva a Mozaik menü tanácsadója

Minden vélemény számít!