40 eves vasarosnameny logo zoard vasarosnameny fejlesztesek Vasarosnameny

 

 

záhonyi diákotthon (6)

Képek: Természetismereti és környezetvédelmi diákprogramok

[srizonfbalbum id=312]
Záhony – 22 éve a diák zöldkör megalapításával kezdődtek el a rendszeres környezeti nevelési programok a záhonyi diákotthonban.
Közismert, hogy az óriási határforgalom következtében a környezeti terhelés tekintetében Záhony az egyik legveszélyeztetettebb település. Ez ösztönözte több mint két évtizede arra a záhonyi Dr. Béres József Kollégium tanulóit és tanárait, hogy megalapítsák a diák zöldkört.

Kezdetben a hagyományos környezet- és természetvédelmi programokat kínálta az érdeklődő kollégistáknak a zöldkör: hulladékgyűjtések, fa- és cserjeültetések, szárazelemek begyűjtése, film- és diavetítések, természetismereti kirándulások. Később egyre bővült a kör: bekapcsolódtak a hazai és nemzetközi diákprogramokba (savas eső és zuzmó vizsgálat, élővizek vizsgálata), különféle pályamunkákat készítettek, területi és országos vetélkedőkön indultak, kapcsolatokat építettek ki partneriskolai és civil szervezetekkel. Visszatérően társulnak a Madártani, az E-Misszió és a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület programjaihoz. Emellett több alkalommal szerveztek önálló táj- és természetismereti táborozást, üzemlátogatásokat, rendszeresen részt vesznek a civil környezetvédők országos találkozóin, ahol egyik követei megyénknek.

Kutatómunka, versenyek, ismeretterjesztés
A diákkör legérdeklődőbb tagjai résztvevői a Laborkaland című ismeretterjesztő programoknak és a Debreceni Egyetem nyári természettudományi kutatótáborainak. Elsőként szervezték meg a városukban a szelektív hulladékgyűjtést. Rendszeresen beneveznek a környezet-egészségügyi témákat is feldolgozó internetes és felmenő rendszerű csapatvetélkedőkbe. A kollégiumban a környezetkultúra jegyében minden évben meghirdetik a szobatisztasági és otthonossági versenyt. Sokak számára emlékezetesek voltak azok az intézményi előadás-sorozatok is, amelyeket neves természetvédő szakemberek meghívásával szerveztek.
Korábban elkészítették a megye természeti öröm és bánat térképét, mely egy összegző kiadvány részeként megjelent a Természetbúvár Kiadó gondozásában, míg az egyik közszolgálati televízió zöld műsorában alkalmuk volt bemutatni a nézők számára a szűkebb pátria értékeit. Számos szervezet pályázati támogatással segítette tevékenységüket és az intézményi zöld programoknak is szerepe lehet abban, hogy több végzős diák választotta a környezetvédelmi szakot továbbtanulása során.
Katona Dávid-Tancsik Róbert
Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a BeregiHirek.hu nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák. Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Minden vélemény számít!