Hozzávalók 4 személyre:
- 150 g sárgarépa
- 1 szál petrezselyemgyökér
- 150 g burgonya
- 1 zsenge karalábé
- 50 g zeller vagy 2 szál szárzeller
- 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhütött)
- 1 közepes fej hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk. köménymag
- só
- 10-15 szem feketebors
- 1 ek. olaj
- 1 ek. (bio) ételízesítő
- 1/4 hegyes-csípős paprika
- 1 szál zellerzöldje
- 5-6 szál petrezselyem
1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikákra, a burgonyát, a karalábét és a zellert apró kockákra (ha szárzellert használunk, azt is karikákra) vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk, a fokhagymát pedig a köménymaggal és a szemes borssal együtt teatojásba zárjuk.
2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. A zöldborsó kivételével rádobjuk a zöldségeket, 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az ételízesítőt, 8 dl vizet, a csípős paprikát, a teatojást, végül a csokorba kötött zellerzöldjét és petrezselymet. Fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára, majd a zöldborsóval együtt puhára főzzük.
3. Kiemeljük a levesből a paprikát, a teatojást és a zöldfűszercsokrot, utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Tippek:
– Ha tartalmasabban szeretnénk, a zöldborsóvel egyidejűleg 40 g apró levestésztát vagy kerek szemű rizst is főzhetünk bele.
– Külön tálkában tejfölt is kínálhatunk hozzá, amelyet ki-ki a tányérja aljára simít, és arra szedi a forró levest.