Kizárt a csapvíz általi koronavírus-fertőzés

Maximális a kornavírus-fertőzés veszélyével szembeni biztonság az üzemeltetési és fertőtlenítési gyakorlatnak köszönhetően.

Ezért kizárt a fertőzés veszélye

A Fővárosi Vízművek által szolgáltatott víz teljesen zárt, nyomás alatt álló, automatizált ivóvízellátó rendszeren keresztül jut el a víztermelő kúttól egészen a csapokig. Amikor valaki megnyitja a csapot, ő  lesz az első, akivel a víz érintkezik. Ennek megfelelően kizárt annak a lehetősége,

hogy egy olyan vírus, amely alapvetően cseppfertőzéssel terjed, az ivóvízen keresztül juthasson el a felhasználókig.

Ugyancsak kizárt, hogy a másik kimutatott hordozó, az emberi ürülék közvetítésével a SARS-CoV-2 vírus bejuthasson a vezetékes vízbe, hiszen az ivóvízellátó rendszer semmilyen módon sem érintkezik szennyezett vízzel.

A Kínában felbukkant, tüdőgyulladással járó megbetegedés okozója egy újonnan kimutatott koronavírus, amely – egyéb koronavírusokhoz hasonlóan – légúton, valamint szájon át fertőzhetFORRÁS: HTTPS://WWW.NNK.GOV.HU/INDEX.PHP/AKTUALITASOK/437-TAJEKOZTATO-AZ-UJ-KORONAVIRUSROL

Ugyanakkor a legfrissebb tudományos kutatások szerint annak a kockázata is igen alacsony, hogy a Covid-19 vírus egy fertőzött személy székletével történő közvetlen kapcsolat útján terjedjen.

Minden folyamatra kiterjed a fertőtlenítés

A Fővárosi Vízművek a jelenlegi helyzetben is folyamatosan biztosítani tudja a jó minőségű ivóvízzel való biztonságos ellátást, akárcsak a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását.

A vezetékes víz fogyasztásának biztonságát növeli, hogy amint azt a Vízszolgáltatók Európai Szövetsége a WHO állásfoglalása alapján megerősítette,

a vízkezelés során alkalmazott fertőtlenítő módszerek megfelelőek a COVID-19 koronavírus inaktívvá tételére, elpusztítására.

A vízfertőtlenítést erélyes oxidálószerrel, az ózonnal, illetve UV-fénnyel végzik, így a szennyvizek káros szervesanyag tartalma csökkenthető. Mind az ózon, mind pedig az UV-sugarak szétroncsolják a mikroorganizmusok DNS-ét, meggátolva ezzel a szaporodásukat.FORRÁS: CULTURA CREATIVE VIA AFP/© CULTURA, ALL RIGHTS RESERVED./WALTER ZERLA

A Fővárosi Vízművek következetesen és a legszigorúbb belső szabályozással, technológiai előírásokkal gondoskodik az ivóvíz-biztonság megőrzéséről, ami a vízbázis-védelemtől kezdve a vízkezelésen át (a kitermelési, az elosztási, illetve fogyasztási pontokon) az ivóvíz biztonságos tárolásáig minden folyamtra  kiterjed.

A csapból nyert ivóvíz nem terjesztheti a vírustFORRÁS: PIXABAY

Az ivóvíz fertőtlenítésekor alkalmazott eljárások óvják a vizet a vírusoktól és egyéb kórokozóktól. Mind a WHO, mind pedig a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírussal kapcsolatos tájékoztatója hangsúlyozza, hogy

a koronavírus az ivóvíz fertőtlenítésére használt klór hatására azonnal elveszíti fertőző képességét, mert a klór elpusztítja a vírust.

Mindezeknek köszönhetően a tiszta, kezelt ivóvíz fogyasztása biztonságos, a vírus nem képes bejutni az ellátórendszerbe, és nem képes életben maradni az ivóvízben.

A SARS-CoV-2 vírus elektronmikroszkópos képe. A vírus nem tud életben maradni az ivóvízben FORRÁS: BSIP/IMAGE POINT FR – LPN / BSIP/IMAGE POINT FR – LPN

A vállalat laboratóriuma, ahogyan eddig, úgy a járványhelyzetben is napi szinten vesz és ellenőriz vízmintákat a kutaktól egészen a fogyasztói csapokig. Az ivóvíz járványhelyzetben is a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszernek számít.

Alapvető a higiéniás szabályok betartása

Az egészséges ivóvíz éppen a fertőződés elleni védekezés egyik hatékony eszköze.A vírus terjedése elleni leghatékonyabb eszköz a higiéniai szabályok szigorú betartása,a rendszeres és alapos kézmosás, tisztálkodás, a szanitáció (tárgyakon és a környezetben lévő mikrobák számának mosó- és tisztítószerek segítségével történő csökkentése) és a vezetékes szennyvízelvezetés.

Minden korosztály számára kiemelten fontos az alapos kézmosás FORRÁS: PEXELS

A szolgáltatók azonban legnagyobb jószándékuk ellenére sem tudják biztonságosan tenni a dolgukat a fogyasztók együttműködése nélkül. Mindig, de most kiemelten fontos, hogy

a csatornahálózatba csak és kizárólag az odavaló és odaillő “dolgok” kerüljenek.

A nedves törlőkendőket, az egyszer használatos arcmaszkokat, a konyhai papírtörlőket, valamint a műanyag kesztyűket a háztartási hulladékkal együtt kell gyűjteni, majd ártalmatlanítani – ezek komoly dugulásokat és üzemzavarokat okozhatnak a csatornahálózat üzemeltetésében.

(Forrás:MTI/origo.hu/