A mezőgazdaság-, az élelmiszer-, a gyógyszer- és a gazdaságtudományra épülve közösségi főiskola létrehozása a cél a Kisvárdán a Debreceni Egyetemmel közösen – hangzott el szerdán, sajtótájékoztatón. Dr. Szilvássy Zoltán, az egyetem rektora elmondta, a majdani intézmény a helyi adottságokra, a vállalati rendszerre, a regionális politikára és a munkaerőpiac igényeire is támaszkodik majd. A főiskola oktatási, kutatási és iparfejlesztési szervezetként fog működni. Ennek megfelelően az együttműködésről az ágazati vállalatokkal már megállapodtak. A tananyagok elkészültek és már számos kutatás lezajlott. – Fontos, hogy a hagyományos technológiák és a magyar élelmiszerterápiás kezeléseknek a 21. századi elvárásoknak megfelelő fejlesztéséhez tudományos programokat indítsunk a főiskolán – hangsúlyozta a rektor.
Zichyné Belinszky Katalin, a Kisvárda Első Közösségi Főiskola Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, a vállalkozásoknak érdeke, kedvező minőségi felsőoktatási képzések induljanak. A képzés belvárosi helyszínét az önkormányzat biztosítja, ahol 2016 szeptemberében elindulhatnak a megalapozott kutatásokra épülő alap- és mesterképzések.
Kisvárda az elmúlt években rohamosan fejlődik és nagy a vonzáskörzete – mondta Leleszi Tibor, a város polgármestere. A település jelenlegi hétezer diákjából több mint négyezren középiskolások, akik potenciális hallgatói lehetnek a leendő főiskolának. Hozzátette, célkitűzés a fiatalokat helyben tartani, akik a duális képzés elvégzése után rögtön munkába állhatnak és részt vehetnek a városvezetés innovatív fejlesztésében.