Közzétette - Kategória - Előétel, Filléres receptek - Konyhai tippek, trükkök, Főétel

Könnyű zöldségleves


konnyu-zoldsegleves

Fotó: Hemző Károly

Hozzávalók 4 személyre:

  • 150 g sárgarépa
  • 1 szál petrezselyemgyökér
  • 150 g burgonya
  • 1 zsenge karalábé
  • 50 g zeller vagy 2 szál szárzeller
  • 250 g zöldborsó (tisztított/mélyhütött)
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk. köménymag
  • 10-15 szem feketebors
  • 1 ek. olaj
  • 1 ek. (bio) ételízesítő
  • 1/4 hegyes-csípős paprika
  • 1 szál zellerzöldje
  • 5-6 szál petrezselyem

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát és a petrezselyemgyökeret karikákra, a burgonyát, a karalábét és a zellert apró kockákra (ha szárzellert használunk, azt is karikákra) vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk, a fokhagymát pedig a köménymaggal és a szemes borssal együtt teatojásba zárjuk.

2. Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. A zöldborsó kivételével rádobjuk a zöldségeket, 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk az ételízesítőt, 8 dl vizet, a csípős paprikát, a teatojást, végül a csokorba kötött zellerzöldjét és petrezselymet. Fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára, majd a zöldborsóval együtt puhára főzzük.

3. Kiemeljük a levesből a paprikát, a teatojást és a zöldfűszercsokrot, utánasózzuk, néhány tekerésnyi frissen őrölt borssal ízesítjük, és petrezselyemmel díszítve tálaljuk.

Tippek:

– Ha tartalmasabban szeretnénk, a zöldborsóvel egyidejűleg 40 g apró levestésztát vagy kerek szemű rizst is főzhetünk bele.
– Külön tálkában tejfölt is kínálhatunk hozzá, amelyet ki-ki a tányérja aljára simít, és arra szedi a forró levest.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük